TEST av Xiaomi 14 Ultra: Like mye kamera som telefon

Hvis du ønsker deg et kamera, men synes det er greit at kameraet også er en smarttelefon, er Xiaomi 14 Ultra telefonen for deg.

Xiaomi 14 Ultra føles nærmest som et kamera. Især når man kobler på en egen kamerainnfatning fra Xiaomi som gir telefonen utløserknapp, zoom-knapp og eksponeringshjul.

Xiaomi sendte med et deksel som gjør telefonen til et fullverdig kamera. Overraskende nyttig. Plutselig tar bilder på ordentlige. Fatningen har ring man kan skru filter på.

Ifjor testet vi Xiaomi 13 Pro og kåret telefonen til årets beste kameramobil. Telefonen hadde som 14 Ultra gigantisk sensor på én hel tomme og optikk laget av Leica. Telefonens bilder nærmet seg faktisk kvaliteten i proffkameraer.

Man kan lage kunst med Xiaomi 14 Ultra. Jeg skrur av HDR for å få naturlige farger og overganger. (Foto: Alvilde Jensvoll)

Samme objektiv finner man i Xiaomi 13 Ultra som vi aldri fikk testet. Men iår tester vi 14 Ultra. Forskjellen mellom Pro og Ultra går på design, periskop-objektiv og ToF dybdesensor.

En så stor sensor som man finner i Xiaomis toppmodeller, kombinert med en blenderåpning på f/1.63 gir en bokeh (uskarphet i bakgrunnen) man ellers ikke ser i mobilkameraer. Derfor kan du ta skikkelig fine bilder med disse telefonene.

I tillegg til å være et fantastisk lommekamera, er Xiaomi 14 Ultra kraftig:

Xiaomi 14 Ultras spesifikasjoner:

 • Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 (4 nm)
 • 256/12GB, 512/16GB, 1TB/16GB lagring/RAM
 • 6,73″ LTPO AMOLED, 120Hz, Dolby Vision, HDR10+, 1440 x 3200 piksler, 1000 nits (typisk), 3000 nits (max)
 • Kamera:
  • 50 MP vidvinkel, f/1.6-f/4.0, 1.0″-type, OIS
  • 50 MP telefoto, f/1.8, OIS, 3.2x optisk zoom
  • 50 MP periskop telefoto, f/2.5, OIS, 5x optisk zoom
  • 50 MP ultravid, f/1.8, 122˚
  • TOF 3D dybde
  • 32 MP frontkamera, f/2.0
 • IP68 støv-/vannbestandig
 • 5000 mAh batteri
 • Lading: 90W hurtiglading, 80W trådløs, 10W reversibel trådløs

80 watt trådløs lading er kanskje det mest iøynefallende.

En enorm klump

Telefonen har en stor nydelig skjerm som krummer seg litt over kantene, som blir hele 3000 nits lys på det beste og har fantastiske farger. 3000 nits er ny rekord på Teknokratiets testbenk. Dette er en stor telefon med skjerm på 6,73″ og en tykkelse på 9,2 mm.

Telefonen har en enorm kameramodul som ikke går ubemerket hen. Den er stor, rund, og hele 1,6 centimeter tykk på det verste.

Denne telefonen må ligge på magen.

På en bordfalte blir telefonen liggende i en nesten komisk skrå. Denne telefonen må nesten legges fra seg på magen.

I mine øyne kameramodulen for stor. Den ser imponerende ut, men passer ikke i mine lommer.

Baksiden i plastikklær gir godt grep. Det kommer godt med når telefonen er så stor.

Når det er sagt er telefonen er fantastisk i bruk. Så lenge man tar jobben å kvitte seg med de preinstallerte Xiaomi-appene, eller i det minste får fjernet dem fra hjemskjermen. Xiaomis Android er fullpakket av rare apper, men brukergrensesnitt er ganske fint.

Baksiden er dekket i vegansk lær (jukseskinn) som skal tåle mye. Telefonen kommer i svart og hvit. Jeg har den hvite for hånden, men tipper den sorte ser bedre ut. Rammen rundt er i aluminium og skal tåle 1,38 ganger så mye som ifjor.

Objektivene består av mange elementer! (Video hentet fra Xiaomi.com)

OS

Xiaomis variant av Android kommer med mye «bloatware» eller unødvendig programvare, som det heter på norsk. Men mye av dette blir du kvitt. Jeg har tidligere opplevd å få servert reklame i innstillingene til Xiaomi-telefoner. Uhørt.

Denne gangen fikk jeg spørsmål om jeg vil dele personlig informasjon når jeg bruker appen «Cleaner», en app som rydder opp på disken.

Man støter på noen rare ting i Xiaomis variant av Android.

Appen vil gjerne dele informasjonen min med hundrevis av tredjepartsaktører. Slike ting kan gjøre at man ikke velger Xiaomi.

Ikke alle ikonene er like intuitive.

Når det er sagt er OSet raskt og pent og ligner på ren Android. Men ikonene i nedtrekksmenyen tar litt tid å bli vant til.

