Montana vil innføre totalforbud mot TikTok

Som den første delstaten i USA vil Montana sannsynligvis innføre et totalforbud mot TikTok. Det mulige forbudet skaper begeistring hos politikerne, men frustrasjon hos de mange TikTok-brukerne i delstaten.

Forslag om totalforbud mot TikTok har stor støtte

Delstatsforsamlingen i Montana legger fredag 14. april frem lovforslaget som vil innføre et totalforbud mot TikTok. Om forslaget blir godkjent blir loven sendt videre til guvernøren som gjennom sin godkjenning gjør loven offisiell. Montana blir da den første delstaten i USA som innfører et totalforbud mot den populære appen. TikTok er fra før allerede forbudt på telefonene til statsansatte og ansatte i delstatens universiteter.

I likhet med representantene i den amerikanske nasjonalforsamlingen har også delstatspolitikerne i Montana vært svært enige om lovforslaget.

SB 419 ble godkjent med 69 mot 39 stemmer, og både representanter fra det demokratiske og republikanske partiet støtter loven.

Representanter fra begge partiene er samtidig tydelige på at de frykter hvordan TikTok, gjennom eierselskapet ByteDance, brukes av Kina til å spionere på amerikanske borgere. Dette er påstander som har vært kjernen til forbudskampanjen mot TikTok, men er påstander selskapet selv iherdig benekter.

Jeg tror Montana har en mulighet til å vise lederskap.

Austin Knudsen, Montanas regjeringsadvokat

Les også: TikTok-sjef grillet i Kongressen

Bekymringer for overvåking

Selv om lovforslaget har fått bred støtte er det enkelte som uroer seg. Med lovforslaget godkjent vil appen per definisjon ikke vært forbudt, men ingen nettbutikk, som App Store, vil ha lov til å tilby appen i Montana.

Les mer

Om nettbutikker skulle omgå dette forbudet vil delstaten kunne gi bøter opp til hundre tusen kroner. Motstanderne mener dette vil gi myndigheten retten til å overvåke innbyggerne mer på nett, og at med en VPN kan dette forbudet enkelt omgås.

TikTok sier selv selv at de er lei seg for at appen fortsatt framstilles som et spionprogram og at de håper loven ikke blir godkjent.

Blir lovforslaget godkjent er TikTok totalforbudt i Montana fra og med januar 2024.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.