Rekordlave fødselstall i Japan: Tokyos myndigheter lanserer dating-app

Statsministeren kaller det landets største krise: Nå lanserer myndighetene i den japanske hovedstaden dating-app for å bøte på rekordlave fødselstall.

De ferskeste tallene er mildt sagt alarmerende: I 2023 fikk hver kvinne i Japan kun 1,2 barn i gjennomsnitt. Alt under 2,1 betyr at befolkningen minker og med Japans ekstreme tall dør det over dobbelt så mange som det blir født per år.

Trenden er beregnet å fortsette i flere tiår og innen kort tid kan landet komme til å få problemer med å håndtere den gamle befolkningen, uten tilstrekkelig ung arbeidskraft.

Nå adresserer japanske myndigheter saken med en rekke tiltak. Et av dem er en ny dating-app som snart lanseres av myndighetene i Tokyo, og som forhåpentligvis skal få fart på frieriene.

En trygg plattform

Den nye dating-appen vil be brukere om å laste opp dokumentasjon på at de er juridisk single, og skrive under på at de er villige til å bli gift. Man må også registrere seg med høyde utdannelse, yrke og årslønn.

Et intervju vil også kreves for å bekrefte brukeres identitet. Disse sikkerhetstiltakene gjøres for å sikre at plattformen blir et trygt sted å være

Japans statsminister Fumio Kishida kaller de lave fødselstallene for «landets største krise», og har satt i stand flere tiltak for å støtte barnefamilier. Antallet japanere er forventet å falle med hele 30 prosent innen 2070, og spesielt i Tokyo er det mange single.

Appen lanseres allerede denne sommeren og kan bli det myndighetene kaller et «forsiktig dytt» i ryggen til de 70 prosentene som gjerne ønsker seg gift, men som enda ikke har tatt skrittet å aktivt søke en partner.

Bør Norge vurdere noe lignende?

Til sammenligning har vi i Norge sett en positiv trend de siste årene. I fjor ble det født 1,7 barn per kvinne som var en oppgang fra 1,696 året før. Vi er med andre ord også under den gylne grensen på 2,1.

Les mer

Kanskje burde norske myndigheter se til Japan for inspirasjon og gjøre noe lignende her til lands. Eller har faktisk dating-appen Tinder noe av skylden for den de lave tallene?

Elon Musk har tidligere rettet søkelys mot problemet som han mener et av verdens største utfordringer. Han var raskt ute og applauderte Tokyos myndigheter for å gå til aksjon.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.