KI finner molekyl som kan lage oksygen på Mars – ville tatt mennesker 2000 år

Mandag annonserte kinesiske forskere at de ved hjelp av kunstig intelligens har funnet et molekyl som kan spalte vann til oksygen. Forskerne anslår at det ville tatt omtrent 2000 år å finne frem til forbindelsene på gamlemåten.

Ved å bruke meteoritter fra Mars, har en KI-drevet robotkjemiker klart å lage forbindelser som kan brukes til å lage oksygen fra vann. Roboten brukte en robotarm til å samle prøver fra meteoritter og deretter en laser til å scanne malmen.

Les også: Nepal forbyr TikTok med umiddelbar virkning

Deretter regnet den seg frem til over 3,7 millioner molekyler som kan lages fra seks forskjellige metaller som finnes på Mars: Jern, nikkel, mangan, magnesium, aluminium og kalsium.

Å kunne omdanne ressurser som allerede finnes på Mars til oksygen vil for fremtidige reiser til den røde planeten, er avgjørende. Å frakte med seg alt man trenger der oppe, vil hverken være mulig eller gunstig, spesielt på lengre opphold.

Splitter vann ved -36°

Roboten arbeidet for seg selv i seks uker, uten menneskelig innblanding og lagde og testet 243 forskjellige molekyler som den fant at hadde potensiale. Den beste katalysatoren kunne splitte vann ved minus 36 grader, et temperaturklima som ikke er uvanlig på den røde planeten.

Les mer
Meituan drone

Skulle forskerne funnet frem til katalysatoren på egenhånd med god gammeldags prøving og feiling, ville det tatt dem omtrent 2000 år. Nå ønsker forskerne å se om robotkjemikeren kan operere på Mars.

Å finne måter å produsere oksygen på Mars bør ha topp prioritet, skriver forskerne i artikkelen på Nature, mandag. Det er ikke kun nødvendig for å puste; oksygen brukes også som rakettdrivstoff.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.