Han blir den første med norsk statsborgerskap i rommet

Svensk-norske Marcus Wandt skytes opp til internasjonale romstasjonen 17. januar. Da blir han den første med norsk statsborgerskap i rommet.

I mangel på astronauter her til lands får vi nøye oss med å feire den første halv-nordmannen i rommet. Marcus Wandt er født i Sverige, men har både norsk og svensk statsborgerskap.

Les også: Kinas kamp mot skjermene

Han har bakgrunn som jagerflypilot og har vært testpilot i Saab og det svenske luftforsvaret. Nå reiser han som en av 22 500 søkere fra hele Europa til den internasjonale romstasjonen på oppdrag fra Axiom Space.

Marcus reiser med SpaceX og skytes opp i Crew Dragon med en Falcon 9-bærerakett.

Det blir også første gang ESA-astronauter er på kommersielt oppdrag i rommet. Wandt blir den andre svensken med norsk familie i rommet. Og den andre svensken i det hele tatt.

– Jeg har både svensk og norsk statsborgerskap og kjenner meg både svensk og norsk. Jeg er stolt over å kunne representere både Sverige og Norge i rommet, sier Marcus til Norsk Romsenter.

Det holder for oss. Teknokratiet skulle opprinnelig reise til Star City, utenfor Moskva i 2020 for å bli med norske Nima Shahinian når han skulle bli den første nordmannen i verdensrommet. Men en viss pandemi satte kjepper i hjulene for planene.

Flere skandinaver i rommet

Marcus blir én av to skandinaver på den Internasjonale romstasjonen. Det blir første gang flere skandinaver er på romstasjonen samtidig.

Les mer

Wandt er en av 22 500 personer fra hele Europa som søkte på astronaututtaket til ESA i 2022. Han har lært seg det han trenger på kun åtte måneder.

Axiom-teamet. F.v.: Marcus Wandt, Walter Villadei, Michael López-Alegría og Alper Gezeravci. (Ill: SpaceX)

Det har vært veldig intenst og lærerikt, med null ferie og bare noen få fridager innimellom. Men mye av astronautopplæringen minner om jagerflypilot- og testpilotutdannelsen, og kulturen er litt den samme, så det var mye jeg kjente igjen fra før, sier Marcus til Norsk Romsenter.

Sammen med de andre astronautene skal de utføre omtrent 20 eksperimenter på 14 dager. Det innebærer blant annet forskning på stamceller, beinmasse, blodsirkulasjon, robotikk, kunstig intelligens, og mye annet, skriver romsenteret.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.