Jabra Elite 10 – TEST: Denne gangen handler det om etuiet

Andre generasjon av de fantastiske øreproppene Jabra Elite 10 og Elite 8 Active er her! Jabra Elite 10 Gen 2 har samme design som forgjengeren, men noen småting gjør proppene hakket bedre enn ifjor.

Det er småting som skiller Jabra Elite 10 Gen 2 fra forgjengeren, men en stor oppdatering bør fremheves: Iår har proppene en funksjon som såvidt jeg vet, ingen andre helt trådløse ørepropper på markedet har:

Etuiet til øreproppene kan kobles til en ekstern lydkilde med USB-C eller 3,5mm jack. Med i esken følger en USB-C-kabel med overgang til 3,5mm AUX. Ideen er at du også skal kunne bruke proppene med enheter som ikke har Bluetooth.

Les også: Sonos Ace TEST: En klassiker er født

Plugg etuiet til platespilleren, så kan du høre LP-er på Elite 10 Gen 2.

Jabra Elite 10 Gen 2 ble lansert i dag 11. juni, og har en veiledende pris på 3499 kroner. De kommer i fargene titansort, glanset sort og kakao, i tillegg til de to nye fargene denim og myk hvit fra 1. juli.

Stream lyd fra 3,5mm

Funksjonen fungerer sømløst. Du kobler bare den medfølgende 3,5mm jack-kabelen til USB-C, til etuiet, spiller av og trykker på den lille knappen foran på esken. Og så strømmer etuiet det som kommer inn til øreproppene.

Jeg innbiller meg at jeg ikke kommer til å bruke funksjonen så fryktelig mye, men det er absolutt praktisk på lange flyturer for eksempel, der man på denne måten, kan koble proppene til skjermen i setet foran.

Men sjansene for at man husker å ha med seg kabel som går fra USB-C til 3,5mm jack akkurat når det gjelder, anslår jeg er liten. Jeg har testet funksjonen med laptop og det fungerer fint.

Lyden blir bedre hakket flatere enn når jeg spiller direkte via Bluetooth. Kanskje ikke så rart da lyden må konverteres frem og tilbake til analog. Men det spiller kanskje ikke så voldsomt mye rolle i slike situasjoner. Om du ønsker kan du bruke

Samme myke fine design som forrige generasjon.

Uansett byr funksjonen på noen muligheter. 1. Du kan for eksempel koble lydutgangen på TVen til etuiet, om TVen ikke har Bluetooth. 2. Koble øreproppene til platespilleren eller den gamle radioen. 3. Tredemøllen på gymmen?

4. Eller bruk proppene med videokameraet! Det er naturligvis litt forsinkelsestid så sistnevnte mulighet fungerer sånn halvveis. Men etuiet har LC3-kodeks og dermed lavere forsinkelse til øreproppene enn standard Bluetooth-tilkobling. Så forsinkelsestiden er faktisk lavere enn når du strømmer fra for eksempel telefon.

Funksjonen fungerer også med Elite 10s signaturfunksjon:

Spatial Sound med Dolby Head Tracking

Samme funksjon som i Elite 10. Den gangen skrev vi:

Med denne funksjonen aktivert retter lyden seg etter hvor du snur på hodet. Og det høres svært realistisk ut. I utgangspunktet kommer lyden rett forfra. Men når du snur hodet til høyre og venstre, retter lyden seg slik at det høres ut som at den kommer fra samme sted.

Ladeetuiet har en fin ergonomisk form som passer fint i lommen.

Etter hvert, dersom du ikke snur hodet tilbake, vil lyden rette seg opp.

Dette gir en annen lydopplevelse og det høres omtrent ut som at lydkilden er i rommet. Gøy og stilig, men funksjonen bearbeider også lyden. Det kan virke som at Jabra legger på noe romklang for å forsterke opplevelsen.

Denne funksjonen finner man også i de nye Sonos Ace som du kan lese om her. Funksjonen skal ha blitt bedre siden forrige generasjon.

Proppene er små og lekre og har tre mikrofoner hver, med forbedret samtalekvalitet fra ifjor.

Spatial Sound med Dolby Atmos er i seg selv en funksjon som gjør lyden større og bredere og rundere, også uten at du har hodesporing aktivert. Du aktiverer funksjonen i Jabras app.

Støykansellering og gjennomlytting

Støykanselleringen har ifølge Jabra blitt dobbelt så bra iår. Frekvensområdet proppene nuller ut er større. Proppene fjerner 5dB mer lyd i frekvenser under 100Hz og opptil 10dB mer i 400-700Hz-området.

Forbedringene treffer på de frekvensene hvor øret er mest sensitiv, ifølge Jabra. Og jeg synes man hører stor forskjell. Nå er støykanselleringen svært bra.

Les mer

Hver propp har en stor flat knapp. På venstre propp skifter du mellom støykanselleringsmodus med ett trykk.

Også «Hear through» skal være dobbelt så bra og også her hører forbedring over fjorårets modell. Mer låter mer naturlig og med et riktigere innstilt volum. Proppenes deteksjon av vindstøy er forbedret, og i ruskevær synes jeg nå at vindstøyen er nede på et uforstyrrende nivå.

Lyd

Selvom romtilpasset lyd er blitt bedre, er selve lydkvaliteten den samme som sist: Svært bra, rund og god bass, kunne kanskje vært enda kraftigere om elementene var større, men lyden er godt balansert, og er man ikke enig, kan man justere EQ i Jabras tilhørende app, Sound+.

Proppene har 10 mm store høyttalerelementer

Proppene holder i 6 timer med støykansellering på. Med etuiet har du totalt 27 timer avspilling.

Elite 10 Gen 2 er mine favoritter blant trådløse ørepropper som går inn i ørekanalen.

tl;dr

Vi er svært fornøyd med Jabra Elite 10 Gen 2. Nyvinningene fra forrige generasjon er ikke store nok til opp oppgradere .Men dersom man er i markedet for nye trådløse ørepropper er disse å anbefale.

De semiåpne designet gjør at de muligens er noe mer behagelige enn mer lukkede ørepropper å ha i øret i lengden. Jeg kan i alle fall gå med disse i øret i lang tid av gangen, uten å føle meg videre plombert.

Retningsbestemt lyd er en gimmick som gir mest mening når du ser film på TV. Og som oftest bruker man ikke propper til det. Det er med andre ord en morsom funksjon som man prøver ut noen ganger, før man skrur den av og glemmer den.

Det samme gjelder nok muligheten til å strømme lyd fra eksterne. Det kan være utrolig bra på lange flyturer og kanskje kommer jeg til å legge igjen hodetelefonene hjemme neste gang jeg skal ut på en slik.

Hovedargumentene for årets variant av Jabra Elite 10 blir altså bedre støykansellering og omverdenlyd.

Pros

Strålende lyd

Lyd fra eksterne enheter er unikt

God støykansellering

God omverdenlyd

Cons

Dyre!

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.