TEST: Endelig Samsung! Z Flip5 får 9/10. Her er 6 grunner til å velge brettbar

Samsung Galaxy Z Flip5

Endelig treffer Samsung spikeren på hodet med Z Flip5. Den nye brettbare innfrir på nesten alle områder. Men et spørsmål melder seg som alltid når man vurderer en Flip eller Fold: Hvorfor? Her er 6 gode grunner til å velge brettbar. Og noen grunner til å la være.

Z Flip5 test: Siden Apple lanserte iPhone i 2007 har smarttelefoner flest sett ganske like ut: En rektangulær stor svart skjerm med ladekontakt i bunn og kamera på baksiden. Lenge var det eneste som endret seg kameramodulens og skjermens størrelse.

Samsung lager produkter med smykkefølelse.

I motsetning til telefonene før iPhone, som kom i alle mulige forskjellige former og størrelser, har smarttelefonenes design for det meste vært ganske ensformig. Helt inntil brettbare telefoner ble gjenintrodusert med bøybare skjermer.

Men de har ikke tatt markedet med storm. Ikke ennå. Det kan muligens endre seg med årets brettbare telefoner fra Samsung.

Samsung Galaxy Z Flip5′ spesifikasjoner:

 • Hovedskjerm: 6,7″ FHD+, Dynamic AMOLED 2X, 120Hz, 2640x1080px, 22:9
 • Frontskjerm: 3,4″ Super AMOLED 60 Hz-skjerm, 720x748px
 • Ultra vidvinkel: 12MP, F2.2, 1,12 μm, 123°
 • Vidvinkel: 12MP, Dual Pixel AF, OIS, F1.8, 1,8 μm, FOV: 83°
 • Frontkamera: 10MP, F2.2, 1,22 μm, 85°
 • Snapdragon 8 Gen 2
 • 8GB+(256/512GB)
 • 3 700 mAh dobbelt batteri, 25W, 15W trådløs
 • IPX8
 • 5G, LTE, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3
 • Priser: 12 990 kroner (8GB+256GB), 14 490 kroner (8GB+512GB)

Men hvorfor?

Det alle som skal kjøpe en brettbar telefon må spørre seg er hvorfor: Hvorfor skal jeg ha en brettbar telefon i det hele tatt? Hva er vitsen? Skal jeg legge flere tusenlapper ekstra i mobiltelefonen bare for å kunne brette den? Svaret er sammensatt. Jeg har testet Galaxy Z Flip5 og her er 6 grunner:

1. Noe litt annet

At smarttelefonene har sett så godt som like ut i 12 år (iPhone 2007 – Huawei Mate X 2019) er i seg selv en grunn til å prøve en annen formfaktor. Før i tiden kom telefoner i alle mulige former, skyvbare, brettbare og vribare. Etter iPhone har en mobiltelefon stort sett vært en stor skjerm med kamera på baksiden.

Med sin fantastiske byggekvalitet og gøye formfaktor, er Z Flip5 mye morsommere å fikle med enn andre telefoner. Den ser dessuten ut som et slags smykke.

Kameraet jobber godt sammen med den brettbare formen og mange smarte funksjoner er på plass. Det meste kjenner vi til fra før.

Jeg tar meg i å holde på den i lommen og brette den opp og ned når jeg venter på noe. Blar du til høyre på den 3,4″ store Super AMOLED-skjermen på utsiden, med Gorilla Glass Victus 2, får du opp ulike widgeter som alarmer, vær, kalender, opptaker og skritteller. Du kan også ringe uten å åpne telefonen.

Man kan velge å vise bildeutsnittet på begge skjermene samtidig.

2. To skjermer

Blar du til venstre får du opp varsler. Bla ned for å komme til hurtiginnstillinger. Du kan både lese og svare på meldinger uten å åpne telefonen. Den relativt store skjermen gir plass for et stor tastatur, og faktisk er det ganske godt å taste på skjermen når telefonen er sammenbrettet.

Meldinger er en av appene du kan velge å åpne som fullstendig app, og ikke bare widget. Du trenger med andre ord ikke åpne telefonen for å sende meldinger. Jeg savner at også Facebook Messenger og andre apper fikk funksjonalitet på frontskjermen.

