Årets beste kameratelefon: Google Pixel 7 Pro og Samsung Galaxy S23 Ultra i triell med Xiaomi 13 Pro

Google Pixel 7 Pro, Samsung Galaxy S23 Ultra, Xiaomi 13 Pro

Vi har testet tre av de aller beste kameratelefonene i Android-jungelen: Google Pixel 7 Pro, Samsung Galaxy S23 Ultra og Xiaomi 13 Pro. En av dem stikker av med seieren av én enkel grunn.

For hånden har vi Google Pixel 7 Pro, Samsung Galaxy S23 Ultra og Xiaomi 13 Pro. De feteste kameratelefonene i 2023. Bare iPhone 14 Pro Max mangler.

Pixel-serien er kjent for sin fantastiske bildebehandling og smarte programvare. Telefonen tar gode bilder med informasjon i hele flaten, selv når det nesten ikke er lys tilgjengelig. S23 Ultra har også en fantastisk bildebehandling og et teleobjektiv som er overlegent det meste. Med en 200 MP Isocell-sensor får du skarpere bilder i godt lys enn det du får med mange profesjonelle kameraer. Også har vi Xiaomi 13 Pro som har den fysisk sett største sensoren av de tre telefonene.

Les også: JBL Tour One M2 – Fantastiske hodetelefoner, men én ting irriterer

Priser:

  • Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB – 1TB: 14 751 – 20 490 kroner (Deal.no og Proshop)
  • Google Pixel 7 Pro 128GB – 256GB: 9490 – 10 490 kroner (Elkjøp)
  • Xiaomi 13 Pro 256GB: 13 990 kroner (Power.no)

Én tomme stor sensor

Noen ganger tar Pixel 7 Pro de beste bildene, andre ganger er S23 Ultra overlegen, men det at Xiaomi 13 Pro har en sensor på én hel tomme (12,8 x 9,6mm) gir den et klart fortrinn. En sensor på den størrelsen gjør at bildene ligner mer på bilder tatt med et profesjonelt kamera enn noen gang tidligere.

Dette bildet er tatt med Xiaomi 13 Pro. Legg merke til uskarpheten i forgrunnen og bakgrunnen. Bildet er i tillegg sylskarpt der det skal være skarpt. (Ill: Ole Magnus Kinapel/Teknokratiet)

Den store sensoren gir bildene mer ‘bokeh’ (uskarphet i bakgrunnen). Til sammenligning er sensoren i S23 Ultra 1/1,3-tommer og Pixel 7 Pros 1/1.31-tomme. Xiaomi 13 Pro en blenderåpning på f/1.9, likt som Pixel 7 Pro mens S23 Ultra har en åpning på f/1.7. Jo lavere, jo bedre. Men blenderåpningen er relativ til sensorstørrelse.

Man kan lure på hvordan en så stor sensor passer sammen med så liten optikk, og i noen tilfeller synes jeg det er mer vignett i bildene tatt med 13 Pro. Det kan nok stemme. Like mye lys når kanskje ikke hele sensorflaten.

Xiaomi Leica
Xiaomi samarbeider med Leica om kameraet i 13 Pro. (Ill: Xiaomi)

Alle tre har sofistikert programvare som i portrettmodus masker ut forgrunnen og legger på kunstig uskarphet i bakgrunnen. Men selv om programvaren har blitt god, blir det sjelden helt det samme som når magien skjer i optikken.

Stor forskjell

I bildene under ser du at bakgrunnen er mye mer uskarp i bildet tatt med Xiaomi 13 Pro, enn med Pixel 7 Pro og S23 Ultra. Kornene foran i smudibollen er skarpe mens de bakerst er uskarpe. Det er ikke tilfellet i like stor grad i de andre bildene. Dessuten tegner Xiaomi 13 Pro de fineste fargene i dette tilfellet. Trykk på bildene for å forstørre.

Sensoren som sitter i Xiaomi 13 Pro er en Sony IMX 989. Det er samme sensor som sitter i Xiaomi 12S Ultra.

Sensoren sitter også i enkelte Vivo- og Oppo-modeller som ikke er så vanlige telefoner her til lands. Xiaomi er heller ikke spesielt synlig i bybildet, selvom de utvilsomt fikk mer plass å boltre seg på da Huawei utgikk med Trumps ban i 2019.

