Italia snur: Åpner for ChatGPT

ChatGPT

Fredag kunngjorde OpenAI og datatilsynet i Italia at ChatGPT igjen er tilgjengelig i landet. Åpningen skjer etter at OpenAI har adressert myndighetenes bekymringer. Italias datatilsyn forbød chatboten og åpnet gransking på grunn av mistanke om brudd på personvernsreglene.

Garante, Italias datatilsyn, satte fristen til søndag for å håndtere problemene. I forrige måned uttalte Garante at ChatGPT mangler «enhver juridisk basis som rettferdiggjør massiv innsamling og lagring av personlige data» for å «trene» chatboten.

Les også: Mener ChatGPT-forbud er hyklersk

Garante anklaget også OpenAI for ikke å sjekke alderen til brukerne, som skal være 13 år eller eldre. Nå vil OpenAI tilby et verktøy som verifiserer brukernes alder i Italia ved registrering. Selskapet vil også gi større synlighet til personvernreglementet og skjema for avmelding.

Opphavsrett?

Garante uttaler at de anerkjenner hensynene som er tatt og håper selskapet vil fortsette å overholde europeiske personvernregler. OpenAI vil også gjøre det mulig for brukere i EU å motsette seg bruk av personlige data til trening av modellen. Italia er det første landet i vesten som begrenser ChatGPT, men den raske utviklingen har tiltrukket oppmerksomhet fra lovgivere og reguleringsmyndigheter i flere land.

Les mer

Et utvalg EU-lovgivere ble torsdag enige om nye regler som vil tvinge selskaper som bruker generativ AI-verktøy til å vise til hvilket opphavsbeskyttet materiale som eventuelt er brukt til å trene systemene. Etter Garantes interesse for ChatGPT er European Data Protection Board opprettet, en organisasjonen som forener Europas nasjonale personvernmyndigheter.

Garante uttaler at de vil fortsette gransking av ChatGPT.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.