Tekgründere kjøper enormt område utenfor San Francisco – vil bygge fremtidsby

Flannery Associates har kjøpt et område i California på mer enn 200 kvadratkilometer til en verdi av nesten én milliard dollar. Hittil har det hele virket mystisk. Men nå letter de steinrike Silicon Valley-gründerne på sløret.

I nærheten av Travis militære flybase i California har selskapet Flannery Associates kjøpt et gigantisk område på størrelse med to San Franciscoer, med intensjonen om å bygge en by.

Prosjektet ledes av Flannery Associates CEO Jan Sramek og bak investeringen står tekmoguler som Marc Andreessen (Mosaic og Netscape), Laurene Powell Jobs (Steve Jobs’ enke), Micheal Moritz, Chris Dixon, Reid Hoffman med fler.

Den nye byen kan lette på noe av trykket på San Francisco, som vi alle føler – stigende huspriser, hjemløshet, fortetning osv.

Micheal Moritz, milliardær og investor

Flannery Associates begynte oppkjøpene i Solano County allerede i 2018, men har inntil nylig holdt kortene tett til brystet. Området grenser til tre sider av USAs mest aktive militære flybase, Travis Air Force base, noe som bekymrer myndighetene.

Flannery associates lover å respektere og legge til rette for Travis flybase.

I august uttrykte representant Mike Thompson bekymring for intet mindre enn nasjonal sikkerhet. Flannery Associates ble på strategisk vis opprettet i Delaware, en stat med sterk juridisk beskyttelse for bedrifters eierskap. Det kan gjøre det mer vrient for myndighetene å gripe inn.

81 prosent uten fremtidstro

Det har lenge vært spekulert i hva som planen med det enorme området. Området, som ligger mellom San Francisco, Napa Valley og Sacramento, er kjent for å være tørt og lite fruktbart, noe som har fått det hele til å virke enda rarere.

Slik ser området ut idag. (Ill: CaliforniaForever)

Men nå avslører selskapet sine planer på CaliforniaForever.com. Tekmogulene ønsker å bygge en ny by fra bunnen av. Gjennom en omfattende undersøkelse med rundt 2000 husstander i regionen mener de å ha dannet seg et bilde av hva de lokale ønsker seg.

81 prosent av foreldre i Solano County svarer at de ikke ser noen fremtid for sine barn i området de bor i. San Francisco har som kjent problemer med hjemløshet og stigende boligpriser, delvis som en følge av byens sterke tekindustri som har drevet prisene opp.

I San Francisco var nesten 7754 mennesker uten hjem i desember 2022. 4397 av dem bodde utendørs. I den nye byen, ønsker grunnleggerne at jobbene skal betale godt, slik at man både kan bo og leve i området.

Byen skal i tillegg ha gode skoler, et sikkert miljø, minimalt med hjemløshet, gode transportmuligheter, bra vannforsyning og god skogbrannsikring.

Tekutopisters våte drøm

I Californias nye by ser Flannery Associates for seg en solcellefarm som kan skape hundrevis av jobber og fremskynde Californias overgang til grønn energi. Byen skal preges av åpne grønne områder, gågater, leiligheter og hus i forskjellige størrelser og skoler, shopping og restauranter i gangavstand.

Prosjektet kan høres ut som en utopi, og det er ikke uforståelig at det vekker nervøsitet hos både styresmakter og lokale bønder. Myndighetene ser med bekymring på flybasen som kan bli innesluttet av en ny by, mens bøndene frykter at områder og eiendommer som har vært i familiers eie i generasjoner, skal ødelegges av tekutopisters våte drøm.

Alt har en pris

Selv sier selskapet at de har valgt å holde kortene tett til brystet for ikke å interessere eiendomsspekulanter. Men det er nettopp med hemmeligholdelse og arroganse at Flannery Associates hisser på seg myndigheter og lokale aktører. Det at rike gründere bare kan kjøpe seg inn i land, kultur og nær sagt hva som helst provoserer mange.

Arkitekturen minner om syd-Europa.

På CaliforniaForever.com forsikrer gruppen at nye byen vil bygges med både lokale bønders og Travis flybases beste interesser i tankene. På nettsidene skriver de at mange ikke er interessert i å selge eiendommene sine, og at det er helt i orden. Deres eiendommer vil sammen med noen av selskapets eiendommer, forme et landbruksbelte rundt byen.

Les mer

Vil bygge gammeldags amerikansk by

I en fersk uttalelse sier utbyggerne at de ser for seg at byen på sikt vil kunne komme til å huse 400 000 eller til og med 600 000 mennesker. Men foreløpig er et ambisiøst mål å nå 50 000 innen 2040.

Jan Sramek avviser spekulasjoner om at gründerne ser for seg en slags tekutopisk fremtidsby. Ifølge CEO’en ligger sannheten nærmere motsetningen. Gruppen ønsker ifølge ham å bygge en mer klassisk gammeldags by med korte avstander og hvor barn kan gå til skolen alene. Sramek ønsker å skape en by som ligner mer på slik byer i USA pleide å se ut.

Vi ønsker ikke å bygge morgendagens by. Vi ønsker å bygge gårsdagens.

Jan Sramek
Naturlige omgivelser står sentralt i visjonen for den nye byen.

Ser til Boston og Philadelphia

Sramek peker på gammeldagse nabolag i Philadelphia og Boston som god inspirasjon. På skisseblokken er parker, solcelleannlegg og en million oliventrær.

Planlagte og konstruerte byer er ikke et nytt konsept. Det unike med California Forever er at initiativet kommer fra en gruppe private investorer. Et kjennetegn ved Silicon Valley er disrupsjon; det å endevende etablerte strukturerer og systemer, og bygge dem opp fra bunnen av. Denne arrogansen er mange er lei av.

Men med nok penger er alt mulig. Og når myndighetene ikke selv klarer å bøte på landets utfordringer, er det kanskje ikke så overraskende at landets progressive styrtrike elite tar saken i egne hender.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.