Google med raskere og smidigere sensur i forkant av neste års valg

Google tar i bruk kunstig intelligens og store språkmodeller for å sensurere farlig innhold i forkant av neste års valg.

I forkant av forrige valg var de store tekselskapene knallharde i sin sensur og neddyssing av saker som ikke gagnet venstresidens kandidat. Best husker vi kanskje Hunter Bidens-laptopfadese i New York post som ble sensurert vekk i forkant av valget. (Evt. husker ikke, det ble jo sensurert.)

Les også: Heksejakt og regulatorisk trakassering: Er Joe Biden ute etter Elon Musk?

Siden den gang har kunstig intelligens i form av store språkmodeller tatt et kvantesprang og åpnet muligheter for mer effektive og treffsikre sensuralgoritmer.

I et blogginnlegg bekrefter Google at de planlegger å sensurere det de kaller «farlig innhold» i forkant av neste års valg. Google skriver at de allerede sensurerer «hat og trakassering» og «manipulert media», to subjektive betegnelser som brukes til å sensurere uønsket materiale.

Google samarbeider med Democracy Works for å sikre et «trygt valg».

Vi har støttet og beskyttet valg over hele vårt produktutvalg i mange år, og vi forplikter oss sterkt til dette arbeidet.

Susan Jasper, Google, blogginnlegg

Kunstig intelligens inn i kampen mot uønsket innhold

Nå pønsker selskapet på hvordan de kan bruke store språkmodeller til å bygge raskere og mer effektive sensuralgoritmer. Selskapet har uttalt at Bard vil få retningslinjer den må følge når den svarer på politiske spørsmål. Det samme gjelder Google Generative Search Experiment.

Dette er foreløpige eksperimentelle tjenester. Mer bemerkelsesverdig er det at Google fortsetter å kunstig rangere innhold av en viss politisk karakter over annet innhold. Og på lik linje nedrangere politiske nettsteder av annen karakter i både søk og nyheter.

Les mer

YouTube skjerper sensuren

YouTube vil jobbe for å sikre at riktige tiltak er på plass for å koble folk til høykvalitets nyheter og informasjon om valget.

Også YouTube fortsetter sin kamp mot farlig innhold og tar vekk lønningene til innholdsskapere som «bryter» deres retningslinjer. Slik Russel Brand nylig fikk erfare. Komikeren tok ut 2,1 millioner pund i fortjeneste i fjor før tjenesten, stanset reklameinntektene, over sexanklager rettet mot Brand.

Også lege Dr. Eric Berg fikk kjenne sensuren på kroppen, da Google bestemte seg for å sensurere helseråd som ikke korresponderer med Verdens Helseorganisasjon:

Søkegiganten har uten tvil mye makt i de kommende valgene. Selskapet er privateid, men er kanskje en av institusjonene med mest politisk makt i verden. Deres retningslinjer er vår lov.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.