Pixel 8a TEST: Nesten ingen grunner til å kjøpe Pixel 8

Vi har testet rykende ferske Pixel 8a – en billigere variant av Pixel 8. Forbausende lite skiller de to telefonene. Bortsett fra én vesentlig faktor: Kameraet

Google Pixel 8a lanseres i morgen. Men vi har fått leke oss med telefonen en ukes tid. Og er blitt svært glad i den litt billigere varianten av årets Pixel. Så la oss starte med den mest åpenbare forskjellen mellom Pixel 8a og storebroren.

Pixel 8 koster i skrivende stund 9190 kroner med 8/128GB på Elkjøp, mens Pixel 8a starter på 6690 kroner. Iår kommer også 8a med 256GB lagring til 7490 kroner.

Les også: Google Pixel 8 og 8 Pro – smarttelefonenes smarteste telefoner

Pixel 8a er ikke en veldig billig telefon med andre ord. Likevel får du som vi skal se, mye for pengene.

Telefonen virker kjempesolid, noe som kommer godt med i enkelte perioder av livet.

Spesifikasjoner:

 • 6,1″ OLED Actua-skjerm, 120Hz oppdateringsfrekvens, 1080 x 2400 piksler
 • Google Tensor G3
 • 8GB RAM, 128/256GB lagring
 • Hurtiglading, trådløs lading
 • 4492 mAh batteri
 • WiFi 6e, Bluetooth 5.3
 • IP67
 • Fingeravtrykkleser, ansiktsopplåsning
 • Hovedkamera: 64MP, 80°, f/1.89, 0.8 μm
 • Ultra vidvinkel: 13MP, 120°, f/2.2 aperture, 1.12 μm
 • Frontkamera: 13MP, 96.5°, f/2.2, 1.12 μm
 • Pris: 6690 kroner (128GB) eller 7490 kroner (256GB)

Utseende

Den nest mest åpenbare forskjellen er utseendet. Pixel 8a har større skjermrammer enn Pixel 8. Det gir den et litt billigere utrykk og en litt mindre skjerm på 6,1″ kontra 6,2″. Men telefonen ser likevel superlekker ut. Den er IP67-sertifisert og skal takle noe vann og støv. Pixel 8 er derimot IP68-sertifisert.

8a har en ny ripebestandig Actua-skjerm og er laget av resirkulert aluminium, glass og plast. Baksiden er matt i stedet for blank og fingeravtrykk preller av som vann på brokkoli. Baksiden i mintgrønn ser skikkelig bra ut.

Jeg kan ikke rose fargen nok.

I det hele tatt ligger telefonen svært godt i hånden og kjennes ordentlig fin ut. Den er tung og solid. Knappene klikker fint og den matte teksturen på bmaksiden er deilig. Pixel 8a er av skikkelig kvalitet.

Og med en mindre kameramodul enn Pixel 8 ligger den bedre på bordet.

Hvorfor velge Pixel 8?

Pixel 8a kommer med samme prosessor som Pixel 8 og like mye RAM. Skjermen er like rask med 120Hz oppdateringsfrekvens. Standard er 60Hz så du må selv gå inn i innstillinger og hake av «Smooth Display». Litt rart. Men Pixel 8a er altså like rask og fin i bruk som 8.

I tillegg får den alle de samme KI-funksjonene som Pixel 8. Og ikke minst: Ansiktsopplåsning som er sertifisert som like trygt som fingeravtrykkleseren – en av de største grunnene til å kjøpe Pixel fremfor andre Android-telefoner i mine øyne.

En solid og pen telefon.

Som på iPhone, lar ansiktsopplåsning lar deg logge inn i nettbanken bare ved å se på telefonen. Du får betalt med Vipps og gjort alt du ellers ville gjort med fingeravtrykk, mønster eller kode. Google er de første som har klart å lage en sikker, sertifisert løsning, kun med ett kamera.

