To astronauter sitter fast på ISS med drivstoff til kun 45 dager

To NASA-astronauter sitter fast på ISS på grunn av feil med Boeings Starliner. Ingeniørene har kun 45 dager på seg til å fikse feilene.

Boeing har det siste året fått mye oppmerksomhet for å prioritere mangfold fremfor ekspertise og nå sitter to astronauter fast på den internasjonale romstasjonen (ISS) på grunn av flere feil med deres Starliner-romskip.

Les også: TikTok tilbød USA en «nødstopp»

Om det er noen sammenheng mellom Boeings kritikkverdige lederskap og den nåværende situasjonen, kan vi bare spekulere i. Men det hjelper i alle fall ikke på inntrykket. Undertegnede kommer ikke til å sette seg i et Boeing-fly med det første.

Ekspedisjonen de to astronautene er ute på har vært forsinket med flere år og når de nå endelig kom avgårde, oppdaget ingeniørene fem separate heliumlekkasjer i romskipets thrustersystem.

45 dager

Astronautene Butch Wilmore og Suni Williams skulle opprinnelig returnere til jorden 13. juni etter en uke på ISS, men nå har oppholdet deres blitt forlenget for andre gang. Ifølge NASA vil astronautene tidligst returnere 26. juni.

Boeings Starliner-kapsel begrensede mengde drivstoff gjør at de kun kan holde seg fortøy i ISS i 45 dager. Derfor jobber ingeniørene dag og natt for å løse problemene, mens Wilmore og Williams håper de snart kan returnere trygt til jorden. Returmodulen til Starliner-romskipet er for tiden forankret til ISS’s Harmony-modul mens NASA og Boeing-ingeniører vurderer maskinvareproblemene.

Vi har funnet ut at heliumsystemet vårt ikke fungerer som det skal. Selv om det er håndterbart, fungerer det fortsatt ikke slik vi designet det.

Mark Nappi, Boeings programleder for Starliner, pressekonferanse 18. juni

Den bemannede flyvningen tok avgårde fra Cape Canaveral Space Force Station i Florida kl. 16.52, 5. juni norsk tid.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.