Sundar Pichai kritiseres etter offentliggjøring av lønn

Sundar Pichai, leder av Google, taler til WEE i Davos.

Googles leder, Sundar Pichai, får kritikk etter at lønnen hans fra 2022 ble offentliggjort. Internt er mange misfornøyde og frustrasjonen utrykkes på ulike måter.

Oppsigelser og rekordlønninger

Google og Alphabet annonserte i januar 2023 at de var nødt til å si opp 12 000 ansatte. Derfor har avsløringen av lønnen til Googles leder, Sundar Pichai, skapt sinne i selskapet han leder.

Google, og deres eiere Alphabet, har de siste årene fått stadig større utfordringer. Trenden er gjennomgående i hele teknologibransjen, en bransje som så langt i år er ansvarlig for 38 prosent av alle oppsigelsene i hele USA.

Sundar Pichai mottok en lønn på over to milliarder kroner i 2022, noe som gjør han til en av de rikeste næringslivslederne i USA. Den store majoriteten av den enorme lønnen kommer gjennom Pichais aksjetildeling, som er justert utfra hvor godt Google og Alphabet gjør det på aksjemarkedet.

En slik utdeling får han bare hvert tredje år. Utdelingen kommer i tillegg til den årlige lønnen på rundt 50 millioner kroner.

Les også: Meta i hardt vær med FTC – ser vi et forsøk på å splitte «big tech»?

Ansatte i Google er ikke fornøyde

De ansatte i både Google og Alphabet har utrykket mye irritasjon siden Pichais lønn ble avslørt.

Ifølge CNBC sirkulerer det utallige memer av Pichai på Googles egne intranett, spesielt appen Dory. En meme med Lord Farquaad (fra filmen Shrek red. amn) og sitatet «noen av dere vil dø, men det er en risiko jeg er villig til å ta», har fått over 1200 likes.

Les mer

Sinne mot Pichai har økt siden annonseringen om oppsigelser kom i januar. Stemningen blant de ansatte i Google og Alphabet ble heller ikke bedre etter et åpent møte selskapet hadde i november i fjor. Da oppfordret Pichai sine ansatte til å «ha det moro på jobb» uten nødvendigvis å tenke på hva de tjente på arbeidet.

De ansatte i Google og Alphabet har også påpekt at ledere i flere andre teknologiselskap, på eget initiativ, har tatt lønnskutt.

Leder i Apple, Tim Cook, reduserte sin egen lønn med 40 prosent, mens lederen i Zoom, Eric Yuan, selv foreslo en lønnsreduksjon på hele 98 prosent.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.