Historisk Starlink-SMS er sendt

Den første SMS-en sendt med Starlinks nye-system, ble sendt bare seks dager etter at oppskytning av satellittene. De første meldingene lød «Never had such signal» og «Much wow», ifølge SpaceX på X, onsdag.

Satellittene som etterhvert vil gi telefondekning overalt på kloden til T-Mobile-kunder, roterer i en lav bane. Antallet Starlink-satellitter er nå oppe i 5250 funksjonelle fartøy.

Å overføre signaler direkte mellom satellitter og telefoner på jorden er vesentlig mer avansert enn å sende signaler til og fra basestasjoner på jorden, sier SpaceX. Satellitter beveger seg med tusenvis av kilometer i timen relativt til overflaten. Derfor må de ta høyde for dopplereffekten, tidsforskjeller og andre utfordringer tradisjonell telefonering slipper unna.

Les mer

Planlegger 144 oppskytninger iår

Fordelene er tilsvarende mange. Starlink vil kunne gi dekning til selv de mest avsidesliggende stedene på kloden. Som nesten er litt klaustrofobisk. Det vil ikke finnes en fjellknaus igjen som ikke har dekning med Starlinks nye system.

Satellittoppskytningen 2. januar var SpaceX’ første i år. Selskapet planlegger å sende opp hele 144 nye oppskytninger før året er omme. Det vil slå den tidligere rekorden på 98 oppskytninger på et år. Noe sånt hadde ikke vært mulig uten de revolusjonerende gjenbrukbare rakettene.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.