TikTok-sjef grillet i Kongressen

Shou Zi Chew i en kongresshøring

Sjefen for TikTok måtte tirsdag denne uken møte i en kongresshøring å svare på alvorlige anklager. Flere lurer på om dette er starten på et forbud mot TikTok i USA

Er TikTok en spionapp?

Det var TikToks sjef, Shou Zi Chew, som måtte svare på spørsmål og anklager i det som ble en over fem timer lang høring. Høringen var et ledd i det mange tror kan lede til et forbud mot TikTok i USA.

Det var antatt at medlemmene fra komiteen for teknologi og næringspolitikk ville fokusere på deres mistanke om at TikTok, som er eid av kinesiske ByteDance, brukes til å spionere på amerikanske borgere.

Chew forsvarte TikTok iherdig og avviste alle påstander om at ByteDance har noe koblinger til de kinesiske myndighetene eller kommunistpartiet. Chew påpekte videre at TikTok har arbeidet i årevis ,og investert milliarder, for å sikre systemer som skal bestykke amerikansk datatrafikk.

Amerikansk data, lagret på amerikansk jord, av et amerikansk selskap som overvåkes av amerikansk personell.

Shou Zi Chew, sjef for TikTok

Les også: Dataene dine på TikTok blir ikke tryggere av at de lagres på Løten

Lite overbevist

Til tross for Chews forsvar var det ingen av komitemedlemmene som tok han eller TikTok i forsvar. Forsinkingene om datasikkerhet betrygget ingen. Flere av medlemmene var også tydelig på at de er vel så bekymret for effekten appen har på unges mentale helse.

Den store skepsisen til TikTok har ledet til noe relativt uvanlig i amerikansk politikk. Det republikanske og demokratiske paritet er helt samstemte i deres kritikk, noe som vil gjøre et forslag om nasjonalt forbud enkelt å gjennomføre.

Det har likevel blitt påpekt at Chew forsvarte seg godt i høringen. Kommentatorer har vist til at høringen var nok et eksempel på at høytstående amerikanske politikere ikke forstår seg på moderne teknologi.

Forbud mot TikTok er vanskelig

Det er ikke bare i USA at TikTok er under press. Appen er allerede totalforbudt i enkelte land og flere steder, inkludert Norge, har innført restriksjoner på hvem som kan bruke den.

Skulle det komme et forslag om nasjonalt forbud mot TikTok i USA kan det bli vanskelig å gjennomføre. Innføres forbud vil det gjøre den amerikanske handelsministeren betraktelig mektigere ettersom retten til å forby utenlandsk teknologi vil være i ministerens hender.

Les mer

Men det betyr ikke at appen bare forsvinner fra brukernes telefoner.

Det mest sannsynlige er at appen ikke lenger blir mulig å laste ned eller oppdatere. På Android har det imidlertid alltid vært lett å laste ned apper fra uoffisielle nettsteder og TikTok vil muligens være lett å få tak i likevel. Blir TikTok kriminelt å bruke vil det på sikt kunne føre til at man kan bli bøtelagt for bruk.

Teknisk sett vil likevel appen være tilgengelig for alle som allerede har den lastet ned.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.