Toppmøte om KI – bak lukkede dører

Toppolitikere i USA inviterte teknologikjemper til møte om kunstig intelligens. Flere reagerer på at samtalene fant sted bak lukkede dører.

«AI Insight Forum» 

Det var majoritetsleder i det amerikanske senatet, Chuck Schumer, som tok initiativet til møtet som fant sted i Washington D.C 13. september.

Til stede var flere av landets mest innflytelsesrike politikere, samt noen av de mest kjente navnene fra teknologiindustrien. Bill Gates, Mark Zuckerberg, Sam Altman og Elon Musk, takket alle ja til å møte i det som var en partipolitisk uavhengig diskusjon om framtiden til kunstig intelligens.

60 av USAs 100 senatorer møtte for å diskutere kunstig intelligens med de 22 gjestene.

Den amerikanske teknologiindustrien har kastet seg over kunstig intelligens helt siden OpenAI revolusjonerte generativ KI med ChatGPT. Microsoft, Google og Meta har alle forsøkt å komme på banen med egne systemer.

Spørsmålet om KI-regulering, og hvordan det eventuelt burde reguleres, har derfor blitt et stort tema i USA, og andre land, Norge inkludert.

I juli kalte president Joe Biden flere teknologi-ledere inn til møte i Det hvite hus for å diskutere nettopp dette temaet.

Les også: Google har økt levekostnadene i Storbritannia. Nå venter milliardsøksmål

Ulik respons på lukket møte om kunstig intelligens

Chuck Schumers initiativ til et «KI-forum» ble møtt med ulik respons. Enkelte er kritiske til at ledere i teknologiindustrien inviteres inn i den lovgivende forsamlingen for private samtaler.

Senator Elizabeth Warren har vært svært oppgitt over det hun oppfatter som ren lobbyisme fra teknologiindustrien. Senator Josh Hawley har også utrykket irritasjon. Hawley påpeker at dette er teknologiselskap som ønsker monopol over sine bransjer og at de kun er ute etter profitt.

Les mer

Til tross for at møtet ble lukket for offentligheten og pressen, var både politikere og teknologi-lederne klare til å svare på spørsmål etter møtes slutt.

Elon Musk brukte sports-metaforer da han forklarte hva som var diskutert, og uttalte «det er viktig at det finnes en dommer».

Musk sitt ønske kan kanskje bli oppfylt en dag, men det blir nok ikke med det første. De fleste amerikanske toppolitikerne sier det foreløpig ikke er noen klar plan for lovverk som skal regulere KI.

Likevel håper flere, Chuck Schumer inkludert, at en form for kontroll er iverksatt før presidentvalget i 2024.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.