KI kan identifisere passord ved å lytte til tastetrykk

Aldri har det vært viktigere med et godt passord! Det sier britiske KI-forskere som har utviklet et program som kan identifisere passord ved å lytte til tastetrykk.

Forbløffende presis KI

Britiske forskere har utviklet et KI-program i stand til å identifisere passord utfra den akustiske lyden tastene lager når du trykker på tastaturet.

Ved hjelp av algoritmer klarer CoAtNet, som programmet heter, å identifisere passord ved å gjenkjenne hver unike lyd de individuelle tastene lager.

Forskerne bruke en MacBook til å teste programmet og hadde CoAtNet installert på en smarttelefon som lå 20 centimeter fra maskinen. Forskerne bruke opptakene gjort med telefonens mikrofon til å trene opp CoAtNet. Gjennom bølgeform-signaler og spektrogrammer klarer programmet å rekonstruere passordene.

Testen viser også at programmet klarer å gjenkjenne passord også når lyden kommer fra lydoverføringer, eksempelvis gjennom møter på Zoom og Teams.

Når passord ble testet å slått inn på en MAC, klarte CoAtNet å gjenkjenne hele 95 prosent av passordene.

Les også: AI Act politisk godkjent av EU

CoAtNet er ingen grunn til panikk!

Selv om CoAtNet kan gjøre deg nervøs, er det ingen grunn til panikk. Testen forskerne gjennomførte viser også at det er fullt mulig å beskytte seg mot teknologien.

Les mer

Forskerne anbefaler at du benytter deg av så mange ulike fingre som mulig når du slår inn passordet. Det gjør det langt mer komplisert for KI-programmet å gjenkjenne lyden av tastetrykkene. Ellers påpeker forskerne at jo mer ulike taster som brukes, jo større problemer vil KI-programmet ha.

Forskerne har også fremhever også at CoAtNet foreløpig kun har blitt testet i kontrollerte omgivelser hvor det har vært stille. De er usikre på om det vil fungere like godt i støyete omgivelser. Professor Feng Hao, fra University of Warwick, presiserer at man likevel burde være forsiktig med å skrive inn sensitiv informasjon når du er pålogget et digitalt møte.

Den klareste anbefalingen fra forskeren er og at du investerer i et passordbeskyttelses-program. Da vil det ikke være nødvendig for deg å slå inn passordet hver gang du skal logge deg inn på en bruker.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.