Anmelder voldtekt i metavers

Britisk politi har for første gang startet etterforsking av overgrep i et metavers, etter at en kvinne hevder hun ble gjengvoldtatt virtuelt.

Avtar utsatt for overgrep i metavers

En jente i Storbritannia har nå anmeldt det hun mener var en voldtekt av hennes avatar i et metavers. Jenta, som var under 16 år gammel da hendelsen inntraff, har forklart at avataren hennes ble gjengvoldtatt i et metavers-spill.

Metavers er en fellesbetegnelse på ulike virtuelle plattformer for sosiale møter og interaksjon. I motsetning til alminnelige sosiale medier bygges metavers rundt virtuell virkelighet og utvidet virkelighet.

Brukere av metavers benytter seg av VR-briller og avatarer der de beveger seg rundt i ulike digitale forum og spill. Brukerene får da en virtuell 3D-opplevelse av metaverset.

Jenta ble ikke fysisk skadet ettersom hun kun så hendelsen gjennom VR-briller og headset. Hun er derimot svært preget og har tatt ut politianmeldelse mot overgriperne.

Les også: Stadig fler søker hjelp hos kunstig psykolog

Ikke en ny trend

Politianmeldelse er den første av sitt slag registrert i Storbritannia. Det er derimot ikke første gang overgrep i metaversene blir debattert.

I 2022 fortalte forsker Nina Jane Patel at hun var utsatt for virtuelle overgrep i metaverset Horizon Venues, som er drevet av Meta. Patel forklarte hvordan avataren hennes ble omringet av tre andre avatarer.

Les mer

Alle de tre avatarene var styrt av menn. De trakasserte henne grovt verbalt før de berørte avataren hennes på måter Patel ikke ønsket.

Er politiet beredt?

Det er ikke bekreftet ennå hvilket metavers den 16-år gamle britiske jenta opplevde overgrepene på. Britisk politi, gjennom National Crime Agency, har derimot uttalt at de ikke føler seg beredt til å takle denne nye formen for digitale overgrep og misbruk.

Som Nina Jane Patel påpeker er metavers-teknologien i rasende utvikling. En gang kan det hende at brukere av metavers også vil kunne gi en form for fysisk opplevelse. Denne type overgrep blir langt mer alvorlig.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.