ChatGPT er blitt lat og OpenAI vet ikke hvorfor. Her er én hypotese

ChatGPT er blitt lat, gidder ikke lenger svare på komplekse spørsmål og ber brukeren fylle inn resten selv. OpenAI sier de ikke vet hvorfor. Men én hypotese har fotfeste.

Den populære språkmodellen viser stadig mer menneskelighet. Nå ser det ut som den har gått lei den harde jobben det tross alt er å svare på alt mulig fra sine rundt regnet 180 millioner brukere.

Velkommen til fremtiden. Snart er det vi som jobber for robotene.

OpenAI sier at latskapen ikke er intensjonell og at de ser på saken. Tjenesten er ikke oppdatert siden 11. november og de har ingen god forklaring på hvorfor den oppfører seg annerledes.

Les også: KI kan identifisere passord ved å lytte til tastetrykk

Det er GPT-4 som er blitt lat, mens GPT-3.5 oppfører seg som før. Og der ligger muligens noe av svaret. Folk har allerede begynt å finne kreative løsninger for å få ChatGPT til å svare utfyllende.

Vinterferie-modus

En mulig forklaring kan ligge i den såkalte «juleferie-hypotesen». Teorien går ut på at språkmodellen som er trent på store mengder data, har lært at menneskelig aktivitet og humør pleier å roe seg ned i julen. Og at den etterligner oppførselen.

En utvikler som har forsøkt å teste hypotesen fant at GPT-4s svar var kortere da den ble gitt en dato i desember, enn et tidspunkt i mai.

X-brukeren Mike Swoopskee undrer seg på X: – Hva om den (ChatGPT) lærte av treningsdataene at folk vanligvis senker farten i desember og utsetter større prosjekter til nyttår, og det er derfor den har vært mer lat i det siste?

Flere teorier

Noen av de første rapportene om vinterlatskapen kom allerede 24. november, dagen etter amerikanske Thanksgiving. Kanskje litt tidlig. Om teorien holder vann er med andre ord ikke sikkert.

Uansett, som en utvikler skriver på X, er det fascinerende bare det at det ikke kan utelukkes.

En annen teori er at GPT-4 alltid har vært lat, siden det er så varierende når de late responsene kommer. Men nå er det spesielt mange som rapporterer om det samme. I juni har det også blitt rapportert om latskap. Kanskje var GPT-4 i sommerferiemodus.

Latskapen ser ikke ut til å ha rammet gratisvarianten GPT-3.5. Muligens fordi den ikke er like avansert. Og der ligger kanskje noe av løsningen. Siden GPT-4 er så god til å avkode og etterligne menneskelig adferd kan den også ha tatt juleferien litt på forskudd.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.