Hvorfor er Google så lite glad i hvite mennesker?

Google har satt ansiktsgenerering med Gemini, på pause. Årsaken er furore i sosiale medier og i enkelte nyhetskanaler over at generatoren nekter å lage bilder av hvite mennesker.

Ber du roboten lage et bilde av en hvit mann på hest forklarer den høflig at det er den ikke i stand til, og forklarer det med at den fortsatt er under utvikling og at den foreløpig ikke er i stand til å lage bilder på en måte som unngår farlige stereotypier.

Les også: KI vil føre til større ulikhet

Ber du den derimot om å lage et bilde av en brite, får du dette resultatet.:

Slik ser britiske kvinner ut ifølge Gemini.

Mens en romersk keiser ser slik ut ifølge Gemini:

Bilder av romerske keisere, ifølge Gemini.

Google Gemini virker nærmest rasistisk overfor hvite når den ikke under noen omstendighet vil lage et bilde av en hvit person. I tillegg er den med å fordreier historien ved å gi gale inntrykk av hvordan folk har sett ut. Nå svarer Google på tiltale og sier at de arbeider med å rette opp i feilen øyeblikkelig.

Australske kvinner.


Gemini’s bildegenerering genererer et bredt spekter av mennesker. Og det er generelt sett bra fordi folk over hele verden bruker det. Men den bommer litt her.

Google

Vil helst ikke vise hvite

Men fenomenet er ikke nytt. Google Search har lenge favorisert bilder av fargede mennesker fremfor hvite. Søker man for eksempel på «a white man and white women couple» får man dette resultatet:

Men hvorfor? Er det fordi den vanligste hudfargen i vesten er hvit, og at bilder av hvite ikke nødvendigvis merkes med merkelappen «hvit», i like høy grad som man merker bilder av fargede? Eller ligger det en større ideologi bak?

På nettet trekkes paralleller til woke og globalisme: Den vestlige hvite mann har ikke gjort annet enn å undertrykke og derfor skal den vestlige kulturen rives ned og historien skrives om.

Les mer

Denne «wokismen» synes det som at mange begynner å bli lei av, og det at både OpenAI og Google, som foreløpig er de største innen kunstig intelligens, implementerer så sterke venstreorienterte ideologier i sine modeller, gjør muligens at det åpner seg et større marked enn det ellers ville gjort, for Elon Musks «Grok».

Ifølge Elon Musk kommer en ny utgave av X’ store språkmodell innen to uker. På Groks nettsider heter det at Grok er en samtalerobot laget for å forstå universet.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.