Test: Alt du trenger å vite om Samsung Galaxy S23 Ultra

Ved første øyekast var det mange som fnøs av nye Samsung Galaxy S23 Ultra for bortsett fra mer firkantede sider og litt større kameramodul, er det ikke mye som skiller utseendet fra S22 Ultra.

Det er først når man tar den i bruk at man skjønner at Samsung har forbedret tre vesentligheter: Kraft, kamera og batteri. Årets Ultra drives av en andregenerasjons Snapdragon 8 med åtte kjerner og Adreno 740 GPU. Prosessoren har et eget ‘For Samsung’-emblem og er skreddersydd og prosessoren og GPUen er klokket 5,3 og 5,7 prosent høyere enn standardmodellen.

Det gjør den litt raskere, men kanskje enda viktigere: Mer effektiv. Selvom batteriet er det samme som i fjor, imponerende 5000mAh, så er ytelsen bedre. Når jeg legger meg om kvelden har jeg rundt 70 prosent batteri og noen ganger 80 prosent. Ofte gidder jeg ikke en gang plugge den i.

Om man vil den skal vare enda lengre kan man la oppløsningen stå på 1080p istedet for 1440p. Forskjell er ikke merkbar.

Priser

 • 256/8GB: 15 990 kroner
 • 512/12GB: 15 990 kroner (?)
 • 1TB/12GB: 19 240 kroner (!)

Kunne du betalt 16 000 for en mobiltelefon?

View Results

Loading ... Loading ...

Samsung Galaxy S23s spesifikasjoner:

 • 6,8″ AMOLED-skjerm, 120Hz, HDR10+, 1750 nits, Gorilla Glass Victus 2
 • Snapdragon 8 Gen 2, Adreno 740
 • 256GB/512GB/1TB UFS 4.0 lagring
 • 8/12GB RAM
 • 5000mAh, 45W lading, 15W trådløs, 4,5W reversibel lading
 • IP68 vann- og støvsikker (opptil 1,5m i 30 min)
 • 234g
 • Penn/Stylus
Telefonens heftige kameramodul. (Ill: Ole Magnus Kinapel)
 • Vidvinkel: 200 MP, f/1.7, 24mm, 1/1,3″, 0.6µm
 • 10X periskop: 10 MP, f/4.9, 1/3.52″, 1.12µm
 • 3X tele: 10 MP, f/2.4, 70mm, 1/3.52″, 1.12µm
 • Ultra vidvinkel: 12 MP, f/2.2, 13mm, 120˚, 1/2.55″, 1.4µm

Bare for å ha en ting klart. Dette er en enorm telefon. Med 6,8 tommer er den ikke for alle. Liker du derimot store skjermer og har store lommer: Les videre.

Om jeg kunne ønske meg en ting, Samsung, så er det en S23 Ultra i størrelsen til den lille Note 10. Det var en perfekt telefon for sin tid. Ok, nå kan du lese videre.

UFS 4.0

Telefonen kommer med UFS 4.0-lagring, en oppgradering fra 3.1 ifjor. UFS 4.0 bruker 46 prosent mindre strøm og bidrar til den gode batteritiden. Med en lesehastighet på 4,2GB/s dobler den hastighet fra 2.1GB/s, og henter frem data lynraskt.

Skrivehastigheten er mer enn doblet med en økning fra 1,2 til 2.8 GB/s. Når telefonen skal lagre bilder i 200MP er det hendig med den ekstra farten. Man kan velge mellom 256, 512 og 1TB lagring og 8 eller 12GB RAM.

200 megapiksler

S23 Ultra har nye sensorer i år. Den mest oppsiktsvekkende nyvinningen er sensoren ISOCELL HP2 som sitter i standard vidvinkelen med hele 200 megapiksler. I tillegg til å ta latterlig skarpe bilder er den bedre på å fokusere i mørket.

Kombinert med den optiske bildestabilisator som er blitt dobbelt så bra som fjorårets, får du skarpe bilder på farten, når du er ustø på hånden og når det er mørkt. Til sammenligning har speilreflekskameraet Canon 5D MK IV som jeg fotograferer med til daglig, 30 megapiksler.

Utsnittet er forstørret til 100 prosent. (Ill: Ole Magnus Kinapel)

Men 200 megapiksler er ikke alltid det beste valget. Når man fotograferer på 50 MP som også er et valg, slås nemlig fire og fire piksler sammen. Og når man tar 12MP-bilder slås 16 og 16 piksler sammen. Det gir mer lys inn og større dynamisk rekkevidde.

Samsungs farger er som vanlig ganske saturerte og HRD-funksjonen er av og til vel aggressiv. Noen ganger synes jeg bilder tatt i ‘Expert Raw’ som er uberørte av telefonens mange KI-forbedringer, blir bedre. Men stort sett leverer telefonen fine resultater. Men kanskje er ikke Samsungs bildebehandling min favoritt.