Og når Pixel 8a har alle disse nøkkelfunksjonene og i tillegg er like rask som Pixel 8, kan man jo lure på om Google spiser opp sin egen toppserie med denne lanseringen.

Kameramodulen på 8a er hakket mer beskjeden enn den i Pixel 8.

Telefonen også trådløs lading, men noe tregere enn Pixel 8 (7,5W mot 18W). 8 har også reversibel lading.

Andre fordeler ved Pixel 8 over 8a er Gorilla Glass Victus, lysere skjerm med bedre farger, såvidt jeg kan se, uten at jeg har fått det bekreftet.

Med samme prosessor, RAM og ansiktsopplåsning, KI-funksjoner som storebror og nydelig byggekvalitet er Pixel 8a nesten like bra som Pixel 8 på mange punkter. Men en viktig ting skiller likevel de to.

Kamera

Samme motiv, forskjellig brennvidde:

Kameraene i disse to telefonene er nemlig ikke de samme. Hovedobjektivet i 8a er på 64MP kontra hovedobjektivet i 8 som er på 50MP. Det har fint lite å si. Derimot har blenderåpning og sensor litt å si.

Som du ser i eksempelbildene under får du ikke like fin bokeh (uskarphet i bakgrunnen) i bilder tatt med 8a som med 8. Optikken slipper inn mindre lys og pikslene i sensoren er mindre enn i Pixel 8.

Med mindre lys blir heller ikke nattbilder like skarpe.

Som man ser er både detaljnivået og fargene bedre i nattbildene tatt med Pixel 8. (Klikk på bildene for å forstørre.

Les mer

Pixel 8a har heller ikke makrofunksjon slik som Pixel 8. Dette er en funksjon jeg bruker sjelden og er ikke et savn for meg. Faktisk synes jeg kameraet i Pixel 8a er helt adekvat og på mange måter godt nok, selvom det naturligvis er vrient å være kjempeentusiastisk når man kommer fra Pixel 8.

Fargene i Googles bilder er også naturlige og fine. Men jeg savner naturligvis litt mer uskarphet i bakgrunnen. Og her kommer Googles portrettmodus inn. Når du velger funksjonen zoomer telefonen inn til 1,7x, i motsetning til hos storebroren der du kan bruke portrettmodus med 1,5x.

Flere bilder tatt med Pixel 8a:

Smart kamera

Pixel 8 ble lansert tungt lastet med smarte kamerafunksjoner levert med kunstig intelligens. De samme funksjonene kommer til 8a: Best take som lar deg velge de beste ansiktene som ikke blunker på gruppebilder. Hvordan det fungerer ser du her:

Magisk viskelær som lar deg fjerne objekter i et bilde med generativ kunstig intelligens. Magisk viskelær for lyd som lar deg ta bort bakgrunnsstøy eller spesifikke lyder i et filmopptak med lyd.

Og magisk redigering lar deg flytte på og endre størrelsen til objekter i et bilde. I filmen over går jeg igjennom alle funksjonene.

Pixel 8a har definitivt større rammer rundt skjermen enn Pixel 8.

I tillegg har telefonen naturligvis Circle to Search, som lar deg markere hva som helst på skjermen og søke det opp med et par trykk. Genial funksjon som dessverre ikke blir så mye brukt, som man kanskje skulle tro.

I likhet med Pixel 8 kommer 8a med utrolige syv års garanti. Denne bør holde til 2031!

Pixel 8a er en utrolig fin telefon på mange måter. En telefon man blir glad i. Den er solid, smart, rask, pen og som Googles egen maskin er man alltid først i køen på ny programvare. Denne får ny versjon av Android først. Anbefales.

Pros

Fantastisk byggekvalitet

Ansiktsopplåsning!

Stort sett alle de samme funksjonene som Pixel 8

Cons

Dyr til å være en billigtelefon

Kun adekvat kamera

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.