TEST: Roborock S8 MaxV Ultra suger skikkelig

Roborock S8 MaxV Ultra er blant de dyreste robotstøvsugerne på markedet. Med både mopp og skikkelig sugekraft blir hjørner og kroker rene og velduftende. Men selv den mest fantastiske robotstøvsuger kommer ikke til over alt.

Jeg må si jeg er imponert over Roborock S8 MaxV Ultra. Den er smart, enkel å bruke, har en relativt pen dokkingstasjon og er fullpakket med funksjoner og muligheter. Etter at denne kom i hus er det alltid rent (og ryddig) hjemme.

Som førstegangsbruker av robotstøvsuger lurer jeg på hvorfor jeg ikke har tatt skrittet før. Jeg ser ingen grunner til å ikke automatisere bort noe så kjedelig som å støvsuge og vaske, når det først er mulig.

Men selv de heftigste robotstøvsugere har sine begrensninger. Når man først er gått i gang med å automatisere bort renholdet, tenker man jo på alt det den ikke kan. Klatre i trapper for eksempel. Rydde. Tørke støv i vinduskarmen. Vanne planter.

Veiledende pris fra Roborock på S8 MaxV Ultra er 16 990 kroner. Den er tilgjengelig hos Komplett, Elkjøp og Power.

Les også: SodaStream Ensõ er den lekreste kullsyremaskinen vi har sett

I esken

Robotstøvsugeren kommer i en avskrekkende stor eske, men selvom dokkingstasjonen er massiv, var det ikke noe problem å finne et passende hjørne til den. Stasjonen må ha rundt en meter tomt gulv foran seg, slik at støvsugeren kan kjøre ut.

Stasjonen måler 41x47x41 cm.

Støvsugeren er enkel å montere. Det består stort sett i å fjerne noe plastfilm og isopor, fylle vann på tanken og eventuelt fylle på vaskemiddel. Riktig type får du kjøpt på Power til 199 kroner. Vaskemiddel gir god duft, men det blir rent og fint uten og.

Når stasjonen og støvsugeren er på plass lager du en konto i Roborocks app og deretter åpner det seg et hav av vaskemuligheter. Selv etter et par uker oppdager jeg nye ting. Nå som støvsugeren er familiær med huset, foreslår den å iverksette en KI-drevet smart plan, uten at den forteller noe mer om hva det innebærer.

Ifølge en Reddit-tråd lager den ruter og vaskeplan basert på tidligere vasking, uten at det virker som at noen helt vet.

Tømme tanken

Etter ganske mange runder i stuen er skittenvannstanken full og støvsugerens stasjon lyser rødt. I appen får jeg varsel om at jeg må slå ut vannet. Og fysj av meg som det lukter når du åpner tanken. Vannet er svart og fælt – et godt tegn – det betyr at roboten har gjort jobben sin.

Å fylle rent og tømme skittent vann er kjempeenkelt. Bare løft av beholderne.

Med to små sneller blir det mye gris på gulvet. Etter middag ber jeg derfor Roborock ta en runde under spisebordet. Å vaske gulvet etter et måltid er en foreslått rutine man kan sette opp i appen.

Beholderne er ganske fine!

Du velger selv hvor og hvordan roboten skal vaske. Og når du har spist, velger du bare å iverksette rutinen med ett enkelt trykk i appen.

Google Home

Roborock kan knyttes til Google Home noe som gjør den enda mer anvendelig i et Google-hjem. Fra før av lystrer roboten når du sier «Hello Rocky». og en av mine favorittstemmekommandoer er «clean here». Da kjører roboten til der du står, ber deg flytte deg og vasker det området.

Roborock forstår omtrent alt du sier til den, om du bare snakker gjennom Google Home.

Men roboten forstår ikke noe særlig naturlig språk og man er begrenset til de kommandoene man finner i appen. Med Google Assistant kan du derimot gi mer fleksible stemmekommandoer gjennom telefonen, smarthøyttalere eller for eksempel Nest Hub.

Når roboten er koblet til Google Home kan jeg enkelt be den vaske huset fra hvor som helst i hjemmet. På Nest Hub får jeg også opp enkelte valg etter at en stemmekommando er gitt. Kjempebra.

Bilde

Fleksibilietet

I appen kan du lagre flere ulike kart. Om du bor over flere etasjer løfter du bare støvsugeren opp trappen. Når maskinen ser at den befinner seg på et nytt område lager den et nytt kart. Disse kan du senere navngi i appen.

Når den går i gang å vaske etter at du har løftet den, ser den seg om et øyeblikk, før den forstår hvor den er. Så setter den i gang.

Flytter du på ting mens den holder på, justerer den seg med det samme og durer videre.

Robotstøvsugeren forstår også hva slags rom den befinner seg i. Den skjønner hva som er kjøkken og hva som er stue. Og når kontoret fikk navnet «attic» i appen, var det bare å endre navn selv.

Rent?

Ja, det blir rent. Og med vaskemiddel blir det velduftende. Det er naturligvis noen steder roboten ikke kommer til, selvom den har en roterende arm, den såkalte FlexiArm, som den stikker ut for å ta hjørner og kanter.