Tastaturet blir ikke noe mindre enn på andre telefoner.

Streamer du musikk kommer naturligvis spilleren opp på frontskjermen slik at du kan hoppe til neste spor eller ta pause. Du kan også bruke en fullversjon av Google Maps på frontskjermen.

Widgets er mer funksjonelle enn tidligere. Men jeg savner flere apper og funksjoner.

Jeg skulle ønske at Samsung hadde åpnet for at man kunne bruke alle apper uten å åpne telefonen. Utover widgets’ene lar Samsung deg bruke Maps, YouTube og Meldinger som fullstendige apper på liten skjerm. Med et begrenset utvalg widgets virker frontskjermen noe begrenset. Jeg savner for eksempel Yr. Men de widgets’ene som finnes, er veldig fine.

Som jeg sa til Samsung under presentasjonen i Oslo, så er det nesten så man ønsker seg en telefon på denne størrelsen uten den store skjermen inni. Kanskje det hadde holdt. Jeg føler meg rimelig tøff når jeg betaler på Rema ved å holde den lille firkantede sammenbrettede sci-fi-dingsen over kortmaskinen.

Oppdatert 8. august: Slik åpner du apper i fullversjon på Flex-skjermen

Samsung lar deg bruke alle mulige apper på frontskjermen dersom du laster ned appen Good Lock gjennom Galaxy Store. Inne i Good Lock kan du laste ned en app (ja, en app inne i appen) som heter MultiStar.

MultiStar gir deg en rekke valg, deriblant muligheten til å aktivere Launcher Widget som lar deg velge mellom alle apper som er installert på telefonen. Akkurat det jeg savnet.

Denne launcheren var vi ikke klar over da testen ble skrevet.

Med MultiStar kan du sjekke Facebook, X, Instagram og skrive på meldinger på Messenger uten å åpne telefonen. De fleste apper skalerer bra, selvom de overhodet ikke er laget for denne skjermstørrelsen.

3. Den tar mindre plass i lommen

Drømmer vi ikke alle om en liten telefon som tar lite plass i lommen, men som likevel har en stor og fin skjerm?

Sammenbrettet måler den bare 85,1 x 71,9 x 15,1 mm. Brettet ut måler den 165,1 x 71,9 x 6,9 mm. Den tar mye mindre plass og er mer behagelig å ha på seg enn andre telefoner.

Man får ikke en gang et ark imellom når telefonen er lukket.

Formfaktoren gir telefonen et skjermforhold på 22:9 som er laaaangt! Man vender seg til det, men det oppleves smalt og høyt. Ingen annen telefon jeg har hørt om, har så høy skjerm. Selv ikke Sony Xperia 1 III som klokker inn på 21:9. Heldigvis skalerer apper, men jeg har opplevd en tekstboks som forsvant ut på siden.

Z Flip5′ skjerm er lyssterk med hele 1750 nits. Hovedskjermen har naturligvis 120Hz oppdateringsfrekvens, mens frontskjermen kun har 60Hz. Men det tenker man over. Samsung kaller årets frontskjerm for «Flex Display» og det dekker nesten hele fronten, bortsett utskjæring til de to kameraene.

Det man derimot legger merke til er bøyen i midten av skjermen. Den blir ikke Samsung kvitt. Når man ser rett på skjermen legger man ikke merke til den, men fra siden synes den godt. Når man scroller er den tilstedeværende. Det gjør forsåvidt ingenting, men det optimale hadde naturligvis vært om den ikke var der.

Jeg får også inntrykk av at det fleksible ultratynne glasset i skjermen er noe mykere enn alminnelige mobilskjermer. Jeg blir fort vant til skjermen, men den er kanskje ikke for alle.

4. Telefonen er sitt eget stativ

Av og til ønsker man å ta et gruppebilde der man selv er med. Da er det fin at telefonen er sitt eget stativ. Ved å sette telefonen på et bord og brette den halvveis blir den sitt eget stativ. Man kan også velge at den utvendige skjermen viser hva kameraet ser.

Skjermen åpner til mellom 178,5 to 181,5 grader.

