TEST: Er Samsung Galaxy Watch5 Androids beste smartklokke?

Vi har testet Samsung Galaxy Watch5: En solid og rask klokke med massevis av sensorer og tilgang på alle verdens apper. Kanskje er dette Android-verdenens beste smartklokke, selvom et par ting trekker ned.

Jeg har etterhvert testet mange Android-smartklokker uten å bli hekta. Det er lite som slår min gamle Casio-klokke. Den har det jeg trenger: Always on display og stoppeklokke. Kanskje jeg ikke er i målgruppen. Selv om jeg lever et forholdsvist aktivt liv, og var blant de første i landet med smartklokke da jeg importerte Moto360 i 2014.

I det siste har FitBit Versa vært smartklokken jeg har likt best. Den er rask, ikke for stor, har suveren batteritid, men med Fitbit OS føles den noe låst. Du har det du har.

Appene legger seg i en pen meny som du kan zoome inn og ut av. Et hjul på siden av klokken kunne gjort navigeringen enklere. (Ill: Ole Magnus Kinapel/Teknokratiet)

Android Wear

Samsung Watch5 derimot kjører Android Wear OS og er rask og responsiv. Animasjonene glir mykt og i i Googles klokke-OS har du tilgang på et hav av apper, og større mulighet til å skreddersy klokken etter eget behov.

Om du foretrekker å spore treningsøktene dine i Google Fit istedet, kan du naturligvis det, mens Google Wallet lar deg betale med klokken uten å bruke Samsung Pay.

Menyene er forholdsvis oversiktlige. Bla nedover for en oversikt over apper og stryk langs kanten for å komme til ting som pulsmåler, trening og EKG.

Men å stryke langs kanten av skjermen for å bla i funksjoner kan være noe tungvint og aller helst skulle klokken hatt et hjul å vri på. Det er vanskelig å velge riktig funksjon raskt og presist på farten.

Samsung Galaxy Watch5s (44mm) spesifikasjoner:

 • 1,4″ Super AMOLED-skjerm, 450×450 px, Always-on display
 • 44.4 x 43.3 x 9.8 mm
 • eSIM
 • 50m vannresistent
 • Exynos W920 (5nm), dobbelkjerne, 1,18 GHz
 • 16GB lagring, 1,5GB RAM
 • EKG-sertifisert
 • Blodtrykksmåler
 • WiFi, Bluetooth, NFC
 • 410 mAh batteri, 10W trådløs lading

Det er et par ting som er viktig med smartklokker for meg. Den bør være lett og ikke for tykk. Ellers orker jeg ikke å sove med den. Den bør ha god batteritid, NFC for betaling, og fullversjoner av Strava og Spotify, ikke bare fjernkontroller.

Det er fint med en fullverdig Spotify-app. (Ill: Ole Magnus Kinapel/Teknokratiet)

Med Android er programvarebiten på plass. Man kan laste ned hvilke som helst apper og funksjonaliteten er ofte bred. Dessuten er klokken pen og ikke alt for stor. Men litt for stor til at jeg sover med den hver natt. Heldigvis finnes det en mindre versjon på 40mm,s om muligens hadde passet meg bedre.

Batteritiden er dessverre litt halvveis. Jeg må lade minst hver tredje dag, og det går fint til vanlig, men når jeg skal på ferie blir det fort til at klokken ligger i sekken.

Heldigvis lader den fort og ofte holder det å plugge den i i tyve minutter, og så er man klar. Klokken lader fra 0-100 prosent på omtrent 75 minutter.

Priser (Elkjøp)

 • Samsung Galaxy Watch5 40mm LTE (safir): 3590 kroner.
 • Samsung Galaxy Watch5 40mm LTE (grafitt): 3890 kroner.
 • Samsung Galaxy Watch5 44mm LTE (safir) 4090 kroner.
 • Samsung Galaxy Watch5 44mm LTE (grafitt) (testversjon): 4090 kroner

Måler alt

På tross av at den er litt for stor og har litt for dårlig batteri, i mine øyne, liker jeg den godt likevel. Det er herlig å være i Android Wear og klokken kan alt: Den ser hvor høy fettprosent jeg har, hvor mye vann jeg har i kroppen og muskelmasse. Den har Samsungs BioActive Sensor med optisk pulsmåler, elektrisk pulsmåler, bioelektrisk, hudtemperaturmåler, gyro, geomagnetisk sensor, lyssensor – alt man trenger for ganske detaljert analyse av kroppens funksjoner.

