SpaceX utsetter historisk oppskytning av Starship i inntil 48 timer! (Oppdatert)

SpaceX gjør et forsøk på å få Starship i bane idag.

Klokken 14.00 idag gjør SpaceX og Elon Musk et forsøk på å få Starship i bane, romskipet som etter planen skal ta mennesker til Mars i løpet av tiåret.

Oppdatert: Slik gikk det ikke. En frossen trykkventil stod i veien da 146 meter høye Starship skulle skytes opp idag. Dermed så SpaceX seg nødt til å utsette oppskytningen i inntil 48 timer.

Lykkes SpaceX å få Starship i bane er de et stort skritt nærmere Mars. SpaceX har har lenge håpet å kunne gjennomføre oppskytningen idag, men det var først på fredag at FAA (U.S. Federal Aviation Administration) godkjente planene. Etter en prosess som har vart i 500 dager.

Minutter etter godkjenningen annonserte SpaceX oppskytningen.

Starship består av et første trinn kalt Super Heavy, og et øvre trinn kalt Starship. Begge er fullt gjenbrukbare og drives av SpaceXs neste generasjons Raptor-motorer. Kveldens Starship består av en prototype av Super Heavy kalt Booster 7 og en variant av Starship kalt Ship 24.

Les også: Elon Musk starter nytt KI-selskap. X.AI tar opp kampen med OpenAI

Les mer

Se oppskytningen her kl 14!

Starship tar av fra Starbase i Texas. Du kan se oppskytningen på strømmen under. Sendingen begynner klokken 14.00 med et oppskytningsvindu på 150 minutter. SpaceX skriver på YouTube at mye er usikkert og at man må regne med at oppskytningen kan forskyves. Man bør derfor følge med utover dagen for å være sikker på å få med seg begivenheten. Sendingen begynner 45 minutter før oppskytning.

Hvis alt går etter planen, vil Booster 7 lande i Mexicogolfen omtrent 32 km utenfor kysten av Texas, rundt åtte minutter etter start. Ship 24 vil gjennomføre en delvis runde rundt jorden før den lander i Stillehavet nær kysten av Hawaii.

Den tidligere prototypen Starship SN15 hadde en vellykket oppskytning i mai 2021. Da nådde romskipet 10 kilometers høyde før den landet vellykket på bakken. Men det var en mye mindre utgave enn den som skytes opp idag.

Historisk

Starship er gigantisk og blir det kraftigste romskipet som noen gang har forlatt jordens overflate (for alt vi vet). Raketten er 146 meter lang og vil generere rundt 7,4 millioner kilo skyvekraft ved start. Det er høyere en Oslo Plaza og nesten dobbelt så kraftig som NASAs Space Launch System. Den langsiktige planen med det gigantiske Starship er å ta mennesker og materialer til månen og Mars, og på sikt kolonisere solsystemet og verdensrommet, slik at menneskeheten kan bli en multiplanetarisk art.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.