Telefonen er utstyrt med et vidvinkelkamera på 12 MP, blenderåpning f/1.8, sensorstørrelse på 1/1.76″, optisk bildestabilisator, og et ultra vidvinkelkamera på 12 MP, blender f/2.2 og 123˚ synsvinkel. Spesifikasjonene er de samme som i Z Flip4, men kameraet skal være noe skarpere og gi noe bedre farger enn i fjor.

I utgangspunktet blir bilder tatt når telefonen er brettet sammen, kvadratiske. Men det kan du selv velge.

Selv er jeg svært fornøyd med kameraet og det å ta bilder av seg selv med hovedkameraet istedet for frontkameraet er noe helt annet. Det blir en del sefies med denne telefonen. Med den store sensoren som sitter i hovedkameraet får du forholdsvis fin bokeh (uskarp bakgrunn).

Les mer

Det er ikke den beste kameratelefonen på markedet, men formfaktoren gjør den på mange måter mer brukervennlig enn de fleste andre. Også om natten er det perfekt at telefonen er sitt eget stativ. Ved å sette den fra seg får man mye skarpere bilder enn når man tar bilder håndholdt.

Nattbilder kan nesten bli litt for lyse. (Tatt med Z Flip5.)

5. Skjermen er bedre beskyttet

Skjermen brettes innover og beskytter seg selv. Iår møtes skjermflatene helt, ved at skjermen legger seg i en dråpeform inni bretten. Skjermer kan foreløpig ikke brettes helt flate uten å gå i stykker, så Samsung har tenkt nytt.

Ill: Samsung

Løsningen er genial – en ingeniørbragd. Med den ny løsningen er telefonen 2mm smalere sammenbrettet enn Z Flip4.

Les også: Samsung tester holdbarhet: Gir Flip5 og Fold5 skikkelig juling i ny video

I motsetning til andre telefoner får man ikke en skjerm som går helt i flukt med telefonens kanter. Med et skjerm-til-kropp-forhold på 85,9 prosent har telefonen mer kanter enn andre telefoner. Noen kameler må man svelge.

6. Ta bilder av deg selv med hovedkameraet og ultra vidvinkel

Siden hovedkameraene er plassert over frontskjermen kan du ta selfies i maksimal bildekvalitet. Istedet for å bruke selfiekameraet som aldri er like bra som hovedkameraet.

Selfier med langt bedre kvalitet!

For YouTubere og andre som liker å se seg selv er dette en perfekt telefon.

Grunner til ikke å velge Z Flip5

Dessverre kunne batteritiden i Z Flip5 vært bedre. Etter mye tid med S23 Ultra og Xiaomi 13 Pro er jeg blitt vant til at batteriet varer i dagesvis. Det gjør det ikke med denne. Den holder i halvannen til to dager, litt ettersom hvor mye jeg bruker den. Og det er til å leve med.

Samsung er ikke helt i tet på hurtiglading med Z Flip5 (tross dobbelt batteri) og å gå fra 120W lading til bedagelige 25W er kjedelig. Jeg er tilbake til å lade om natten. Selvom el-tilsynsmannen som nettopp var innom her, frarådet det.

Skjermen dekker 85,9 prosent av telefonens overflate.

Som nevnt innledningsvis er skjermen lang og smal og har større kanter enn andre toppmodeller fra Samsung, rett og slett på grunn av at den bretter seg. Kantene er også forhøyet, sikkert for at skjermflatene ikke skal lukkes mot hverandre. Helt i orden, men skjermen på en vanlig S23 er hakket bedre å bruke, enn hovedskjermen på Z Flip5.

Bortsett fra det er jeg strålende fornøyd, og kan anbefale den til alle som ønsker å prøve noe litt annet. Det brettbare aspektet føles mer berettiget enn tidligere. Frontskjermen er anvendelig og brettbarheten gir noen fine kameramuligheter. Dessuten er det fantastisk å ha en mindre dings i lommen.

Et par ting kan bli bedre, men dette er supert!

Pros

Topp byggekvalitet

Ikke lenger glippe mellom skjermflatene

Frontskjermen er stor, lekker og fin å taste på

Tar lite plass i lommen

Cons

Frontskjermen kunne hatt mer funksjonalitet

Batteritiden og ladehastigheten kunne vært bedre

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.