Steve Jobs lot ikke egne barn bruke iPad. Likevel får norske barn nettbrett på skolen

Både Steve Jobs og Bill Gates førte strenge skjermrestriksjoner hjemme. Jobs mente det var for farlig å la barn bruke iPad, mens Gates mente 45 minutter skjerm om dagen var nok. Likevel får norske barn nettbrett første skoledag.

I 2015 besøkte Bill Gates statsministeren i Canada Stephen Harper. På pressekonferansen sa Gates noe uventet: – Barna mine får begrenset skjermtid. 45 minutter i ukedagene og én time i helgene. Pluss den tiden de trenger til å gjøre lekser.

Gates lot barna å bruke 45 minutter på skjerm om dagen, i tillegg til tiden de eventuelt brukte dingsene til skolearbeid.

Det at du er datteren til Bill Gates betyr ikke at du får spille dataspill hele dagen.

Bill Gates, Parliament Hill i Ottawa 20. februar, 2007

Sammen med Melinda Gates hadde Bill kommet frem til at 45 minutter skjerm om dagen fikk holde. Restriksjonene kom som en reaksjon på at datteren hadde oppdaget Viva Piñata til Xbox 360 i 2007.

Les også: Den ekte zombie-apokalypsen er her

Ifølge Gates kunne datteren gjerne bli sittende to og tre timer med spillet av gangen. Derfor så han og Melinda seg nødt til å innføre regler.

Dette var i 2007. Idag bruker nordmenn like mye tid på Internett som på å sove. Globalt bruker mennesker 6 timer og 58 minutter på skjerm hver dag.

Om vi fortsetter å bruke skjermene like mye i fremtiden, vil barn som vokser opp i 2023 ha brukt mer enn 11 år av livet på telefonen ved fylte 80.

Det Steve og Bill hadde til felles

Både Steve Jobs og Bill Gates har blitt styrtrike av å utvikle og selge program- og maskinvare. Likevel har begge vært bevisste skadepotensialet. Bill Gates lot ikke barna få mobiltelefon før de var 14 år, og de skulle ikke bruke telefonene under måltider og før leggetid.

I et intervju Steve Jobs gjorde med New York Times i 2011, etter lanseringen av den første iPaden, kort tid før hans død, ble han spurt om hvorvidt barna hans elsket det nye produktet. Da skal Jobs ha svart at barna ikke hadde brukt den. «Vi begrenser barnas bruk av teknologi hjemme.» Jobs mente at iPad og det den tilgjengeliggjør på Internett, var for farlig for barn.

Jobs insisterte på at familien skulle spise ved middagsbordet hver kveld. Da skulle de snakke litteratur og historie og være sammen. Ingen skulle distraheres av dingser under familiens mest hellige time.

Teknologiskepsis er en gjenganger i Silicon Valley

Jobs var klar over barns naturlige tendens til avhengighet, og selv om han skrøt av iPadens potensial til å revolusjonere surfing, skolearbeid og jobb, var han restriktiv overfor egne barn.

Tim Cook har også uttalt seg om sosiale medier og sagt at selskapene vet hva de driver med: Jo tidligere barn begynner å bruke sosiale medier, jo større er sjansene for at det bruken utvikler seg til vaner som barna tar med seg resten av livet.

Les mer

Omtrent slik studier har vist sammenheng mellom alkoholdebut og avhengighet senere i livet: Jo tidligere man debuterer, jo mer alkohol bruker man i sitt voksne liv.

Sean Parker, en tidlig investor i Facebook, var klar over hvordan utviklerne forsøkte å gjøre den sosiale plattformen så avhengighetsskapende som mulig.

Det (sosiale medier) forandrer bokstavelig talt ens forhold til samfunnet og til andre mennesker. Det påvirker sannsynligvis produktivitet på merkelige måter. Bare Gud vet hva det gjør med barns hjerner.

Sean Parker til Axios i 2017

Selv sender gjerne tekgründere og CEOs egne barn til Steinerskolen og andre skoler som bevisst holder teknologien ute av klasserommene. De skåner altså egne barn, mens resten av oss, forbrukerne, bruker størstedelen av våre våkne timer på skjermer.

Hvorfor våre barn når ikke deres?

At skaperne av teknologien som på svært kort tid har snudd opp ned på samfunnet, selv begrenser egne barns skjermbruk, er et tankekors. Hva sier det oss at de som lager teknologien vi bruker, selv er så redd for den?

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.