Jabra Elite 5: Nesten kjempebra

Det kan være vrient å navigere i Jabras øreproppjungel. Selskapet har så mange modeller at man nesten må ha en mastergrad for å ta et valg.

Kort fortalt er Jabra Elite 5 allrounderen i gjengen. Proppene har egenskapene man kan forvente hos en flaggskip-propp: God batteritid, trådløs lading og aktiv støykansellering.

Samtidig er de både mindre og mer elegante enn mange andre, og litt billigere enn de fleste flaggskip med en veiledende pris på 1699 kroner. De kommer i fargene «Gold Beige» og «Titanium Black» og vi har den beige utgaven for hånden.

Dessverre er det et par ting som skuffer litt.

Jabra Elite 5s spesifikasjoner

  • 6mm høyttalerelementer, 20-20 000Hz
  • 7 timer batteri med ANC, 9 timer uten
  • 28 timer med etui og ANC, 36 timer uten ANC.
  • Trådløs lading
  • Bluetooth 5.2
  • Støtter SBC, AAC og QualComm aptX
  • IP55-klassifisering
  • 2 års garanti

Seks mikrofoner er alltid påskrudd

I hver propp sitter et 6 mm stort høyttalerelement som er mindre enn mange av konkurrentene. Flere skilter med 11 mm og jeg opplever jeg at Jabra Elite 5 har mindre bass enn for eksempel Huawei FreeBuds Pro 2 som vi akkurat har testet.

Hver propp veier 5 gram. (Ill: Ole Magnus Kinapel/Teknokratiet)

Jabra Elite 5 er skrudd mot diskant og noe av det første jeg gjør er å gå inn i Jabras app og justere opp bassen og ned diskanten.

Det hjelper og lyden er helt klart bra, veldig bra, men jeg må nok si at FreeBuds Pro 2 som jeg har friskt i minnet, har enda bedre lyd i mine ører.

I likhet med FreeBuds Pro 2 har Elite 5 totalt 6 mikrofoner på jobb for å gi best mulig samtalekvalitet og støykansellering. Innoverpekende mikrofoner og avanserte algorimter gjør støykanselleringen god selvom proppene er plassert optimalt i øret.

Etuiet har et LED-lys som indikerer hvor mye strøm det er igjen. (Ill: Ole Magnus Kinapel/Teknokratiet)

Jabra har jobbet med å minimere vindstøy, et problem jeg har støtt på i samtlige propper med aktiv støykansellering, men heller ikke Jabra klarer å fikse problemet skikkelig. Man hører høy vindskurring enten man har på «Hear through» eller ANC, hvis det blæs.

Ellers er støkanselleringen tilfredstillende og det blir svært stille. Men ikke like stille som med Huawei FreeBuds Pro 2, som har markedets beste støykansellering.

Deilig med fysiske knapper

Proppene er fine ut og jeg liker fargen. De sitter komfortabelt i øret nesten uansett hvor hardt jeg rister på hodet. Å trene og slenge seg litt opp ned går også fint.

De sitter i det hele tatt bedre enn mange andre propper jeg har prøvd og stikker ikke like langt ut. De har hverken pinne, tupp eller bøyle og det er deilig.

Proppene har et beskjedent fotavtrykk. (Ill: Ole Magnus Kinapel/Teknokratiet)

Etuiet er lite og lekkert og overflaten er matt og minner nesten om keramikk. De ligger godt i lommen og har lys foran som indikerer hvor mye strøm det er igjen.

Hver propp har én fysisk knapp som er langt lettere å treffe enn alle mulige trykkfølsomme knapper jeg har vært borti, og Jabra har tenkt ut mye funksjonalitet for de to knappene. I appen kan man selv skreddersy forskjellige funksjoner til hver propp.

Les mer

Proppenes batteritid er bedre enn de fleste andre. De varer i hele syv timer med støykansellering og i etuiet er 28 timer ekstra lyttetid. Trådløs lading er ikke veldig viktig for min del, men det kan jo komme godt med, om man for eksempel er på vidda og eneste strømkilde er telefonen med omvendt lading. 10 minutter hurtiglading gir én time avspilling.

Proppene er lette å ta ut og inn av etuiet. (Ill: Ole Magnus Kinapel/Teknokratiet)

Første gang du åpner proppene i nærheten av telefonen kobler de seg automatisk opp med Google Fast Pair. Nydelig.

Effektiv app

Jabras app Sound+ er fin og oversiktlig og har flere funksjoner enn de fleste andre proppe-apper. En ting jeg liker er muligheten til å justere hvor mye «Hear through» man ønsker. Dessverre er maksimal gjennomlytting litt lav.

En annen smart funksjon jeg har savnet i andre inn-ear-propper er muligheten til å justere hvor høyt man hører seg selv når man prater i telefonen. Det justerer du kjapt i Sound+ under «Sidetone».

I appen er det også fort gjort å registrere proppene for to års garanti.

Danskene kan design. (Ill: Ole Magnus Kinapel/Teknokratiet)

Blar du nedover i appen finner du en equalizer og forhåndsinnstillinger som gjør det lettvint å velge best lyd for det du hører på.

Tl;dr

Siden vi har Huawei FreeBuds Pro 2 friskt i minne er det vanskelig å ikke sammenligne Jabras nye med dem. Jabra Elite 5 har bedre batteritid, flottere design og bedre app med bedre funksjonalitet. Men når det kommer til bass og støykansellering, som er viktige egenskaper, er de ikke helt oppe og nikker med sin kinesiske konkurrent.

Jabra Elite 5 er et par all-round propper som er gode, men ikke best – på alle områder. De er dessuten hakket billigere enn flaggskipene. De er pene, mer ergonomiske og sitter bedre i øret enn de fleste andre. Noe beskjeden bass trekker ned. Anbefales likevel!

Pros

Fantastisk batteritid

Fin og funksjonell app

Trykkfølsomme og funksjonelle knapper

Overkommelig pris

Cons

Ikke best lyd i klassen

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.