EU-regler kan tvinge Apple til å åpne opp for flere app-butikker på iOS 17

iOS 17 Apple

På grunn av europeiske regelverk kan Apple se seg nødt til å tillate brukere å laste ned apper fra andre nettsteder for apper, enn App Store. Oppdateringen kan komme i iOS 17 og bli en av de største iOS-nyhetene på mange år.

Apples Wideworld Developers Conference avholdes fra 5. til 9. juni og nå som det nærmer seg, går ryktene. I helgen skrev Bloomberg-journalist Mark Gurman i nyhetsbrevet Power On at iOS 17 vil støtte nedlastning av apper fra andre nettsteder. Apple kan velge å gjøre «app sideloading» mulig for å komme europeiske reguleringer i møte.

Les også: Vesten re-evaluerer forholdet til Kina: Tyskland gransker 5G-komponenter

Android-funksjon

Det har vært mulig på Android-telefoner årevis. Med muligheten til å sideloade apper, trenger man ikke bruke App Store for å laste ned og kjøpe apper, eller gjøre innkjøp i apper. Dette vil bety at utviklere kan omgå Apples avgift på 15% til 30% på alle kjøp.

Det kan også bety at det blir mulig å laste ned apper som av forskjellige grunner ikke er godkjent på App Store. På Android har det alltid vært mulig å laste ned «crackede» apper, uten å betale for dem. Bare søk på navnet på appen + APK! Slikt kan også bli mulig i iOS 17 om Apple godtar «sideloading».

Digital Markets Act

Endringen vil overholde EU sin Digital Markets Act (DMA) som trådte i kraft 1. november ifjor. Dette påvirker ikke bare Apple, men krever at alle «portvakt» -selskaper skal «åpne opp tjenestene og plattformene» for tredjepartsfirmaer og utviklere. Selskaper som Google, Meta, Amazon påvirkes.

I iOS kan DMA kan også komme til å påvirke Meldinger, FaceTime, Siri og flere av Apples tjenester.

Les mer

Apple har vært en motstander av sideloading, og ment at det vil «undergrave personverns- og sikkerhetsbeskyttelsene» som iPhone er kjent for. De har også ment at det vil gjøre enhetene mer sårbare for skadelig programvare, svindel og datasporing. Men overholder ikke Apple DMA, kan de bli bøtelagt med opptil 20 prosent av sine globale inntekter.

Sideloading på sin måte

Apple kan alltids implementere egne sikkerhetskrav om de tillater funksjonen. En av måtene å gjøre det hele tryggere på kan være en form for verifisering, som Apple kan ta avgift for i stedet for å ta en del av app-salget og kjøp i apper. Dette er ikke helt uvanlig, da Apple allerede har en slik verifiseringsprosess på Mac.

Selv om endringene vil gi brukerne mer valgfrihet, er det sannsynlig at de fleste fortsetter å bruke App Store, slik tilfellet er på Android. De fleste bruker tross alt Google Play. Likevel, hvis denne endringen skjer som det ryktes, kan det være en av de største endringene i iOS på flere år.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.