Jeg ble lurt: Samsung jukser med bildene

S23-Ultra-månebilde

For en drøy uke siden la vi ut tre bilder av månen på Instagram, tatt med Samsung Galaxy S23 Ultra. Vi var sabla imponert. Nå viser det seg at Samsung jukser med bildene.

Bildene er tatt med forskjellige grader av zoom, der det siste var et nærbilde på 100x zoom. Bildet er tatt håndholdt, midt på dagen, og er imponerende skarpt. Månens kratre har høyt detaljnivå.

Samsung jukser med bildene du tar

Nå skriver The Verge at Samsung jukser med månebildene. Det er reddit-brukeren ibreakphotos som har testet Samsungs bilde-AI på en enkel, men genial måte. I en viral reddit-post skriver vedkommende at bildene du tar av månen med din S23 Ultra hverken er helt falskt, eller helt ekte.

Ibreakphotos lastet ned et bilde av månen, nedskalerte det til 170×170 piksler og gjorde det uskarpt i Photoshop slik at alle detaljer var borte.

Deretter åpnet han bildet i fullskjermmodus på PCen, skrudde av lysene i rommet og tok med S23 Ultra til andre siden av rommet. Han åpnet kamera, zoomet inn og tok et bilde av månen på PC-skjermen. Slik ble bildet:

Månen har alltid samme side vendt mot jorden. Det gjør det til en enkel sak å legge et skarpt bilde av månen over et uskarpt et. Som Reddit-brukeren skriver, er ikke den mikroskopiske optikken i mobiltelefoner god nok til å ta et skarpt bilde av månen. Det må man ha større linser for å klare. Så når jeg tok et bilde av månen på tur ved Lille Åklungen i Oslo søndag 5. mars, så ble jeg nok mer imponert enn Samsung fortjente.

Hva er ekte?

Samsung hevder at de ikke blander bildelag for å få til de imponerende bildene. Derimot bruker de KI til å oppskalere bildene. Og hva er forskjellen? Kunstig intelligens ‘forstår’ hva det skal være bilde av og legger til piksler som ikke er der. I dette tilfellet skjønner telefonen at det skal være bilde av månen og ‘oppskalerer’ bildet slik det tror det skulle sett ut.

Som Samsung selv forklarer, leter telefonens programvare etter gjenkjennbare objekter og sammenligner med hundretusener av bilder på nett. Deretter ‘forbedrer’ programvaren bildet med ‘avansert KI’. I bunn og grunn kommer et bilde ut som er oppskalert ved hjelp av andres bilder. Det er ikke feil. Det er bare ikke helt ekte. Kanskje får du akkurat det bildet du hadde fått om optikken var skarpere. Det er bare det at prosessen har vært en litt annen.

I en verden av TikTok-filtre som gjør deg ung og gammel, ‘deepfakes’ som er så realistiske at man ikke ser forskjell og språkmodeller som svarer så menneskelig at man tror det sitter et menneske i andre enden, så er det vel bare å forvente at din egen telefon narrer deg.

Les mer

‘Scene optimizer’

Du kan alltids skru av ‘scene optimizer’ og få bildet telefonen faktisk ‘ser’. Ibreakphotos gjør også et forsøk der han gjør deler av månebildet overeksponert. Det vil si at deler av bildet av månen er helt hvitt, uten noe som helst informasjon som eventuelt kunne vært ‘forstått’ og ‘oppskalert’. Igjen blir resultatet et skarpt bilde av månen når han avfotograferer skjermen med S23 Ultra. Pussig.

Så når du tror du tar et bilde skarpt bilde av månen med din splitter nye S23 Ultra, så husk: Bildet ditt er egentlig tatt av noen andre. Rettere sagt, mange andre.

Oppdatert: Samsung svarer Teknokratiet

Samsung forplikter seg til å levere best mulig fotoopplevelser for alle forhold. Når man tar et bilde av månen, gjenkjenner den AI-baserte sceneoptimeringsteknologien månen som hovedobjekt og tar flere bilder for multi-frame-komposisjon, hvor AI forbedrer detaljene i bildekvaliteten og fargene. Det legges ikke noe foto over bilder man tar. Man kan deaktivere AI-baserte Scene Optimizer, som vil deaktivere automatiske detaljforbedringer ved bilder som tas.

Petter Worum Daling, produktspesialist i Samsung Norge

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.