Samsungs S24-serie med Galaxy AI er lansert! Endelig blir smarttelefonen smart

Teknokratiet (San Jose): Idag lanserte Samsung S24-serien og vi var tilstede på Samsung Unpacked i California for være blant de første som kjenner på de nye vidunderne. Iår er det ett begrep i fokus: Kunstig intelligens.

Undertegnede har tatt turen til San Jose, sør for San Francisco i California, (ja, i hjertet av Silicon Valley, vet du) for å få med seg lanseringen av Samsungs nye S24-serie. I tillegg til at det er spennende med nye varianter av Android-verdenens kanskje mest prestisjetunge mobiler, er det noe som gjør dette årets lansering litt annerledes: Galaxy AI.

S24 og S24+ oppleves enda mer boksete enn tidligere.

Les også: Han blir den første med norsk statsborgerskap i rommet

Kunstig intelligens er et buzz-ord som her til lands har vært nesten større enn «Gaza», «inflasjon» og «strømpriser», og Samsung lar ikke toget gå uten å få sitte på. Deres nye S-serie er så gjennomsyret av store språkmodeller og generativ KI at det kan komme til å endre hvordan vi bruker smarttelefonene for alltid. Endelig blir smarttelefonen smart.

Spesifikasjoner S24 Ultra:

 • 6,8″ QHD+ (3120x1440px) 1-120Hz, 2600 nits, AMOLED
 • Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy
 • 5000mAh
 • 45W hurtiglading
 • Gorilla Armor + Titan
 • Bluetooth 5.3
 • Wifi 7
 • 232g
 • Vidvinkel: 200 MP, f/1.7, sensorstørrelse: 1/1,3″, 0,6um(2,4 på 12MP)
 • Teleobjektiv 5X: 50 MP, f/3.4, 22° synsvinkel, 1/2,51″, 0,7um(1,4 på 12 MP
 • Tele 3X: 10 MP, f/2.4, 36° synsvinkel, 1/3,52″1,12um
 • Ultra vidvinkel: 12 MP, f/2.2, 120° synsvinkel,1/2,55″, 1,4um

Spesifikasjoner S24 og S24+

 • 6,2″/6,7″ FHD+/QHD+ (2340x1080px/3120x1440px) 1-120Hz, 2600 nits, AMOLED
 • Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy
 • 4000/4900mAh
 • 25/45W hurtiglading
 • Gorilla Armor + Titan
 • Bluetooth 5.3
 • Wifi 6E
 • 167g/196g
 • Vidvinkel: 50 MP, f/1.8, sensorstørrelse: 1/1,56″, 1um(20 på 12MP)
 • Teleobjektiv 3X: 10 MP, f/2.4, 36° synsvinkel, 1/3,94″, 1um
 • Ultra vidvinkel: 12 MP, f/2.2, 120° synsvinkel,1/2,55″, 1,4um

Norske priser:

 • S24 Ultra (1TB): 22 490 kroner
 • S24 Ultra (512GB): 19 490 kroner
 • S24 Ultra (256GB): 17 990 kroner
 • S24+ (512GB): 15 990 kroner
 • S24+ (256GB): 14 490 kroner
 • S24 (256GB): 12 290 kroner
 • S24(128GB): 11 490 kroner

Forhåndssalg starter idag 17. januar og varer til 30. januar. I denne perioden får man dobbel lagring til samme pris.

Gjennomsyret smart

Med Galaxy AI kan S24-serien hjelpe deg med alt fra å skrive SMS-er, redigere bilder, transkribere lydopptak og oversette samtaler på direkten. Snakker du i telefonen med noen som snakker et annet språk, kan du trykke på en knapp, og telefonen oversetter motpartens stemme i sanntid.

Den nærmest rammeløse skjermen er lekker.

Dessverre uten støtte for norsk foreløpig. Men polsk er på listen, og det kan jo komme godt med for nordmenn også. Man kan for eksempel oversette polsk til engelsk. Norsk støtte kommer i løpet av året.

Samsung implementerer Galaxy AI rett i tastaturet slik at du til enhver tid kan be telefonen om å omformulere tekstene dine i for eksempel meldinger, notater eller mail. Du kan be telefonen omformulere det du har skrevet til en annen tone. Mindre formell, kanskje. Eller du kan be den ta de rotete notatene dine og sette opp en punktliste. Og det går raskt!

