Opprop for mindre skjermbruk i barneskolen med viktig seier

Etter fem år med motstandskamp mot skjermer i barneskolen tar nå flere partier og statsministeren selv til orde for endring. – Det er ikke rakettvitenskap å si at med så stor tilgang på skjerm og sosiale medier, taper lesing, sier Jonas Gahr Støre.

Teknokratiet har skrevet flere saker om skjermenes påvirkning på barn og deltatt på demonstrasjon i foran Stortinget i Oslo. I hovedsak har det vært Facebook-gruppen Opprop for mindre skjermbruk i barneskolen med blant andre Siri Sjøgren Selmer og skuespiller Ane Dahl Torp i spissen, som satt saken på dagsorden.

Gruppen har over 20 000 medlemmer og er ikke mulig å overse for de som styrer landet. Det har også vært skrevet tett i avisene om teknologiens innvirkning på samfunnet, og om iPadens inntog i skolen.

Støre: – Vi må få kontroll

Støre var gjest på Utdanningsforbundets landsmøte på mandag og sa at nå må vi få kontroll og mestring. Og nå går det fort. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun ønsker å få på plass tydelige retningslinjer overfor skolene. En anbefaling kan komme på plass allerede over nyttår, noe som betyr at skoler kan komme til å begynne med skjermforbud allerede om noen få måneder.

Nordtun sier målet er at å få bukt med dette og at de ser på restriksjoner knyttet til mobilbruken i skolehverdagen. Hun har vist til at mobilen påvirker de faglige resultatene negativt og fører til utenforskap og mobbing.

Les mer

Hvorfor ga man barna iPad når man ikke ante konsekvensene?

Det mangler ikke på forskning som understøtter den nye politikken. Derimot er det besynderlig at man slapp løs et så kraftig verktøy i barneskolen før man visste hvilke konsekvenser det kunne få.

Les også: Tidlig eksponering for skjerm gir svekkede kognitive funksjoner

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.