Tirsdag sendte SpaceX opp en bunt Starlink-satellitter som kan sende signaler rett til mobiltelefoner fra rommet. Amerikanske T-Mobile planlegger å tilby dekning på de mest avsidesliggende steder.
I august 2022 inngikk Starlink en avtale med T-Mobile om å tilby dekning på de mest avsidesliggende stedene på jorden. T-Mobile vil med hjelp av Starlink gi kunder mobilnett «overalt» ved å koble dem opp mot rommet.
Signalene vil sendes direkte fra satellitter og ned til telefoner på jorden. Tirsdag sendte SpaceX opp de første kompatible satellittene. Store deler av USA, for ikke å snakke om store havområder, er fortsatt uten dekning. Med Starlink koblet opp mot T-Mobile vil det ikke være en krok på jorden igjen, der du ikke får ringt hjem.
Les også: Hva en reklameklipper forventer av kunstig intelligens i 2024
Starlink-satellittene ble sendt opp med en SpaceX Falcon 9-rakett og i sirkulerte i lav bane rundt jorden onsdag morgen. T-Mobile vil i førsteomgang tilby tekstmeldinger via Starlink-satellittene. I årene som kommer vil det også bli mulig å ringe og overføre data via satellittene.
Dekning overalt
T-Mobile melder at de vil starte testingen snart, samtidig som SpaceX sier at de planlegger å oppskalere prosjektet fortløpende. Ifølge sjef for satellittutvikling i SpaceX Sara Spangelo, er tirsdagens oppskyting en milepæl for selskapet.
Mike Katz i T-Mobile sier at satellittene vil gi kundene mulighet til å kommunisere via mobiltelefon på selv de aller mest avsidesliggende stedene i verden. Steder som Death Valley og Great Smoky Mountains er eksempler på steder som tidligere ikke har hatt dekning. I Death Valley dør det stort sett turister hvert år, så det å kunne ringe nødetatene er et etterlengtet gode.
Både i Japan, Australia og New Zealand har teleoperatører vist interesse for Starlink-samarbeid.
Podcast-host, redaktør og forfatter i Teknokratiet. Bachelor i filosofi og master i dokumentarregi. Regissør og fotograf i Newslab, tidligere journalist i ITavisen.