Roboten kommer seg under ting som er såvidt høyere enn den. Den vet akkurat hvor stor den er og kommer til mellom stolbena i stuen som bare er så vidt brede nok!

Men på kjøkkenet har den problemer. Kantene under skapene er lave, de skråner bortover slik at det ikke er plass til roboten borterst. Men roboten vil ikke under noen av stedene. Armen når heller ikke inn. Så på kjøkkenet må jeg gå over kantene med vanlig støvsuger. Søren klype!

Støvet ligger igjen under skapene på kjøkkenet.

Roboten skal ha en dekningsgrad av kanter på mer enn 99 prosent. Men ikke på kjøkkenet mitt.

Roboten har ulike modus for vasking og ønsker du det skikkelig rent kjører du «Deep» eller «Deep+». Støvsugeren er en av verdens kraftigste med en sugekraft på 10 000 Pa.

Tepper?

Roborock S8 MaxV Ultra har en imponerende evne til å sneie rundt objekter og gå tett innpå saker og ting. Den ser også hva som er kabler og planter og forsøker å unngå dem så godt som mulig. Likevel surret en kabel seg fast inni den forleden. På kartet over leiligheten ser jeg at den har markert både tepper, kabler og bord.

Stort sett er den forholdsvis varsom og behandler møbler og saker pent, selvom den av og til kan kjøre over småleker som ligger gjenglemt på gulvet. Faktisk holdt den på å kjøre rett på lillesnella på gulvet forleden, men jeg reddet henne i siste liten.

Les mer

Jeg vet ikke om den ville ha kommet borti eller ei. Uansett var det nok til å gjøre snella livredd robotstøvsugere.

Det er ikke så rart at den synes dette teppet er litt vrient. Det er lett og ligger løst.

Støvsugeren skal være ganske god på tepper og matter, men jeg har likevel vendt meg til å løfte teppene ut før suging. Støvsugeren har nemlig litt problemer med både teppet oppe og i gangen.

Kamera

En av de morsomste funksjonene er muligheten til å se gjennom robotens kamera mens den kjører. Med ett trykk i appen ser du direkte overført film av det støvsugeren ser.

Opptak fra støvsugerens eget kamera. Her rengjør den badet.

Du kan også velge å ta over kontrollen og fjernstyre den selv. Eller bruke den som telefon, slik at du kan kjøre bort til samboeren din når du er ute, og snakke til henne gjennom roboten. Roboten spiller da av det du sier inn i telefonens mikrofon.

Når maskinen kjører inn under sofaen skrur et frontlys seg på slik at roboten ser hvor den kjører og slik at du kan se hva som skjer. Heldigvis virker det som at Roborock tar personvern på alvor. Mange er redd kinesisk teknologi om dagen. Jeg vet ikke om det er så mye skumlere enn amerikansk.

Beskjeden når du skrur på kameraet for første gang.

Lade- og tømmestasjon

Hjemmet til støvsugeren er ganske pent og beskjedent. RockDock Ultra er en stor greie å ha i stuen, men litt gjemt under en plante hos oss synes jeg ikke den gjør så mye ut av seg.

Dokkingstasjonen er ganske ålreit og minimalistisk og gjør ikke så mye ut av seg bak planten der.

Stasjonen tømmer automatisk, fyller på og doserer rengjøringsmiddel i støvsugeren. Etter rengjøring vasker og tørker den moppen. Det bråker! Moppen vaskes med 60 grader varmt vann og tørkes med 60°C oppvarmet luft for å forhindre lukt og mugg.

Å fylle på vann og tømme skittenvann er kjempeenkelt. Man løfter bare ut beholderne som sitter på toppen og skifter.

Lokket foran tas enkelt av for å skifte pose eller fylle vaskemiddel.

På innsiden bak et deksel sitter støvsugerposen som må byttes en gang i blant, og såpedispenser. Strømkabelen som følger med er litt kort, men den er helt standard og kan eventuelt byttes ut.

tl;dr

Alt i alt er jeg kjempefornøyd med Roborock S8 MaxV Ultra. Den vasker og støvsuger effektivt og er enkel å bruke. Appen tar litt tid å bli kjent med, men den er forholdsvis grei og pen. Det å kunne se og prate gjennom støvsugerens kamera er gøy.

Dessverre kommer den ikke til under skapene på kjøkkenet.

Jeg er usikker på om prisen på 16 990 kroner bør forsvares. Dette er et dyrt produkt for de som vil ha det beste, og det finnes mange gode billigere alternativer som jeg vil tro at også gjør en god jobb.

Men med topp sugeevne, arm som tar hjørner og kanter og mopp som vasker det rent, er Roborock S8 MaxV Ultra en knakende god robotstøvsuger. Det er det ingen tvil om.

Pros

Mopper og suger innmari bra

Pakket med funksjoner

Både vasker og støvsuger

Enkel i bruk

Relativt pen ladestasjon

Smart!

Cons

Stiv pris!

Kommer ikke til under mine lave kjøkkenskap

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.