Danske ungdommer går ti dager uten smarttelefon

10 dager uten telefon

I Danmark har elever ved Venø Efterskole deltatt i et TV-eksperiment der de ble bedt om å avlevere smarttelefonene i bytte mot en Nokia 125. I ti dager skulle de klare seg med anrop og SMS. Det fikk andre følger enn elevene hadde forutsett.

– Jeg har sovet sinnsykt godt, sier Tristan Bastian Stevn. Han er elev i 10. klassen som deltok i eksperimentet. Her i Norge sier tre av ti barn at sosiale medier fører til søvnproblemer. Mange synes det er vanskelig å legge vekk telefonen når de egentlig ønsker det.

Danske Tristan sier smarttelefonen ikke skal få ødelegge nattesøvnen hans mer, nå som han har fått den tilbake. I den danske klassen er det mange av elevene som rapporterer at de har fått bedre søvn, de sover bedre og sovner raskere. Én sier også at hun har fått mer tid til å gjøre det hun har lyst til å gjøre.

Les også: Medietilsynet: 44 prosent av barn mellom 13-18-år har mottatt nakenbilde

Min telefon ga meg angst

Alfred Askanius er en annen elev ved Venø Efterskole. Han fant i løpet av perioden ut at muligheten for å være online, tidligere hadde gjort ham nervøs.

– Det var befriende å legge den vekk, jeg føler at noen av tankene jeg hadde før, når man alltid bare kan ta den frem, faktisk ga meg litt angst.

I perioden uten smarttelefon hadde Alfred tatt en lang togtur til Lund i Sverige, der han bor til daglig. Normalt ville han brukt mobilen, men nå leste han en bok og så ut av vinduet og tenkte.

– Det har hjulpet på helsen. Jeg føler meg mer glad og mer sosial.

Beholder dumtelefonen

En annen elev, Marie Juul Olsen, har valgt å beholde dumtelefon etter at eksperimentet var over. Da hun fikk smarttelefonen tilbake merket hun hvor overveldende det var med alle varslene som ramlet inn. Hun kunne opplyse at det faktisk føltes litt ubehagelig.

Les mer

Også Rebecca Vorm valgte å beholde Nokia’en.

Det høres underlig ut, men å fjerne alt som distraherte ga meg en ro i meg selv, og man lærer virkelig å være sammen med sine venner. Man fikk virkelig sine prioriteter på plass. Det praktiske har jeg bruk for, resten trenger jeg ikke.

Rebecca Vorm, 10. klasse, Venø Efterskole

Danske ungdommer har høyest skjermforbruk i Europa

Danske ungdommer bruker 6 timer på sosiale medier og spilling. Her i Norge bruker over halvparten av oss telefonen i mer enn seks timer hver dag. Ungdata 2022 viser at 74 prosent av ungdommer bruker minst tre timer av fritiden sin på skjerm daglig.

Kanskje burde flere prøve å gå ti dager uten smarttelefon og se hva som skjer. TV-programmet 10 dage i fortiden kan du se her.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.