TEST: RollerMouse Pro er musen for deg som ikke vil bli en gammel krokrygg

Contour RollerMouse

Contour RollerMouse Pro lar deg bruke maskinen mer ergonomisk. Og selv etter 30 år med vanlig mus går tilvenningen overraskende greit. Holder man bare ut kan det hende man slipper pukkelrygg som gammel.

Å komme tilbake på jobb etter en lang og deilig ferie er tøft. Ikke bare mentalt. Sommeren er mer fysisk variert enn arbeidshverdagen for de fleste, uansett om den innebærer vannski, bading, fjelltur, eller byferie med bryggekanter proppfulle av nakne rosa kropper.

RollerMouse Pro Regular: 3935 kroner
RollerMouse Pro Extended: 4201 kroner
SliderMousePro: 3757 kroner
Balance Keyboard: 1302 kroner

Dagens arbeidsmarket krever at de fleste av oss tilbringer størstedelen av hverdagen foran en skjerm. En studie fra 2021 viser at så mange som 92 prosent av amerikanske jobber krever digitale ferdigheter.

En dystopisk visualisering av fremtidens gamer. (Meme: Ukjent opphav)

Et moderne menneske oppholder seg 90 prosent av tiden innendørs. Innen du er 40 år har du sannsynligvis vært 36 innenfor tak og vegger. Og like mye tid som vi bruker på å sove, bruker vi nå på Internett. Det hjelper ikke at vi bruker over tre timer daglig bøyd over telefonen.

Les også: Steve Jobs lot ikke egne barn bruke iPad. Likevel får norske barn nettbrett på skolen

Man skal ikke mer enn 30 år tilbake før de aller færreste brukte en datamaskin i jobben. Det er åpenbart at vi ikke er skapt for en slik hverdag.

Sitting kan forkorte livet

Den sittende stillingen med armene fremfor seg på et bord, med høyrearmen litt ut til siden og hånden klamret fast til en oval klump, er fjernt fra våre forfedres positurer.

Faktisk kan det å sitte for mye forkorte livet med flere år. Bivirkningene av mye stillesitting kan være skjelettplager, fedme, diabetes, kreft, hjerteproblemer – selv om du trener regelmessig.

En pult som kan heises opp og ned er med andre ord et av de første tingene sjefen burde kjøpe til sine ansatte om hun planlegger å beholde dem en stund. Er du en av de som sitter hele dagen på jobb er det ellers anbefalt å reise seg et par ganger i timen og skifte positur hvert åttende minutt.

Bruk av skjerm over lengre tidsperioder er heller ikke bra i seg selv, og kan føre til syns- og øyeproblemer (computer vision syndrome). Det kan innebære uklart syn, tørre, irriterte, trette øyne pg hodepine. Å ta en titt ut av vinduet ved jevne mellomrom, eller fokusere på noe langt unna kan hjelpe til å forebygge nærsynthet.

Skrivebordets sykkelhjelm

Jeg hadde akkurat fundert over disse tingene da danske Contour Design tok kontakt og lurte på om jeg ville teste deres nye RollerMouse Pro, eller som dere selv kaller oppfinnelsen: Skrivebordets sykkelhjelm.

De taktile halvdype knappene på Balance Keyboard appelerer også til barn. Knappene minner om de i Lenovos tastaturer.

Selskapet har sluppet to nye produkter: RollerMouse Pro og SliderMouse Pro. Det er mange likhetstrekk mellom de to produktene. Begge skal forebygge belastningsskader blant folk som bruker mye tid foran PC-skjermen.

Siden jeg er vant til vanlig mus anbefalte Contour meg å gjøre en test av RollerMouse. For de som er vant til Touchpad kan oergangen til SliderMouse være lettere.

Som Contour skriver bruker vi sykkelhjelm for å forebygge sykkelskader. På samme kan RollerMouse forebygge kroppslige skader som følge av dårlig arbeidsstilling.

Contour var rause og sendte også deres Balance Keyboard slik at jeg skulle få den fullstendige opplevelsen av produktserien.

Musen har et minimalistisk skandinavisk utforming, som det heter i Contours egen pressemelding.

Man plasserer RollerMouse under tastaturet. Det trenger ikke å være Contours tastatur, men de passer godt sammen.

Sentrerer armene foran deg

Poenget med RollerMouse er å sentrere armene foran deg og støtte opp håndleddene slik at de får en naturlig vinkel.

(…) slik at du unngår den ‘brutte’ vinkelen, der hele vekten av hånden hviler på lillefingersiden av håndleddet, som skjer når du bruker en vanlig mus. Dermed unngår du den skadelige belastningen på albuer og håndledd samt skuldre og nakke.

Du hvilker armene og flytter ikke på hendene når du bruker RollerMouse med Balance Keyboard.

Musen er fundamentalt annerledes enn noen mus jeg har brukt før. Du ruller og beveger på et rør for å styre pekeren. Skyv røret sidelengs for å bevege musen til høyre og venstre, og rull for å bevege pekeren opp og ned.

