Google Pixel 8 og 8 Pro – smarttelefonenes smarteste telefoner

Pixel har alltid handlet om programvare. Og iår mer enn noensinne. Når innpakningen denne gangen er nærmest perfekt, er summen en av de beste telefonene på markedet.

Du får ikke en mer helstøpt Android-opplevelse enn Googles egen telefon. Pixel er Android-verdenens iPhone. En telefon der programvare og maskinvare er laget av samme produsent. Med en Android-variant så fullpakket av smarte funksjoner, er det nesten så Pixel 8 og 8 Pro blir for smarte for sitt eget beste.

Se videotest laget for Telenor her:

Oser byggekvalitet

Pixel 8 ligger godt i hånden. Den forholdsvis tunge telefonen (187 gram) oser byggekvalitet. Om jeg skulle miste den i gulvet, har jeg på følelsen at det skulle gått bra. Et par ganger i alle fall, bank i bordet. Med 6,2″ stor skjerm og tynnere skjermrammer enn i fjorårets modell er telefonen akkurat passe stor.

Relativt sett sitter kameramodulen høyere på Pixel 8, enn på 8 Pro.

Når jeg skriver at det burde gå bra om jeg mister den, så er det litt fordi det også fort kan skje. Telefonen er med sine runde kanter og forholdsvis glatte bakside litt vrien å holde med en hånd mens man for eksempel skriver meldinger.

Jeg har snart hatt telefonen i tre uker, men synes fortsatt den er glatt.

For øyeblikket har jeg også iPhone 15 til test, og jeg legger merke til hvor mye lettere den er å gripe og trykke på samtidig, med én hånd. Med Pixels eget beskyttelsesdeksel sitter telefonen hakket bedre fast i hånden.

Hvorfor så stor?

Pixel 8 Pro på 6,7″ og 213 gram er litt for stor for for min smak. Synd, jeg skulle gjerne sett at Pixel 8 fikk alle egenskapene til 8 Pro, og at det heller fantes en mindre variant.

8 har bakside i glass, Gorilla Glass Victus og matt aluminiumsramme rundt, mens 8 Pro har polert blank aluminiumsramme. Begge telefonene absorberer fingeravtrykk ekstremt godt både foran og bak.

Elsker både blå og rosa bakside.

Øverst på baksidene av telefonene glir rammen sømløst over i kamerahuset som brer seg rundt telefonen som et belte. Årets skjermer er flate i motsetning til fjorårets som bøyde seg såvidt rundt kantene.

Skjermen i Pro-modellen er et LTPO-panel som kan variere mellom 1 og 120Hz oppdateringsfrekvens. Slik kan skjermen alltid være på, uten at den sluker for mye batteri. Pixel 8 har også 120 Hz, men ikke LTPO.

Google kaller skjermene Actua Display og Super Actua Display som refererer til hvor lyssterke de er. Pixel 8 har en maksimal lysstyrke på 2000 nits, samme som iPhone 15 Pro, mens Pixel 8 når hele 2400 nits. Det gjør den til den mest lyssterke mobilskjermen redaksjonen har vært borti.

Pixels 8 og 8 Pros spesifikasjoner:

 • Vidvinkel: 50 MP, 82° synsfelt, f/1.68
 • Ultra vidvinkel: 12MP, 125.8° synsfelt (22 prosent større enn ifjor), f/2.2.
 • Tele (kun 8 Pro): 48 MP, 21.8°, f/2.8, 5x optisk zoom
 • Skjerm Pixel 8: 6,2″ , gorilla glass 7, 120Hz, 2000 nits
 • Skjerm 8 Pro: 6,7″ Gorilla Glass 8, 2400 nits
 • Google Tensor G3
 • 8/8 Pro batteri: 4575mAh/5050mAh
 • Lagring og RAM Pixel 8: 8GB/128/256GB
 • Lagring og RAM 8 Pro: 12GB/128/256/512GB/1TB
 • WiFi 7
 • Fingeravtrykkleser og ansiktsgjenkjenning
 • Pixel 8: Fra 9190 kroner
 • Pixel 8 Pro: Fra 12 690 kroner

Les også: Tekgründere kjøper enormt område utenfor San Francisco – vil bygge fremtidsby

Termometer

Det er i hovedsak størrelsen som skiller de to telefonene visuelt. 8 Pro har periskopobjektiv med 5x zoom og et termometer som foreløpig mest er et morsomt leketøy. Sensoren lar deg måle temperaturen på hva det skulle være med presisjon på omtrent en grad fra og til (ifølge Google). Perfekt når du lurer på om baby-melken holder riktig temperatur.

