Google har økt levekostnadene i Storbritannia. Nå venter milliardsøksmål

Et astronomisk søksmål skal igangsettes mot Google. Britiske jurister mener selskapets praksiser har påvirket alle landets forbrukerne.

Google har økt britiske levekostnader

Det britiske juristorganet Competition Appeal Tribunal (CAT) er ikke nådige i sin omtale av Google. CAT mener at selskapet har påvirket britiske forbrukere såpass mye at selskapet har direkteansvar for økte levekostnader i landet.

CAT hevder at søkemotoren har påvirket resultatene til britiske mobilsøk slik at kun de mest kostbare reklamene har vært synlige. Dette gir store inntekter til Google, men de økte reklameprisene har smittet over på britiske forbrukere som er med på å «betale» for reklamen ettersom selskapene må heve sine priser for å ha råd til eksponeringen.

Dette har igjen økt prisene på mange varer i landet og dermed også økt de generelle levekostnadene. CATs massesøksmål er lagt fram på veiene av alle forbrukere i Storbritannia som er over 16 år.

CAT krever ufattelige 93 milliarder kroner gjennom søksmålet, en sum de har beregnet utfra tapene til alle Storbritannias 65 millioner forbrukere.

Potensielt kan alle briter over 16 vente seg rundt 1300 kroner om søksmålet blir en suksess.

Les også: Steve Jobs lot ikke egne barn bruke iPad. Likevel får norske barn nettbrett på skolen

Google er under stadig press

Det britiske søksmålet er ikke den eneste hodepinene Google sliter med for tiden. I januar startet det amerikanske justisdepartementet etterforskning hvor de mistenker at Google og Alphabet bevisst har skjøvet sine konkurrenter ut av Google-søkemotoren og dermed ødelegger for andre aktører i teknologiindustrien.

Les mer

Det britiske konkurransetilsynet etterforsket også Google for lignende praksiser i 2019. Tilsynet mente da at Apple hadde betalt Alphabet 13 milliarder kroner for å sikre at enkelte standardresultater alltid dukket opp på britiske telefoner som brukte nettleseren Safari.

Søksmålene mot store teknologiselskap har blitt stadig vanligere de siste årene. Meta, Reddit, YouTube og Twitter/X har også blitt dratt inn omfattende søksmål.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.