KI-funksjonene fungerer overaskende bra, og virker smått revolusjonerende. Også direkteoversettelse av samtale fungerer imponerende godt (ikke på norsk foreløpig). Prosesseringen skjer på telefonen og ikke i skyen, noe som gjør funksjonen rask og smidig.

Hvert språk tar omtrent en gigabyte plass, som egentlig er imponerende lite. I det hele tatt er de nye KI-funksjonene overraskende raske, noe Samsung nok er avhengig av, om folk skal bruke dem.

Henter litt fra Google

Samsung henter inspirasjon fra Google og implementerer en rekke bildeverktøy som lar deg endre på størrelse og plassering av objekter i et bilde. Med generativ kunstig intelligens kan du legge til mer himmel eller bakgrunn, om du har croppet feil. I tillegg kan telefonen gjøre videoopptak som ikke er i sakte film, om til myk og fin slow motion. (Litt som Twixtor, om noen husker det.)

Vi har sett dette før.

Har du fått en irriterende skygge i selfien, tar telefonen den vekk med et enkelt trykk.

I tillegg er det masse småting: KI i taleopptak lar deg transkribere stemme til tekst. Android Auto forstår konteksten i meldinger du mottar slik at den kan svare på dine vegne med relatert informasjon.

Circle to search er en funksjon i Ultra der du ringer rundt hva som helst på skjermen med pennen, og søker med innholdet. Lurer du forresten på hvor en person på Instagram befinner seg kan du ringe rundt Eifeltårnet og søke. Eifeltårnet står i Paris.

Mer skjerm i samme form

I tillegg til den gjennomsyrende kunstige intelligensen er S24-serien tynnere enn tidligere. Telefonene har slankere ramme rundt mer lyssterke og litt større skjermer. 2600 nits er veldig bra. Skjermene er flate. Ultra har ramme i titan. Corning Gorilla Glass Armor tåler 50 prosent mer.

Stilrent.

Ultra kommer med Qualcomms nye Snapdragon Gen 3 i Galaxy-optimalisert variant. S24 og S24+ får Samsungs egen Exynos 2400. Samsung viser frem hvordan telefonene støtter Ray Tracing i spill, og for ikke telefonene skal bli for varme er kjølesystemene bedre enn tidligere.

Kamera

Den som kjenner S-serien godt har kanskje lagt merke til at kameraet i S24 og S24+ er fullstendig identisk med de i S23 og S23+. Det er med andre ord ingenting nytt, annet enn programvareoppdateringer.

Også i Ultra er det lite nytt fra i fjor, annet enn at teleobjektivet er oppgradert fra 10 til 50 MP og har fått 1,6 ganger større piksler når disse slås sammen til 12 MP.

Les mer

Men en av journalistene hadde en S23 Ultra for hånden, slik at vi kunne sette zoomen opp mot fjorårets. Og av det vi kunne se så det faktisk ut som at S23 Ultra tok de skarpeste bildene. Vurder selv:

Øverst er S24 Ultra, nederst S23 Ultra.

Det kan selvfølgelig være at jeg var stødigere på hånden da jeg tok bilde med S23. Dette må testes skikkelig.

Det som er nytt i kameraene iår er programvaren. Men sannsynligvis får fjorårets modeller de samme forbedringene med oppdateringer. Har du en S23, eller til og med S22, så kan du holde på den, for såvidt jeg kan se av spesifikasjonene har det faktisk ikke skjedd noe på to år, på hardware-fronten i S24 og S24.

Oppgradere?

I det hele tatt ville jeg ikke anbefale å oppgradere fra S22 eller S23-serien. Det som er nytt iår er i hovedsak Galaxy AI, og selvom rask prosessering på enheten, krever kraftig maskinvare, tipper jeg vi vil se de fleste av funksjonene bli lansert til fjorårets modeller i løpet av året.

Har du en eldre telefon, kan du gjerne oppgradere. Årets modeller er enda litt bedre og enda litt finere enn forgjengerne.

7 år med oppdateringer

For de av oss som synes det kommer en bismak med å kjøpe nye telefoner, kan Samsung skilte med at 25 prosent av materialene som er brukt i de nye telefonene er resirkulert.

Pakningen er dessuten laget av fullstendig resirkulert materiale. Og best av alt: Samsung lover å holde telefonene oppdatert i hele syv år.

Telefonene kommer i duse og fine farger.

Undertegnede er i San Jose og har fått et testeksemplarer av S24 Ultra i hånden. Kunstig intelligens har flyttet inn i lommen.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.