Dette er smartklokken til 599 kroner

En gang i mellom bør man stoppe opp og sette pris på hvor vanvittig billig teknologi er blitt. Om det er bærekraftig, er et annet spørsmål.

I oppveksten ønsket jeg meg ny TV, en med SCART og fjernkontroll. På vår utdaterte TV måtte jeg bruke en overgang som lot meg koble Nintendo 64 til via antenneinngangen. Deretter måtte jeg skru og skru på knottene bak til jeg fikk inn signalet. Når alt omsider var klart fikk jeg kun lov til å spille én time om dagen. Ellers kunne jeg bli firkantet i øynene.

Nå omgir vi oss med skjermer fra morgen til kveld. Hvorfor ikke, når man kan kjøpe avansert nye dingser, som Xiaomis Mi Watch Lite til kun 599 kroner. Men den kritiske leser vil nok stille seg samme spørsmål som vi gjorde da vi fikk produktet presentert av Xiaomi-Olav under innspilling av E48:

Kan klokken være bra, når den er så billig?

Du kommer til menyen ved å trykke én gang på klokkens eneste knapp. (Ill: Ole Magnus Kinapel/Teknokratiet)

Dette får du for 599 kroner

Mi Watch Lite er en liten og nett klokke med et 1,4″ stort LCD-panel. Skjermen oppleves lyssterk med 350 nits og er forholdsvis skarp med en oppløsning på 320×320 piksler. Sortnivåene er ikke beksvarte som de kunne vært om Xiaomi hadde spandert på et OLED-panel, men det ville også presset prisen opp.

Klokken har innebygget GPS, akselerometer, gyroskop, kompass, sensor for måling av hjerterytme, og er vanntett ned til fem atmosfære. Den veier 35 gram.

Klokken måler hjerterytmen din gjennom døgnet i faste intervaller som du velger selv. (Ill: Ole Magnus Kinapel/Teknokratiet.)

Den er såpass liten at jeg kan sove med den om natten uten at den plager meg så voldsomt. Om morgenen kan jeg sjekke hvor mye søvn jeg har fått, hvis jeg måtte være i tvil om det. Appen deler opp søvnen i dyp og lett søvn og tid man evt. har vært våken i løpet av natten, og så får man en score fra 0-100 etter hvor godt man har sovet. Jeg ligger som oftest på mellom 90 og 95, så den er temmelig raus med poengene.

Begrenset funksjonalitet

Det kunne vært flere treningsfunksjoner. Du har løping, gåing, sykling, svømming, cricket, løping på tredemølle og et par til. Alt annet kan logges under «Freestyle». I appen får du oppsummert hvor mange skritt du i gjennomsnittlig tar i løpet av en dag og oversikt over minimun, maksimum og gjennomsnittlig hjerterytme.

Appen bør Xiaomi jobbe med. Den gir deg enkel statistikk over skritt, søvn og hjerte, men lite mer. Den føles klaustrofobisk og uferdig. Andre fabrikanter som for eksempel Fitbit gjør en mye bedre jobb med programvaren.

Du kan heller ikke legge inn flere apper på klokken enn det som allerede ligger inne. Jeg savner naturligvis Spotify, Strava, Google Assistant, etc. Egentlig er det nesten så man ikke kan kalle klokken en smartklokke. Smarttelefoner er smarte fordi de lærer seg nye ting, mens denne klokken bare kan det den kan. Men det er også noe av det som er litt deilig med Mi Watch Lite.

Funksjonelt design

Klokken er pent bygget og utgir seg ikke for å være noe mer enn det den er. Det er ingen animasjoner i det hele tatt og man sveiper til siden for å komme til menyene. Klokkens eneste knapp tar deg til menyen for funksjoner. Alarm, stoppeklokke, lufttrykksmåler, kompass, hjerterytme etc. finner du her.

Klokkens eneste knapp sitter på høyre side. (Ill: Ole Magnus Kinapel/Teknokratiet.)

Det er også en funksjon som ringer telefonen din når du har rotet den vekk.

Klokkens batteritid er helt super. Gjennom testingen har jeg opplevd at den varer i over en uke med normal bruk. Gir man klokken tilgang på varsler så sier den fra når det ringer og når du får meldinger. Bla ned fra toppen og se hva du har gått glipp av.

Dessverre opplever jeg en gang i blant at klokken ikke klarer å koble seg opp mot telefonen.

Da har eneste løsning vært å tilbakestille klokken til fabrikkinnstillinger som sletter både oppsamlede data og innstillinger. I tillegg må man sette opp klokken på nytt. Veldig kjedelig.

Xiaomis agenda

er å aldri ta mer enn fem prosent profitt. Likevel tjener selskapet drøssevis. Selskapet er det yngste på Forbes 500 og hadde en nettoprofitt på tre milliarder dollar i 2020. Uansett hva du trenger innen elektronikk skal Xiaomi levere det. Derfor kunne Xiaomi-Olav ha med støvsuger, drill, smartklokke, ørepropper og en telefon fra samme merke i studio forrige onsdag.

Les mer
Pixel Watch 2

Men så kan man spørre seg: Kan ett enkelt selskap klare å bli eksperter på alle områder? Det lukter litt WeWork av hele greia. (Ref. Netflix-serien WeWork: Or the Making and Breaking of a $47 Billion Unicorn.)

På baksiden sitter klokkens sensorer. (Ill: Ole Magnus Kinapel/Teknokratiet.)

Holder du fingeren på skjermen på hjemskjermen får du mulighet til å bytte mellom forskjellige klokkeansikt. I Xiaomis app «Xiaomi Wear» kan du laste ned flere design. Det kommer ikke som en overraskelse at flere av klokkeansiktene ligner på de du finner på Apple Watch.

Jeg har løpt lengre enn dette altså. (Ill: Ole Magnus Kinapel/Teknokratiet.)

Konklusjon

Alt-i-alt er dette en enkel smartklokke som ikke kan så veldig mye. Men akkurat derfor liker jeg den ganske godt. Den måler de viktigste tingene, er liten, billig og har god batteritid. I motsetning til mange andre smartklokker jeg har prøvd har denne blitt værende på armen min utover testperioden.

Det at den er så enkel, liten og begrenset gjør at den ikke opptar så mye oppmerksomhet, den minner i stedet mer om en vanlig klokke med ekstra funksjoner.

Sveip opp for å komme til innstillinger. (Ill: Ole Magnus Kinapel/Teknokratiet.)

Dessverre burde appen vært bedre og det at den av og til mister kontakten med telefonen gjør at jeg ikke helt stoler på den.

Er du ute etter en smartklokke med avansert logging av trening med flere funksjoner, er ikke dette klokken for deg. Er du derimot på budsjett og har lyst på en pen liten sak som måler det aller viktigste så bør kanskje Xiaomi Mi Watch Lite bli din neste dings.

Pros

Pen, liten og funksjonell

Veldig billig

God batteritid

Rask

Cons

Dårlig og begrenset app

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.