På skitur i -15 for å teste klokken. (Ill: Ole Magnus Kinapel/Teknokratiet)

Samsung har lagt inn over 90 forskjellige treningsmodus og heldigvis langrennsmodus, som er det jeg har brukt mest denne vinteren. Dessverre ser man ikke hvor mange kilometer man har gått før økten er over. Men etterpå får man oversikt over det meste. Kalorier brukt, distanse, nøyaktig rute og hjerterytme.

Klokken begynner å måle en treningsøkt om den merker at du er aktiv, og registrerer det som gange. Selv om pulsen skulle være ganske høy. Tar du en pustepause stopper den å måle ganske raskt før den begynner igjen når pulsen og aktiviteten øker.

Pen dings

Klokken har to knapper. En hjem-knapp og en tilbakeknapp som man ikke bruker, men som kommer i bruk når man måler vann- og fettprosent.

Den har både mikrofon og høyttaler slik at man kan svare innkommende anrop uten å hente frem telefonen. På baksiden sitter infrarød temperatursensor, optisk hjerterytmesensor og trykkventil.

Klokken er pen og føles solid. Utover det er det kanskje ikke det mest spennende designet.

Watch5 har god byggekvalitet. (Ill: Ole Magnus Kinapel/Teknokratiet)

Vibrasjonsmotoren virker omtrent like god som i Samsungs telefoner. Korte og presise vibrasjoner gir deg følelsen av å trykke på en knapp.

Watch-faces er alltid noe av det første man sjekker ut. Og Samsung har mange fine. I motsetning til de kinesiske selskapene som ofte har mye rart. Dessuten kan man justere de fleste av dem mot egen preferanser.

Les mer

Søvnsporingen fungerer bra og sammen med telefonen kan den også ta opp snork. Jeg snorker tydeligvis ikke, for det har ikke gitt utslag så langt. Man får en detaljert oversikt over søvnen.

EKG, blodtrykk og BiA

Noe av det første jeg gjør er å kjøre en BiA-scan. Ved å feste klokken stramt på armen og legge to fingre på hver knapp måler klokken fett, muskler, vann. Klokken kan fortelle meg at jeg har 14,6 prosent fett, 35,2 kg muskler og 47,5 kg vann i kroppen.

Hele veien kommer Samsung med ansvarsfraskrivelser om at ingen av målingene bør taes alvorlig på medisinsk nivå. Selvom jeg mistenker at de er rimelig presise.

Blir man egentlig friskere av å monitorere hjertet sitt? (Ill: Ole Magnus Kinapel/Teknokratiet)

Men når jeg kjører en EKG-scan får jeg beskjed om at jeg straks må til doktoren og undersøke meg. Jeg har ujevn hjerterytme. Jeg blir småsvett og griper telefonen. Plutselig kjenner jeg pulsen i kroppen og hører hjerteslagene i tinningen. Men jeg legger fra meg telefonen igjen, gjenvinner besinnelsen og kjører en ny test. Kanskje det bare er kaffen som har begynt å virke. Heldigvis viser neste test ingen tegn til atrieflimmer. Puh!

Blodtrykk får man ikke målt uten å først kalibrere mot en ekte blodtrykksmåler først.

tl;dr

Alt-i-alt er jeg fornøyd med klokken. Med et stort bibliotek av apper finnes det utallige muligheter å bruke den på. Den er rask, fin, (dog kanskje litt kjedelig i designet) og har alle sensorer jeg kunne ønsket meg.Litt dårlig batteritid og noe knotete navigasjon i funksjoner, trekker ned. Likevel er det kanskje den beste Android-klokken jeg har testet så langt.

Hva er ditt ‘weapon of choice’ av smartklokker?

Pros

Klokken måler det meste

Solid byggekvalitet

Tilgang på massevis av apper

Lader raskt

Cons

Rask og responsiv

Ikke den beste batteritiden

Det er litt knotete å bla i funksjoner

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.