Medietilsynet: 44 prosent av barn mellom 13-18-år har mottatt nakenbilde

En fersk rapport fra Medietilsynet viser at foreldre gir barn tilgang til mobil og sosiale medier tidligere enn de egentlig selv ønsker, i frykt for at barna skal havne utenfor sosialt.

Når «alle andre har»-argumentet blir brukt, er det vanskelig å holde igjen. Intervjuene tyder på at mange foreldre kjenner resignasjon og ambivalens når de opprinnelig har hatt en klar holdning, og at de har dårlig samvittighet for å la barna oppgi feil alder for å komme inn på sosiale medier.

– Mamma er redd for at jeg skal bli avhengig. Jeg kan begynne å bruke mobilen hver eneste dag. Det kan hende at synet blir dårlig, og at hjernen ikke funker som den skal.

Jente, 11 år, Barn og medier 2022

Medietilsynet i bresjen for sterkere regulering

Den omfattende undersøkelsen Barn og medier 2022 viser at 17 prosent av de spurte barna fikk sin første telefon før de fylte syv år. 93 prosent av alle barn mellom ni og elleve år har i dag egen mobil, mot 86 prosent for ti år siden. Halvparten av ni- og ti-åringer er på sosiale medier.

Ofte gjør et overskudd av telefoner i familien at det fort ‘bare blir sånn’.

– Jeg pleier å arve mobil av moren min. Jeg fikk først en iPhone 7 da jeg var 6 eller 7 år, så en X og så en iPhone Max.

Gutt, 10 år

Barna opplyser at det er vanskelig å legge vekk telefonen og hele tre av ti mellom 9 og 18 år, sier sosiale medier fører til søvnmangel.

Attpåtil skulle de ønske de kunne logge av sosiale medier oftere og noen barn ber til og med om strengere regler.

– Jeg synes det er dumt at mamma og pappa må bruke så mye mobil til jobbing. De må skrive meldinger og sånt når vi er sammen.

Gutt, 12 år

Blir spurt om nakenbilder mot betaling

44 prosent av 13-18-åringer har mottatt nakenbilder. Vanligst er det for jenter å motta nakenbilder fra «ukjente på nettet». Derimot er det vanligere for gutter enn jenter å motta nakenbilder fra kjente. 15 prosent av 13–18-åringene svarer at de har sendt eller delt et nakenbilde av seg selv i løpet av det siste året.

(Ill: Medietilsynet.)

13 prosent svarer at de har fått forespørsel om å sende nakenbilde av seg selv mot betaling. 2 prosent har fått forespørsel mot gaver eller ting.

(Ill: Medietilsynet.)

Barna sier også at de opplever det som naturlig at foreldre bruker sporingsapper som forteller hvor de til enhver tid befinner seg. I tillegg sier noen at de opplever det som en plikt å være synlig for vennene sine, gjennom for eksempel Snapmap.

– Det som er dårlig med SnapMap, er hvis man ser at en hel gruppe er sammen, så er ikke du invitert. Så ser du at de er sammen uten deg. Så føler jeg meg utenfor.

Les mer

Jente, 11 år

Medietilsynet mener plattformene bør ta ansvar

Foreldre bør dessuten oppfordres til å stole på seg selv når det kommer til barns bruk av telefon og sosiale medier.

I EUs nye regelverk for digitale tjenester blir det forbudt med markedsføring og manipulerende design rettet mot mindreårige. Medietilsynet skriver at også det norske lovverket bør gjennomgås og forbedres, slik Personvernkommisjonen har foreslått.

Fra 13-årsalderen er det nesten ingen barn som ikke er på sosiale medier. Aller mest brukt er YouTube, Snapchat, Instagram og Tiktok. På Facebook-gruppen ‘Opprop for mindre skjermbruk på barneskolen’ har mange foreldre tatt til tastaturet for å fortelle at de er bekymret.

– Jeg er litt bekymret for den generasjonen. Jeg lurer på hva som skjer med konsentrasjonen deres, evnen til å lese en bok eller se en hel film. Alt skal gå så kjapt, man skal komme til poenget med én gang. Når spenningen skal bygges opp over lang tid, så faller de fra. De er så vant til å bare: «Nei, den likte jeg ikke. La oss gå videre til neste video.

Mor til gutt på 10 år.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.