Ser jo halvdau ut, så det kan godt stemme.

At Google har implantert denne ekslusive sensoren i Pro-modellen vitner om planer. For øyeblikket venter de på godkjenning av amerikanske Food and Drug Administration (FDA) til å la deg måle kroppstemperatur og lagre til Fitbit.

Ellers er det samme prosessor som sitter i disse to: Googles Tensor G3. Den har 4nm arkitektur og er 21 prosent raskere enn fjorårets G2 som jeg syntes skuffet litt sammenlignet med ytelsen til andre toppmodeller, som kjørte på Snapdragon 8 Gen 2.

Nå opplever jeg at den prosesserer bilder og film så raskt som bare det. Brikken er dessuten skreddersydd for Googles mange KI-modeller som er bygget inn i programvaren.

Endelig ansiktsgjenkjenning som er verdt å bruke

En av de mange funksjonene som avhenger av kunstig intelligens er ansiktsgjenkjenningen. Nå har Google klart å gjøre verifiseringen så sikker at den er godkjent for nettbank, Vipps, betalinger og alle tingene som krever høyest sikkerhetsklarering. Kun med frontkameraet.

På et blunk scanner den ansiktet og låser opp telefonen, og med ett tenkte jeg at dette overflødiggjør fingeravtrykkleseren i skjermen. Men så gikk solen ned.

Selv sier Google at de har klart å lage en sikker ansiktsopplåsning med kun kameraet, med med maskinlæringalgoritmer bygget inn i Tensor G3 og i sikkerhetsbrikken Titan M2. Uten at de sier så noe om hva som faktisk skjer. Kanskje av sikkerhetsmessige grunner. Uansett er denne funksjonen etterlengtet og velkommen, og et salgsargument for Pixel 8 i seg selv.

Fikse i post

Som MKHBD sier er dette telefonen som «fikser det i post»; et begrep hentet fra filmverden om å ordne opptaksfeil i ettarbeidet. Årets kamera har fått en haug med gøyale og praktiske smarte funksjoner som gjør akkurat det:

Skjermene i Pixel-telefonene har fine og naturtro farger. Og kameraet fanger virkelighetens farger ganske presist.

Beste bilde (Best take) er en smått genial funksjon som lar deg velge den beste varianten av hvert ansikt, dersom du tar flere bilder i slengen. Bildet finner selv lignende bilder, og lar deg deretter velge beste variant av hvert tryne.

Slik ser menyen under bildet ut når du bruker Beste bilde.

Dette er et triks fotografer har benyttet seg av i alle år, men prosessen er omfattende og tidkrevende. Telefonen gjør ofte en like bra jobb som jeg ville gjort manuelt, bare mye raskere. (Selvom det forståelig nok tar ganske lang tid å laste inn valgmulighetene. Telefonen skal se igjennom flere bilder og finne ansiktene i hvert bilde, avgjøre hvilke som ligner på hverandre, etc.)

De «magiske» funksjonene

Magisk redigering er en funksjon som lar deg fjerne, flytte og endre størrelse på objekter i et bilde. Magisk viskelær er en annen funksjon som lar deg fjerne objekter i bilder. Omtrent som «Healing brush» i Photoshop. Men resultatet blir ikke alltid like bra. Funksjonen fungerer naturligvis best på små objekter. Men som i bildet under, som var tatt med tanke på magisk viskelær, fungerer det ikke så godt.

Magisk viskelær for lyd er kanskje årets mest magiske funksjon. Har du tatt et opptak med vind, støy og forstyrrende trafikk, lar programmet deg fjerner du ulydene superenkelt. Og funksjonen fungerer kjempebra.

Telefonen kjenner igjen de ulike lydene i filmen, isolerer hver enkelt og lar deg justere volum. Magisk! Hør selv forskjellen fra før og etter vindstøyreduksjon i filmen under:

Funksjonen fungerer også med støyete prominente lyder som man skulle tro var umulig å isolere ut. Dessverre har funksjonen en tendens til å henge på lengre klipp. Googles programvare er med andre ord ikke helt perfekt. Men vi får tro dette fikses med oppdateringer.

Mangler to essensielle funksjoner

Foto har hele veien vært Pixel-telefonenes viktigste salgspunkt. Og iår er kameraene enda litt bedre. 21 prosent mer lyssensitiv sensor. Makro er nytt i Pixel 8, mens det er forbedret i 8 Pro. Optikken er bedre og 8 Pro har egen Pro-modus som lar deg ta bilder i RAW, justere ISO, lukker, fargetemperatur etc.

