Derfor er Huawei FreeBuds Pro 2 overlegne

Det har stått stille hos Teknokratiet i det siste. Men når det byr seg en sjanse til å teste ut ørepropper er vi sjeldne vonde å be. Spesielt ikke for undertegnede som nyter rolige dager i pappaperm. Da er det godt å ha noen dingser å tukle med.

Forrige generasjon Huawei FreeBuds Pro imponerte med øreproppbransjens kanskje beste støykansellering. I tillegg var lyden god, mens proppenes design var mer praktisk enn pent. På den tiden var det en positiv overrasket at Huawei gikk sin egen vei og lanserte et par propper som skilte seg ut fra mengden. Ofte tar jo selskapet etter Apple.

Årets utgave tar ingen store krumspring rent visuelt, men finpusser heller på et allerede godt produkt. Etuiet er blitt litt mindre og passer enda bedre i lommen, selve pinnen på proppene er litt kortere, de er rundere i kantene og mikrofonene er flyttet på. Det er gode forbedringer.

FreeBuds Pro til venstre og FreeBuds Pro 2 til høyre.

Sist var vi ambivalente til proppenes utseende, men nå appellerer årets finpussede design.

FreeBuds Pro 2 er propper som stikker inn i øret i motsetning til for eksempel Galaxy Buds Live som ligger i øregangen og for noen vet jeg at interessen stopper allerede her. Når det er sagt sitter proppene behagelig i øret og faller ikke lett ut.

FreeBuds Pro 2 skal vris inn i øret slik at pinnen lener seg på ørebrusket. (Ill: Ole Magnus Kinapel/Teknokratiet)

Overlegen støykansellering

Hver ørepropp har tre mikrofoner som jobber med å gjøre lyden og støykanselleringen så bra som mulig. En mikrofon tar opp lyden inni øret for å høre hvordan akustikken er i akkurat ditt øre og skreddersyr lyden etter det. Det er i alle fall ideen.

To mikrofoner tar opp omverdenlyd fra foran og bak øret for å fase den ut. Disse tar også opp stemme når man snakker.

Proppene har et pent ytre. (Ill: Ole Magnus Kinapel/Teknokratiet)

Dette skal være de første proppene som bruker et tremikrofonsystem for å fjerne støy. Og det gjenspeiles i støykansellering som fjerner opptil hele 47dB av omverdenlyd. Det er best i klassen

og en økning på 15 prosent fra 2020-modellen. Det blir virkelig stille, men likevel slipper litt av billyder og høyfrekvente smålyder igjennom, lyder som kan være greie å få med seg.

En god del av støykanselleringen må nok krediteres proppenes fysiske form som rett og slett stenger mye lyd ute. Når man skrur av støykansellering blir det også ganske stille.

Fantastisk lyd

Som sist kommer proppene med hvert sitt 11 millimeter store høyttalerelementer. Men i år er lyden blitt enda bedre med større frekvensomfang som spenner fra 14Hz opp til 48kHz. Nytt er også at Huawei denne gangen har samarbeidet med Devaliet som de gjorde med Huawei Sound X.

Og lyden er helt ekstrem til propper å være. Bassen er vill, man vil vel egentlig ikke ha mer bass så tett på øret, lyden er skarp og de spiller høyt. Såpass høyt at man må bør være litt forsiktig med trommehinnene sine.

Det var vi som ikke forstod

Sist skrev vi om hvor vanskelig det er å få proppene ut av etuiet og siden designet stort sett er uforandret fryktet vi at det skulle være tilfellet denne gangen også. Faktisk gjorde vi narr av det håpløse designet og lo av det høyt på kafé.

Hvordan er det mulig å lage et så håpløst design, tenkte vi. Da vi omsider fikk proppene ut av etuiet spratt de i alle retninger. Det skulle vise seg at det var jeg som ikke hadde lest review-guiden godt nok.

Trikset (som Huawei denne gangen har tatt seg bryet med å forklare) er å legge pekefingeren bak proppen og skyve fremover. Da spretter proppene ut med det samme. Det hadde jeg skrevet med stor skrift utenpå esken var jeg Huawei.

Det er ikke vanskelig å få proppene ut i det hele tatt. Bare du kan trikset. (Ill: Ole Magnus Kinapel/Teknokratiet)

Trygg i trafikken

«Awareness mode» spiller av lyden utenfor øret sånn at du trygt kan ferdes i trafikken. Lyden høres naturlig ut, men dessverre fikser ikke Huawei problemet med vindstøy. Det er synd at de ikke får til dette for jeg skulle gjerne kunnet sykle med proppene på «awareness mode». I AI-life-appen kan man skru på «voice mode» som slipper igjennom andre frekvenser, og det hjelper litt, mens stemmer nesten kommer dårligere igjennom.

Selv sier Huawei at proppene skal være gode på å skille stemme fra vind når man fører en samtale. Folk jeg snakker med sier at det knitrer litt innimellom.

Les mer
Pixel Watch 2

AI Life

I appen med det håpløse navnet kan man velge mellom forskjellige grader av støykansellering.

«Cosy» slipper igjennom litt lyd mens «Ultra» fjerner så mye som mulig og skal være optimalisert for flystøy. «General» fjerner mye støy, mens «Dynamic» velger støykanselleringen som passer omgivelsene best. I appen kan du også velge mellom fire lydprofiler eller selv justere EQ.

Proppene varer i omtrent 6,5 time uten støykansellering og 4 timer med. I etuiet er det 30 timer ekstra eller 18 timer med støykansellering. Proppene er også vantette med IP54 rating.

Bred funksjonalitet rett i tuppen

Proppene har rektangulær kort trykkfølsom tupp som kan skvises en, to eller tre ganger for å styre musikk og ta telefonen, skvises og holdes for å endre mellom støykanselleringsmodus og strykes over for å justere volum. Det å kunne endre volum rett på proppene er en funksjon jeg ofte savner i andre propper. Men ingenting av dette er nytt i årets utgave.

Man kan både stryke langs og klemme på tuppen for å styre musikken. (Ill: Ole Magnus Kinapel/Teknokratiet)

Ladeetuiet er passe stort i mine øyne. Man kan fint ha det i lommen uten at det sjenerer. Proppene lader trådløst eller med USB og et lite lys utenpå esken gir beskjed om hvor mye strøm det er igjen.

(Ill: Huawei)

Mine propper kom i fargen Silver Frost, men fåes også i Silver Blue og Ceramic White. Det mangler dessverre et sort alternativ. I esken følger det med ladekabel og ekstra tupper til forskjellige ører.

Huawei FreeBuds Pro 2 har en utsalgspris på 1990 kroner som plasserer de under konkurrerende propper som Sony WF-1000XM4 og Apple AirPods Pro, men over Huaweis egne FreeBuds 4 som er et godt alternativ for deg som liker propper som ligger i øret og ikke stikker helt inn.

Tl;dr

Freebuds Pro 2 har super lyd, et pent og karakteristisk ytre, og gode spesifikasjoner. Støykanselleringen er overlegent best i klassen. Batteritiden på fire timer med støykansellering og 6,5 uten, er helt gjennomsnittlig og kunne vært bedre. Likevel er dette uten tvil et par fantastiske propper til en rettferdig pris, for deg som liker at tuppen stikker inn i øret.

Pros

Super lyd med vill bass

Overlegen støykansellering

Fin og funksjonell design

Vanntette med IP54

Cons

Gjennomsnittlig batteritid

Vindstøy gjør "awareness mode" ubrukelig når det blæs

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.