Meta i hardt vær med FTC – ser vi et forsøk på å splitte «big tech»?

Meta og FTC

Den amerikanske handelskommisjonen (FTC) anklager Metas for å villede foreldre om beskyttelse av barn på plattformen. I tillegg ønsker de å forby profitt på mindreåriges data.

FTC mener at Meta har villedet foreldre om hvor mye kontroll de har over hvem barna deres har kontakt med i Messenger Kids-appen. I tillegg mener de at selskapet har vært villedende om hvor mye tilgang utviklere har til private data. Det bryter med en personvernavtale fra 2019, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Marsjerer for mindre skjermbruk i barneskolen

Profitt på mindreårige

FTCs forslag til endringer inkluderer et forbud mot å tjene penger på data samlet inn fra brukere under 18 år. Forbudet vil også gjelde Facebooks Metaverse, selskapets virtuelle verden. Også Metas ansiktsgjenkjenning vil måtte begrenses.

Meta, som også eier Instagram, får 98 prosent av sine inntekter fra annonser som benytter seg av brukeres personlige data. Selskapet har verdens største sosiale nettverk, men konkurrerer om oppmerksomheten til unge brukere med TikTok.

Meta hevder i en uttalelse at FTC-aksjonen var «et politisk triks». Ifølge Meta burde FTC også ha gått ut mot kinesiske selskaper som TikTok.

Setter hardt mot hardt

Facebook får 30 dager på seg til å komme med et svar. Selskapet melder at de vil sette hardt mot hardt og forventer å vinne.

FTC har to ganger tidligere gått rettens vei mot Facebook over personvernsbrudd. Det første var i 2012. I 2019 fikk Facebook en rekordbot på fem milliarder dollar for påstander om at selskapet hadde villedet brukere om hvor mye kontroll de hadde over personlige data.

Les mer

I tillegg forsøkte FTC å stoppe kjøpet av den virtuelle virksomheten Within Unlimited, men tapte i retten. Byrået ba også en føderal domstol i 2020 om å pålegge Facebook å selge Instagram, som kostet én milliard i 2012, og WhatsApp, som de punget ut 19 milliarder for i 2014. Disse sakene er underveis.

Et forsøk på å splitte big tech?

Går disse sakene FTCs vil Meta brytes opp i mindre selskaper. Det kan være gode nyheter.

Å splitte opp de gigantiske teknologiselskapene vil kunne gjenopprette konkurranse og skape nye muligheter. De store teknologiselskapene har gjerne monopolmakt over markedet sitt og å bryte opp big tech vil kunne gi små startups en sjanse til å vokse.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.