Kamera

Som i Xiaomi 13 Pro, er kameraet fantastisk, dog med noen svakheter. Med en blenderåpning på f/1.6 og en enorm sensor for telefon å være, på en hel tomme, får man en bakgrunnsuskarphet som ligner proffkameraer.

Legg merke til den naturlige uskarpheten i bakgrunnen. Det er som om det skulle vært tatt med stor og flott optikk.

Det gir virkelig bildene et helt annet preg enn bilder tatt med andre telefoner. Men man må huske å gå inn i kameraets innstillinger å velge størst blenderåpning på f/1.63. Ellers vil kameraet justere ned blenderen dersom det er mye lys, og da får man ikke samme effekt.

Her justerer kameraet automatisk ned til blender f/2.

Variabel blender

Kameraet har nemlig noe så enestående som variabel blender. Det kan jeg ikke huske å ha sett i noen annen telefon. Velger du mindre blender enn f/1.6, ser du at den fysisk lukker seg igjen når du tar bilde. Da blir bakgrunnen skarpere. Dette må du inn og justere hver gang du åpner kameraet. Bummer!

Med et så kort skarphetsplan som man får på blender f/1.63 i dette kameraet blir man også avhengig av at fokusen sitter. Og det gjør den stort sett. Kameraet gjenkjenner menneskers øyne og fokuserer på det. Man kan også følgefokus som følger et bevegende objekt.

Fingertuppene blir en smule uskarpe på grunn av det korte skarphetsplanet.

Du kan velge mellom fire forskjellige blenderåpninger: f/1.6, f/2, f/2.8 og f/4. Jeg skulle bare ønske det var en måte å stille kameraet inn til å skyte på f/1.6 som standard, slik at jeg slapp å velge det manuelt hver gang. Det er jo det man stort sett vil ha.

Selvom så stor blenderåpning også byr på noen utfordringer. Derfor er det genialt at Xiaomi har fått på plass variabel blender. Ønsker du å lese mer om fordeler og ulemper ved store kameratelefonsensorer har DXOmark en fin artikkel om emnet.

Les mer

Ulempene som nevnes er knyttet til at stor sensor gir kort skarphetsplan. Men dette løser Xiaomi med variabel blender.

Treffer ikke alltid

HDR-funksjonen gir av og til noen rare utslag og fargene kan av og til sprekke opp. Stort sett velger jeg å ta bilder uten HDR med denne telefonen på grunn av det. Den dynamiske rekkevidden er likevel god. Men naturligvis kan bildene bli utblåst i de lyse partiene sånn som i dette bildet tatt med periskopobjektivet.

Kameraet i denne telefonen er rett og slett inspirerende og med en kamerainnfatning man plasserer telefonen inni, som Xiaomi la ved i forsendelsen, blir telefonen omgjort til et fullgodt kamera. Kamerahuset har utløserknapp, zoom, en knapp for å filme og et hjul som styrer eksponeringen.

Et noe skuffende nattkamera

I nattens mulm og mørke er jeg dessverre ikke like imponert. Bilder tatt med nattkamera blir mørkere enn forventet. Litt rart for jeg har hatt svært gode erfaringer med Xiaomi om natten tidligere.

Nattbilder blir ofte litt mørke.

Men det henger kanskje sammen med at den noen ganger misforstår eksponeringen. Kanskje dette er noe XIaomi løser med en oppdatering for med så stor sensor, skulle man tro at kameraet slipper inn mye lys.

Når det kommer til situasjoner der det er lite lys, men hvor man ikke bruker nattmodus, kan resultatet bli svært bra da objektivet slipper inn mye lys på en stor sensor.

Med kamerainnfatningen på er det enkelt å velge eksponering.

Skrur man av HDR og justerer seg frem til riktig eksponering kan man ta riktig fine bilder med denne telefonen.

Konklusjon

Ønsker du deg en telefon som fotograferer som et kamera er muligens Xiaomi 14 Ultra telefonen for deg. Vi kåret Xiaomi 13 Pro til årets kameratelefon ifjor og er klare til å kåre Xiaomi til vinner igjen. Hovedkameraet i Pro- og Ultra-modellen er altså det samme.

Xiaomi 14 Ultra har som mange andre telefoner et nær sagt rammeløst design.

Synes du 14 Ultra blir for stor, klumpete og tung forstår vi deg godt. Da er et godt alternativ den billigere og mer kompakte 14 Pro. Den kommer uten megazoom periskopobjektiv, men det klarer man seg også godt uten. 14 Pro har også et godt teleobjektiv.

Xiaomis med sine samtykkeinstillinger i systemapper er kanskje ikke for alle, men bortsett fra det er dette en knalltelefon. Den er stor og klumpete, men så er den også å regne for et fullgodt kompaktkamera.

Pros

Fantastisk kamera med enorm sensor

Superrask

Nydelig skjerm

Cons

Stor og klumpete

OSet kommer med en del "bloatware"

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.