S23 Ultras overlegne tele

Alle de tre kameraene i P13 Pro er på 50 megapiksler: Ultra vidvinkel med 115 graders synsfelt, vidvinkel og teleobjektiv med 3,2X optisk zoom. Sistnevnte kan ikke måle seg med Pixel 7 Pros teleobjektiv og spesielt ikke med S23 Ultras, hva angår hvor nære man kommer. Likevel må jeg fremheve hvor fantastisk telekameraet er på 3,2x zoom. Bildene tatt med de tre kameraene i Xiaomi 13 Pro blir konsekvente i fargene, skarpheten og kvaliteten. Kameraet i Xiaomi 13 Pro er i mine øyne det mest inspirerende kameraet av de tre.

Bildet tatt med S23 Ultra er det klart skarpeste. Legg også merke til hvordan Pixel 7 Pro fargekorrigerer annerledes enn de to andre. Faktisk kommer Pixel nærmest den virkelige husken.

Xiaomi 13 Pros objektiver er laget i samarbeid med Leica og når du fotograferer kan du velge mellom to de to fargeprofilene «Leica Vibrant» og «Leica Authentic». Forskjellen er subtil.

Om natten

I nattens mulm og mørke er Pixel 7 Pro telefonen som lager de lyseste bildene. Nesten litt for lyse. Xiaomi 13 Pro tar det mørkeste og minst skarpe bildet. Den som kommer best ut i dette tilfellet, er S23 Ultra i mine øyne.

Les mer

På ett vis kommer Xiaomi 13 Pro dårligst ut i mørket eller skumringen som har absolutt mest vignettering. Samtidig er det noe naturlig og uoppskarpet over bildet.

Xiaomi 13 Pros ekstreme spesifikasjoner

Xiaomi 13 Pro lader fullt på bare 19 minutter med 120W lading. Det 5000mAh store batteriet holder lenge, nesten like lenge som S23 Ultra. Telefonen oppleves i likhet med sistnevnte, kjemperask med Snapdragon 8 Gen 2. Pixel 7 Pro, med Googles egen Tensor 2-brikke, er den markant tregeste av de tre.

Alle de tre telefonene har fantastiske skjermer, men faktisk har Xiaomi 13 Pro den lyseste skjermen med hele 1900 nits.

Ultra vidvinkel med Xiaomi 13 Pro.
Bilde tatt med ultra vidvinkiel på Xiaomi 13 Pro. I godt lys blir hele bildet like skarpt. (Ill: Ole Magnus Kinapel/Teknokratiet)

«Bloatware»

Som alltid kommer Xiaomis telefoner med mye unødvendig programvare og man må bruke litt tid på å skru av varsler på ditt og datt. I begynnelsen plinger det i ett kjør. Men når du kommer i gang er telefonen fin i bruk. Faktisk kjører den en ganske «stock» versjon av Android 13.

Min testenhet kommer med 512 GB UFS 4.0-lagring og 12 GB RAM. Skjermen er naturligvis på 120Hz og krummet over kantene. Telefonen har et 32 MP frontkamera og trådløs lading på opptil 50W og 10W bakvendt lading. S23 Ultra har 45W kablet og 15W trådløs lading, mens Pixel 7 Pro klokker inn på 23W kablet og trådløs. På lading gruser med andre ord Xiaomi konkurrentene.

Tl;dr: Beste kameratelefon

Av de tre telefonene har Xiaomi 13 Pro er det mest inspirerende kameraet. Rett og slett på grunn av det korte skarphetsplanet. Alle telefonene er fantastiske kameramobiler, men Xiaomi 13 Pro kommer nærmest et profesjonelt utrykk.

I noen tilfeller, når ikke HDR-funksjonen jobber for hardt, ser bildene nesten ut som om de er tatt med speilrefleks. Faktisk føles det greiere enn noensinne å la kameraet ligge hjemme og kun ta med seg telefon på tur.

Det hadde du kanskje ikke trodd? Både Pixel 7 Pro og S23 Ultra er kjent som fantastiske kameratelefoner og har mye bedre zoom enn P13 Pro. Likevel kommer utfordreren fra den kinesiske sidelinjen og slår begge to på ett felles punkt. Samarbeidet med Leica ser ut til å bære frukter.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.