SodaStream Ensõ er den lekreste kullsyremaskinen vi har sett

SodaStreams nye Ensō er en stilren kullsyremaskin som er enkel i bruk, og som tilfører kjøkkenet litt eleganse.

SodaStreams nye Ensõ er en kullsyremaskin bygget i rustfritt stål, designet av den japanske designeren Naoto Fukusawa. Som nyfrelst japanreisende er jeg blant de som har sett det vakre i fusjonen mellom skandinavisk og japansk design.

Vi skandinavere har mer til felles med japanerne enn vi kanskje tror og skal vi tro SodaStream selv, er «japandi» den heteste trenden innen interiørdesign i 2024.

Ensõ tar ikke mye plass på benken.

Derfor passer det meg og kjøkkenet mitt godt at Naoto Fukusawa har designet SodaStreams siste. Designeren tegner for ledende merkevarer over hele verden. Fra Italia og Tyskland til USA og Kina, og konsulterer og designer for lokale japanske selskaper. Hans lager design for et vidt spekter, fra avansert elektronisk utstyr til møbler, interiør og arkitektur.

Les også: Døde stemmer vekkes til live

Maskinen er elegant, tidløs og glir rett inn på kjøkkenet. Den er ikke for stor og får plass på de fleste kjøkkenbenker vil jeg tro, tross et økende antall kjøkkenmaskiner per husholdning.

Velkommen i familien.

SodaStreams Ensõ ble lansert nå i april og er til salgs hos blant annet Power til 2190 kroner.

Klar på 1,2,3

Ensõ er lett å sette opp. Man trekker ut og fjerner flasken, tar av plasten på kullsyrebeholderen og setter i flasken. SodaStream har et patentert Quick Connect-system som gjør det enkelt. Hele oppsettet er gjort på under ett minutt, og maskinen trenger naturligvis ikke strøm.

For meg er design det som former et sømløst forhold mellom menneske, objekt og miljø. Med Ensō forenes nytte og skjønnhet i ett, der også skjønnhet er en funksjon.

Naoto Fukusawa

Når man så skal karbonere vann fyller man den medfølgende flasken opp til linjen. Deretter trer man flasken på pinnen, jekker den inn og vipps så sitter den fast.

Enkelt.

SodaStream kaller dette systemet Snap & Lock. (Ja, SodaStream er glade i harry navn på enkle funksjoner.) Så trykker man et par ganger på toppen av maskinen og før du vet ordet av det, er vannet blitt til Farris.

Hold knappen inne i ett sekund, opptil tre ganger.

Flasken som følger med er i rustfritt stål og har avtagbar bunn for enkel rengjøring. Også korken er i rustfritt stål og matcher godt resten av designet. Også dryppbrettet er i rustfritt stål og festes med magnet slik at det enkelt kan tas av for rengjøring.

Ikke lov, men ikke forbudt…

Dessverre advarer SodaStream mot å karbonere annet enn vann, og det begrenser maskinens bruksområde. Tenk hvor fint å karbonere drinker, te og daff brus for eksempel. På nettet anbefaler mange å bryte reglene og karbonere både whisky, te, kaffe, vin og sprit. Så lenge man er forsiktig.

Les mer

Flasken er på én liter, men fås i ulike størrelser.

Bruker man maskinen på annet enn vann kan det nemlig sette seg dritt i løpet og trykket kan bli feil. Og det kan bli både ekkelt og potensielt eksplosivt. Men om man vasker godt og unngår for sukrede ting, går det kanskje greit?

Uansett er det kanskje å anbefale å velge et annet merke, dersom man ønsker å karbonere ymse. Og det ønsker vel de aller fleste. Om man vil være på den sikre siden. Selvom man teoretisk sett kan karbonere omtrent hva som helst, bør man ha i bakhodet at forskjellige væsker reagerer ulikt på kullsyre.

Kullsyreholdig vann reagerer med de samme reseptorene på tungen som sennep.

En ulempe er at man er nødt til å fylle den medfølgende flasken opp til linjen før man karbonerer. Så dersom du karbonerer noe annet enn vann, må du har rikelige mengder med det. Man kan naturligvis kjøpe mindre flasker.

Og registrerer man kjøpet sitt før 30. juni 2024 får man en ekstra flaske tilsendt i posten. Den medfølgende flasken er på én liter.

Statusobjekt

Med lanseringen av Ensõ suppleres SodaStreams utvalg med en ny premiumkategori. Og det er jo litt status i denne maskinen. Den er lekker, designet av en stilig japansk designer og det skal bli fint å vise den frem til gjestene på 17. mai.

Med karbonerte whisky-drinker kan det ikke bli annet enn en nydelig dag. SodaStream er og blir, som mye annet, et overskuddsprodukt jeg frem til nå har klart meg fint uten, men som det skal bli morsomt å bli enda bedre kjent med.

Pros

Pen og tidløs design

Nett og fin, passer godt inn på kjøkkenbenken

Veldig enkel i bruk

Cons

SodaStream anbefaler å ikke karbonere annet enn vann

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.