Byen fra Ekeberg. (Ill: Ole Magnus Kinapel)

Samsung ‘Nightography’ er blitt veldig bra, og i noen tilfeller ser bilder som er tatt i svarteste natta ut som de er tatt midt på dagen. Noen ganger er nattofoto med denne telefonen vanvittig bra. Bedre optisk bildestabilisator gjør det også lettere å få gode bilder om natten.

Timelapsen er tatt fra Ekebergrestauranten med stativ og 3X zoom. (Ill: Ole Magnus Kinapel)

JPEGs på 65 megabyte

I eksempelet under kan du både se det er mer informasjon i det som befinner seg utsiden av vinduet, samtidig som stolen i forgrunnen er mer bearbeidet av kameraets HDR-funksjon.

Fra venstre: 12MP, 50MP, 200MP. (Ill: Ole Magnus Kinapel)

Dessuten tar det litt tid å ta bilder på 200 MP kontra 12 MP. Det er ikke så rart siden en JPEG i 200 MP ofte tar 65MB, kontra 3,5 MP på 12 MP. Til vanlig lar jeg den stå på 12, men det er gøy med 200 og det blir voldsomt skarpt.

Optikken i standard vidinkelkameraet er blitt mer åpen og går fra blender 1.8 til 1.7. Det betyr at objektivet slipper inn mer lys og at du får mer naturlig ‘bokeh’ (uskarp bakgrunn), dersom du plasserer noe tett på i forgrunnen.

Bedre frontkamera

Oppgraderingene av de andre kameraene er mindre. Vi har fortsatt en 12 MP ultravidvinkel som er svært bra, 3X tele og 10X periskop som stadig vekk er helt vill. Du kommer så nært på at det blir pinlig og kan få skarpe bilder av månen på en klar aften. Bildene under er tatt med 0,6X, 1X, 3X og 30X.

Også frontkameraet har fått seg en oppgradering og har blitt mer lyssterkt og kan ta bilder i nattmodus. Du kan også filme i 4K med frontkameraet, selvom det går ned i antall megapiksler fra 40 til 12.

Det er også en ny expert raw modus som lar deg ta bilder i raw og velge innstillinger manuelt selv. For eksempel kan du velge lukkertider mellom 30 sekunder og 12000/sekund. En råfil på 50 MP havnet på rundt 120 MB for de som lurer på det.

Astrophoto

Nytt i år er en funksjon som kalles ‘astrophoto’ der du kan ta bilder av stjernehimmelen med lukkertider opptil 10 minutter. Vi venter til vi skal på hytta med å teste denne funksjonen.

Les mer
Contour RollerMouse

I år tar telefonen opp 8K film i 30 bilder per sekund, mens den i fjor bare klarte 24 bilder i sekundet. Og video på denne telefonen er fortsatt svært bra. Med bedre optisk bildestabilisator blir det så stabilt at man kan løpe nedover gaten og filme og få fine opptak.

Fantastisk skjerm

Ellers er det mye som ligner fjoråets modell. Skjermen er som tidligere helt fantastisk med 120Hz adaptiv oppdateringsfrekvens, adaptiv fargetemperatur som justerer fargene etter tid på dagen, en heseblesende oppløsning på 1440×3088 piksler og 1750 nits som er svært lyssterkt.

I år har skjermen fått en oppdatering som gjør at lysstyrken kommer nærmeste topplysstyrken på 1750 nits. Telefonen er stor, 6,8 tommer og veier 234g, men ligger som bedre i hånden med de flate sidene.

Pennen er selvfølgelig på plass. Den poppes ut under og så åpnes en meny som du tilpasser etter behov. Den har en responstid på 2,8ms som så raskt at streken føles limt til pennetuppen.

Og jeg liker pennen. Jeg bruker den mest til å tegne og ha det gøy, men den kan også brukes som fjernkontroll både for kameraet og for funksjoner operativsystemet, som å justere volum. Og skulle du være så ‘power user’ at du bruker telefonen til å holde presentasjoner, så kan du skifte slides med et strøk i luften.

tl;dr

Alt i alt er dette en solid oppgradering av en allerede vanvittig god telefon. Lite er nytt, men det er helt greit.

Bedre batteritid og kraftigere prosessor gir en enda bedre opplevelse over hele fjøla, og kameraet er enda villere enn det allerede var. Svært bra nattfoto liker vi godt, men av og til er Samsungs bildebehandling litt vel aggressiv.

Har du allerede en S21 eller S22 Ultra kan vi ikke anbefale å punge ut 16 løk for denne, men har du ikke det og ønsker du deg en telefon du kan ha i flere år kan dette være en god investering.

Så kan man spørre seg om hva i all verden Samsung skal finne på neste år. For er det egentlig noe særlig mer å forbedre innenfor den tradisjonelle smarttelefonens rammer? Eller er dette den siste smarttelefon? Neste store revolusjon ligger kanskje heller i programvare? Kanskje en ChatGPT under skallet? En personlig assistent som handler dagligvarer og avtaler time hos frisøren? Tiden vil vise.

Pros

Formidabel batteritid

Fantastisk kamera

Kjemperask

Beste penn i en smarttelefon

Cons

Rådyr

Litt aggressiv bildebehandling

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.