Ultra vidvinkel-kameraet er det samme i begge modellene og fanger hele 125,5 grader.

Dessverre mangler filmfunksjonen LOG eller et lignende format som kunne gitt større rom for fargekorrigering. Googles telefoner mangler også muligheten for å ta opp film i PAL-formater, dvs. 25 og 50 bilder per sekund. Du finner begge deler i iPhone 15 Pro.

Les mer
Contour RollerMouse

Men bilder tatt med Pixel har noe eget over seg. Fargene er livlige og naturlige, detaljene skarpe, og i innendørs stygt blandingslys synes jeg kameraet gjør en vanvittig god jobb med å justere fargene.

Med 5X optisk zoom i Pro-modellen kommer man tett på det fjerne, og bildene blir er og bra, men nærgrensen til objektivet er ganske lang. Kommer objektet du fotograferer for nære bytter kameraet automatisk til hovedkameraet, noe som går utover kvaliteten.

Tele, makro, ultra vidvinkel. Trykk på bildene for å forstørre.

Lite troverdig høy oppløsning

Hovedkameraet er på 50 MP, men som standard dytter telefonen ut 12,5 MP bilder. Telefonen slår sammen fire og fire piksler slik at hver piksel får mer lys. Ultra vidvinkel-objektivet er på 48 MP, det samme er teleobjektivet.

Av en eller annen grunn lar telefonen deg ta 50 MP med disse kameraene også. Og selvom du zoomer inn til 30 x zoom får du fortsatt ut bilder i 50 MP. Det betyr at telefonen oppskalerer bildene. Litt snodig.

Nattfoto

Såvidt jeg husker var Google de første med de vi nå tenker som nattmodus for kamera i smarttelefoner, der telefonen tar en haug med eksponeringer for å sette sammen et lysere bilde. Night sight i Pixel 3 var en revolusjon og ble raskt kopiert av absolutt alle andre produsenter.

Men Pixel-telefonene er fortsatt kanskje de aller beste på nattfoto. Takket være god etterbehandling får bildene naturlige sterke farger, selv når det er ganske mørkt. Og bildene blir skarpe, selv med en litt ustø hånd.

Frontkameraet er merkelig. Bildet ser uskarpt ut frem til det blir tatt. Deretter virker det som det foregår en enorm oppskarpingsjobb. Og det er vel akkurat det som skjer. Slik blir bilder tatt med frontkameraet også fine, selvom utgangspunktet muligens ikke er så bra. Objektivet er tross alt mikroskopisk.

Android 14

byr på massevis av gøye funksjoner. Sjekk ut AI-bakgrunner som lager et bilde for deg basert på noen valgfrie parametre, filmaktig bakgrunn som gir bakgrunnsbildet en 3D-effekt når du åpner telefonen og Emoji-workshop som lar deg lage gøyale bakgrunner med Emojis.

Kontrollsenter i Android 14.

«At a Glance» er Google-assistenten som gir deg de dine viktigste oppdateringer rett på hjemskjermen. Den forteller deg om for eksempel smartklokken har lite batteri, hva din neste kalenderoppføring er, været og flyinformasjon. Dette er ikke nytt i årets modell, jeg bare nevner det.

7 år med oppdateringer

Alt i alt er de nye Pixel-telefonene fantasiske telefoner. Bare synd at Pro-modellen er så stor. Når jeg skriver innledningsvis at Pixel 8 nesten blir for smart for sitt eget beste, sikter jeg til de magiske bilde- og filmverktøyene som noen ganger henger seg opp, eller ikke fungerer så godt som man hadde ønsket. Men det er bugs. Oppdateringer kommer, og det i svært lang tid fremover.

For, for å virkelig runde av årets lansering med et brak har Google bestemt seg for å tilby oppdateringer vanvittig ambisiøse i syv år. Det betyr at Pixel 8 og 8 Pro ikke blir utdatert før i 2030! Det er en fantastisk og nokså overraskende ambisjon, og et heldig gode for de få Pixel 8-eksemplarene som er igjen om syv år.

Selv skal jeg vurdere spare Pixel 8 til 2030, bare for å se om de holder det de lover.

Pros

Solid og lekkert design

Fantastisk kamera over hele linjen

Tensor G3 er rask

Nydelige lyssterke skjermer

Fullspekket med smarte funksjoner

Cons

Myke kanter og glatt overflate gjør det vanskelig å holde Pixel 8 med en hånd og tekste samtidig

8 Pro er litt for stor for min smak

De smarte funksjonene er ikke alltid så gode som de fremstår i reklamen

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.