Dataene dine på TikTok blir ikke tryggere av at de lagres på Løten

TikTok i Norge

Det at TikTok skal lagre dataene dine i et datasenter på Løten, betyr ikke at det ikke finnes en kopi i Kina. Det understreker den danske doktorgradsstipendiaten Caroline Anna Salling, ved Danmarks Tekniske Universitet.

TikTok har inngått en avtale med det norske datasenterselskapet Green Mountain om å bygge datasentre på Løten og Hamar. Der skal data fra europeiske TikTok-brukere lagres. Avtalen har skapt stor debatt her til lands.

Den samlede investeringen kan havne på 29 milliarder kroner, skriver E24. Prosjektet vil gi rundt 350 årsverk og hele 8300 årsverk i konstruksjonsfasen. Green Mountain gjør med mellom 11 og 15 milliarder kroner den største investeringen i Innlandet noensinne.

Les også: Biden gir føderale myndigheter 30 dager på å slette TikTok

Dataene blir også tilgjengelige i Kina

Alle som har brukt internett vet at de samme nettsidene er tilgjengelige uavhengig av hvor man sitter. (Med noen unntak. Som i for eksempel Kina der de nekter innbyggerne sine tilgang til Google, Facebook etc.) Derfor har det ‘sagtens’ ingenting å si om dataene lagres i Norge, sier danske Salling. De kan da godt ligge i både Norge og Kina samtidig.

Her til lands ønsker Venstre å vite om det er risiko forbundet med å ha TikTok på norsk jord.

At man bygger et datacenter ændrer overhovedet ikke på bekymringen med brugernes datasikkerhed

Les mer

Caroline Anna Salling

Hva som lagres på hvilke datasentre er det bare TikTok som vet. Datasentret som skal bygges på Hamar blir Norges største og muligens blant de ti største i Europa, skriver konsernsjefen i Green Mountain, Svein Atle Hagaset, til E24. Senteret skal dekke TikToks behov for lagring av data i Europa.

Noen vil kanskje føle seg tryggere

Salling skriver at det trolig vil være TikToks hensikt at noen brukere vil føle at dataene deres er tryggere når de ligger lagret nærmere, men at det egentlig er uten betydning.

TikTok lagrer vanvittige mengder data om sine brukere som de lager omfattende profiler av. Slik kan de servere innlegg har høy sannsynlighet for å bli sett av brukeren. For ikke å snakke om målrettet reklame.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.