Tidsvinduet er i ferd med å lukkes. Ber om regulering av drapsdroner NÅ

På en konferanse i Wien på mandag ba Østerrikes utenriksminister om umiddelbar regulering av roboter som kan drepe uten menneskelig inngripen.

Østerrikes utenriksminister Alexander Schallenberg snakket til myndigheter og organisasjoner fra 143 land i Wien mandag da han ba om umiddelbar handling i sin åpningstale. Ministeren ønsker regler i autonom krigføring. Gjør man ikke noe nå, er det kanskje snart for sent.

La oss i det minste sørge for at den mest fundamentale og vidtrekkende avgjørelsen om hvem som skal leve og hvem som skal dø, forblir i menneskenes hender og ikke i maskinenes. Menneskeheten står ved et veiskille: Autonome våpensystemer og utfordringer med regulering.

Alexander Schallenberg

Konferansen for autonome våpensystemer ble arrangert for å gjenopplive en diskusjon som har ligget litt brakk en stund: Hvordan vi skal håndtere roboter som dreper på egenhånd. Våpensystemer som både kan drepe og selv avgjør hvem som skal leve og dø, er nærmest en realitet. Derfor haster det med et internasjonalt regelverk.

Menneskeheten står ved et veiskille og må komme sammen for å adressere de fundamentale utfordringene vi har med regulering av slike våpen, heter det i programbladet.

Les også: ChatGPT kan ha blitt brukt i titusenvis av vitenskapelige studier

På tide med reguleringer

Autonom krigføring har vært diskutert i FN i årevis uten særlige resultater. Både USA, Russland, Australia og Israel har tidligere motsatt seg forslag om å stoppe utvikling av helautonome drapsvåpen. I stedet har landene ønsket en ikke-bindende avtale.

Les mer

Men under konferansen i Østerrike som varte i to dager, var det mange som mente at handling nå må til, før det er for sent. Kunstig intelligens er allerede i bruk på slagmarken, blant annet i droner i Ukraina som er instruert til selv å finne veien til målet, dersom de mister dekning.

Det er uhyre viktig å gjøre noe. Og gjøre det raskt.

Mirjana Spoljaric, president for Røde Kors’ internasjonale komité.

På slagmarken vil den hæren som tillater at maskinene selv finner og tilintetgjør mål, ha en stor fordel. Dermed kan det fort spinne ut av kontroll, om bare én nasjon utvikler slike våpen. Det haster med andre ord å få et regelverk på plass.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.