Meta med hårete mål om KI-dominans: Vil bli best

Mens MetaAI ruller ut til Instagram, Facebook, WhatsApp og Messenger i flere deler av verden, lanserer selskapet neste generasjon av deres store språkmodell Llama, med åpen kildekode.

Med storsatsning på kunstig intelligens og hurtig implementering av teknologien i alle sine tjenester, har Mark Zuckerberg en plan om at Meta skal bli den største innen kunstig intelligens. For å klare det må MetaAI være bedre enn, og ikke bare like god, som konkurrentene.

Og allerede imponerer Llama 3. Åpen kildekode gjør at utviklere verden over selv kan bygge programvare basert på språkmodellen. Llama kommer i to varianter. En med 8 milliarder parametere og en med 70. Den lille kan kjøre lokalt mens den store tar opp kampen med GPT-4 og Gemini.

Llama 3 er trent på syv ganger så mye data som Llama 2 og fire ganger så mye kode. Treningsdataen er offentlig tilgjengelig data og angivelig ikke brukerdata fra Facebook.

For å sørge for best mulig kvalitet på treningsdataene har Meta laget programvare for å filtrere ut dårlig data. Modellen er trent på data fra mer enn 30 språk, men vil ikke holde like god kvalitet i samtaler på andre språk som i engelsk, sier Meta.

Målet med MetaAI er å være den aller beste gratis globalt tilgjengelige KI-assistenten.

Mark Zuckerberg

Jobber med enorm modell

MetaAI inkluderer treff fra både Google og Bing i sanntid, noe ingen andre gjør. Den lager også bilder og animasjoner i form av GIFs. Foreløpig er MetaAI kun tilgjengelig i statene, men utrulling til Australia, Canada, Ghana, Jamaica, Malawi, New Zealand, Nigeria, Pakistan, Singapore, Syd-Africa, Uganda, Zambia, og Zimbabwe, med flere land og språk, er på trappene.

Både den store og den lille LLama-modellen slippes på de store skytjenestene som Google Cloud, Microsoft Azure, IBM Watson X etc. I tillegg utvikler Meta en utgave av Llama 3 med hele 400 milliarder parametere. Om denne får åpen kildekode er ennå uvisst.

Les mer

Det går skummelt fort

Det går vanvittig fort med utviklingen av kunstig intelligens om dagen. Mens Udio lager musikk ut fra enkle tekst-prompts, Sora lager realistisk video og Adobe Premiere får nye KI-verktøy som vil endre filmproduksjon for alltid, banker nye språkmodeller, som er mange ganger mer komplekse enn forgjengerne, på døren.

OpenAI ryktes å holde på med å ferdigstille GPT-5, og Meta tenker allerede på LLama 4 og 5. For å illustrere hvor fort utviklingen går har Llama 3 omtrent 15 milliarder såkalte «tokens», (antall ord/enheter modellen er trent på), mens fjorårets Llama 2, kun har 2 milliarder.

Målet vårt er ikke å konkurrere med store språkmodeller der ute. Målet er å konkurrere med alt der ute, og bli verdens ledende KI-selskap.

Mark Zuckerberg

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.