Lar deg tilpasse

Du trykker røret ned for å venstreklikke, eller klikker på pil til høyre og venstre som er plassert rett under røret.

Kopier, lim inn, dobbelttrykk, rull, alt sammen uten å flytte på hånden.

De to knappene over høyre og venstre museknapp er kopier og lim inn. Med et enkelt trykk på et objekt, kopierer du og med ett enkelt trykk limer du inn.

I midten av knappene sitter et rullehjul som du bruker til å bla i dokumenter, nettsider og alt annet. Og under det sitter en knapp for dobbelttrykk. Denne bruker jeg mye. Slik kan du, når du får funksjonene inn i fingrene, kutte ned på antall trykk og bevegelser.

Valgmulighetene i Contours programvare imponerer.

I tillegg kan du i Contours programvare, skreddersy knappene etter eget behov. Selskapet har mange forslag, men finner du ikke det du leter etter kan du lage dine helt egne funksjoner.

Du kan også velge at tastaturet skal oppføre seg forskjellig i ulike programmer. RollerMouse kan også brukes kablet. En medfølgende USB lar deg koble deg rett tl maskinen.

Kroppen er ikke laget for stillesittende arbeid. Derfor vil den ofte reagere på denne typen arbeid med smerter, som på sikt kan gå over i tilbakevendende eller vedvarende skader i form av musearm, spenningshodepine osv.

Faktisk kan stillesittende arbeid forårsake like mange skader og smerter som hardt fysisk arbeid, og smertene kan være vanskelige å lindre når de først oppstår.

Byggekvalitet

RollerMouse Pro er, med sitt «veganske lær» og «skandinaviske design» et pent produkt. Musen glir utrolig godt og byggekvaliteten er solid. Produktet føles gjennomført fra topp til tå.

Når du man klikker på knappen på siden for å endre sensitiviteten kommer det til og med en liten lyd. For hvert klikk øker tonen. Tilfredstillende.

Les mer

Musen kan brukes med hvilket som helst tastatur, men passer fint sammen med Balance Keyboard. Når det er sagt ville jeg ikke kjøpt tastaturet dersom jeg ikke skulle bruke det sammen med RollerMouse.

Til det er det litt for høyt. Dessuten er home, end, insert og delete-knappene små, slik som på en bærbar. Ikke midt i blinken.

Tilvenning

Musen er enkel og intuitiv å bruke, og man blir fort presis. Det føles naturligvis mer krøkkete enn vanlig mus i begynnelsen, men når man har brukt RollerMouse en noen timer, glemmer man nesten at man bruker den.

På venstre side sitter av/på-knappen pluss en knapp som lar deg regulerer musens følsomhet.

Musen er presis og etter litt tilvenning er det er ikke noe problem å klikke på små ruter. Med den tilhørende programvaren kan man gjøre massevis av innstillinger.

Når skjermflaten blir for stor

Musen har dessverre en åpenbar begrensning, som gjorde at jeg gikk til vanlig mus på jobb. Jeg jobber til vanlig med film og klipper på tre skjermer. Avstanden fra helt til venstre på den venstre skjermen, til helt til høyre på den høyre skjermen, er for stor for varianten av RollerMouse Pro jeg har til test.

Heldigvis finnes det lengre et lengre alternativ som muligens hadde dekket mitt behov.

RollerMouse kommer i plastikk og «vegansk lær», hva enn det er for noe.

Har du for liten rekkevidde på RollerMouse og havner i ytterkanten av rekkevidden til musen, glir musen videre utover i et tempo du selv kan bestemme i Contours programvare.

Det er en grei måte å løse det på, men man taper mye tid i en ellers rask arbeidsflyt om det skjer til stadighet.

RollerMouse kommer med en «extended»-variant som kanskje hadde vært midt i blinken for mitt oppsett. På hjemmekontoret, der jeg sitter på én 32″ skjerm, er det ikke et problem.

Man kan alltids velge å øke sensitiviteten, slik at man når lengre, men da skal man være en dreven RollerMouse-utøver. Jo høyere sensitivitet, jo vanskeligere å treffe de små tingene.

Etter tre uker…

…varierer jeg fortsatt mellom vanlig mus og RollerMouse Pro. På jobb, der jeg sitter på tre skjermer, blir musen for liten. På hjemmekontoret bruker jeg RollerMouse konsekvent. Og jeg er blitt helt komfortabel med oppsettet.

Jeg har lenge hatt litt vondt i venstre skulder, en skrikende smerte som inntrer av og til, som om noen driller et bor inn i armen – jeg innbiller meg at den er blitt litt bedre etter at jeg begynte å veksle med RollerMouse.

«Ball Mouse», 1973.

Men dette er et produkt som jeg typisk burde skrive en oppfølgertest av om et halvt år. Jeg tror jeg kan anbefale produktet. Jeg liker det i alle fall innmari godt, men ikke skyld på meg om det ikke var noe for deg likevel.

Det krever en innsats å omstille seg. Og om du ikke er motivert, kan det fort bli fristende å ta frem den gamle pekern igjen. Ikke så rart. Musen har jo tross alt vært ved vår side siden 1973!

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.