USA blir nettnøytralt igjen

Amerikansk internett skal igjen bli nøytralt. Det bestemmer forvaltningsorganet FCC. Vedtaket til Donald Trump fra 2017 blir dermed omgjort.

Nettnøytralitet er storpolitikk

FCC (Federal Communications Commission) har annonsert at de gjennom en avstemning 25. april, igjen vil innføre såkalt nettnøytralitet i USA.

Begrepet nettnøytralitet viser til hvorvidt internettbrukere skal ha retten til å ha lik tilgang.

Nettnøytralitet har blitt langt mer aktuell etter at bredbånd ble standard. I Norge er nettnøytraliteten lovfestet. I land som USA derimot, kan retten til nettnøytralitet begrenses gjennom vedtak gjort av FCC.

Sist gang FCC tok en slik avgjørelse var under Trump-administrasjonen i 2017. På det tidspunktet var over halvparten av FCCs styremedlemmer, inkludert leder Ajit Pai, lojale mot Trump og enige i hans synspunkter om at tilgangen til fritt internett ikke nødvendigvis burde være lik for alle. FCC valgte å avvikle et nettnøytralitets-vedtak som ble innført av Obama-administrasjonen i 2015.

Begrunnelsen til FCC var at lik tilgang til internett for alle ville begrense innovasjon og frie markedskrefter. Under reglementet kunne internettleverandører sette sperrer på enkelte typer internettjenester. En internettleverandører kunne blokkere eller svekke internettilgangen til enkeltpersoner, og begrense tilgangen til data på nettet.

Les også: OpenAI slipper psykedelisk musikkvideo laget med Sora • Teknokratiet

Les mer

Seier for Joe Biden

Kampen for amerikansk nettnøytralitet har vært viktig for det Demokratiske partiet helt siden Trumps vedtak i 2017. Under valgkampen i 2020 var temaet ofte nevnt av Joe Biden.

Under ledelsen til Jessica Rosenworcel skal det arbeides for at vedtaket mot nettnøytralitet blir opphevet under FCCs møte 25. april. Nettnøytralitet kan på sikt bli standarden for hele USA og vil også gi myndigheten mulighet til å bedre regulere tilgangen til internett på både nasjonalt- og delstatsnivå.

Det vil også bli lettere for nye internettleverandører å kunne etablere seg. Prisen på internettilgang vil derimot ikke endre seg.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.