Går til gigantsøksmål mot sosiale medier over selvmord og avhengighet

I USA deltar 2000 familier i et gruppesøksmål mot Facebook og ulike sosiale medier. Årsaken: Sosiale medier og ødelagt mental helse.

Omfattende søksmål mot Facebook

Det er amerikanske CBS som melder om det enorme gruppesøksmålet som nå rettes mot flere sosiale medier.

Det var varsleren Frances Haugens lekkasjer i 2021 som var starten på søksmålet. Haugen lekket enorme mengder interne dokumenter fra Meta som skapte stor oppstandelse i USA og Norge.

Dokumentene avslørte blant annet hvordan Facebook har vært klar over den negative påvirkningen de har på barn og unge, og hvordan algoritmene deres har oppfordret til anoreksi. Senere vitnet Haugen i den amerikanske kongressen og har siden drevet aktivt kampanjearbeid mot spesielt Meta.

Gruppesøksmålet omfatter nå flere sosiale medier, inkludert TikTok, Snapchat, YouTube og Roblox. Til sammen er over 2000 familier involvert i 350 separate søksmål.

Les også: Kontroversiell internettlov nærmer seg godkjenning i Storbritannia

Familietragedier og knuste selvbilder

En av de som nå står fram som et ansikt på det enorme søksmålet er Kathleen Spence.

Spence ble kjent i 2022 da hun gikk til søksmål mot Meta. Spence sin datter, Alexis, hadde brukt Instagram i flere år uten at Spence eller ektemannen var klart over det.

Alexis Spence, som var 11 til 13 i de aktuelle årene, utviklet spiseforstyrrelser, angst, depresjon og selvskading. Alt dette kom, i følge Kathleen Spence, som et resultat av avhengighet til sosiale medier. Heldigvis gikk det bra for Alexis. Det har det ikke gjort for alle.

En annen familie som deltar i søksmålet er Toney og Brandy Roberts. I 2020 begynte deres 14 år gamle datter, Englyn, å legge ut meldinger på sosiale medier hvor hun fortalte om sitt dårlige selvbilde og mentale helse.

Toney og Brandy ble advart, men det var for sent. De fant datteren på rommet sitt en kveld. Der hadde hun tatt sitt eget liv. Toney og Brandy var fortvilet og skylte på seg selv. Men da de begynte å se over datterens mobilbruk fikk de et nytt syn på selvmordet.

Englyn hadde kort tid før hun tok sitt eget liv sett flere videoer på Instagram av en dame som lot som om hun hang seg. Englyn hadde gjennomført selvmordet på identisk vis. Toney og Brandy er ikke i tvil:

Om ikke videoen hadde blitt sent til henne, ettersom hun kopierte den, hadde hun ikke vært klar over den spesifikke måten å henge seg på.

Brandy Roberts i intervju med Sharyn Alfons fra CBS News

Les mer

Håper på forandring

Både familien Roberts og familien Spence blir i dag representert av Matt Bergman. Bergman er jurist og i 2020 grunnla han Social Media Victims Law Center.

Bergman er klar på at det er og blir de sosiale mediene som er ansvarlig for historiene lik den til Alexis Spence og Englyn Roberts. Hovedargumentet til Bergman er at mediene er designet slik at foresatte ikke har kontroll over hva barna deres ser og blir utsatt for på nettet.

Hovedmålene til Bergman er derfor klare. Det må for det første bli en fungerende aldersgrense på sosiale medier. Det finnes allerede teknologi for å sikre dette og at det ikke er i bruk kan bare de sosiale mediene holdes ansvarlig for.

For det andre må de ulike sosiale mediene slutte med algoritmer, og for det tredje må foresatte kunne få advarsler om hva barna ser på. Skjer ikke dette er det ingen garantier for trygghet på Internett.

Stort håp om endringer

I mai annonserte USAs øverste embete innen folkehelse, Surgeon General of the United States, at sosiale medier utgjør en stor trussel mot unges mentale helse.

Med både politikere og jurister mot seg er det mulig at plattformene får restriksjonene som lenge har blitt etterspurt.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.