Russland forsøkte å påvirke det franske valget

Gjennom chatboter og falske nyhetssider forsøkte russiske myndigheter å påvirke det franske parlamentsvalget. De håpte på rent flertall til ytre høyre.

Rekordhøy valgdeltakelse

Frankrike og Europa var søndag 07.07 spendt på om ytre høyre-partiet Rassemblement national (RN) ville gjøre det like godt som de gjorde i den første valgrunden 30.06.

Resultatet ble en overraskede valgseier til venstrealliansen Nouveau Front populaire (RFP). RN gjorde det likevel godt, men deres allianse ble tredje størst bak RFP og sentrumsalliansen Ensemble, som president Emmanuel Macron tilhører.

Det har vært svært høy valgdeltakelse i valget.

Les også: Tidenes største mengde vann funnet i verdensrommet • Teknokratiet

Russisk påvirkning

Valget i Frankrike har stor betydning for europeisk politikk og flere franske medier har meldt om russisk påvirkning. Falske nettsider, X/Twitter-boter som sprer desinformasjon og KI-genererte bilder har blitt brukt til å påvirke valgdeltakelsen.

Støtten til Ukraina er blant hovedårsakene til at Russland har ønsket å påvirke det franske valget. RN er langt med Putin-vennlige og hadde de oppnådd rent flertall ville de sannsynligvis kuttet militærstøtte.

En falsk versjon av avisen Le Point avslørt av organisasjonen Bot Blocker/Anti-bot for Navalny.

Minst 167 falske, russiske nettsider kobles til Mark Dougan, en amerikansk politimann som nå lever i Moskva. Dougan har tette forbindelser til Putin-regimet og arbeider for å svekke vestlig støtte til Ukraina.

Mange er urolige om desinformasjonen i det franske valget blir en forsmak på det amerikasnke valget i september.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.