Facebook og Instagram med nye sikkerhetsinnstillinger

Facebook og Instagram kommer med nye sikkerhetsregler. Meta håper dette vil gjøre plattformene tryggere for de unge brukerne.

Trygget for unge

Presset har stadig økt mot Meta, selskapet som eier de populære sosiale mediene Facebook og Instagram. Avsløringer som nylig kom til lys viste at Meta har vært klar over hvor farlig plattformene er, spesielt for barn og unge. Undersøkelser gjennomført av Arturo Bejar, en tidligere Meta-ansatt, fastslo dette.

I fjor vitnet Bejar for den amerikanske kongressen. Der fortalte han om undersøkelser han gjennomførte på vegne av Meta og Mark Zuckerberg.

Bejars undersøkelser viste at 25 prosent av (amerikanske) barn i alderen 13-15 får uønsket seksuell oppmerksomhet på Instagram. 1 av 4 under 16 har en negativ opplevelse av plattformen og omtrent en femtedel av unge Instagram-brukere får dårligere selvbilde etter å ha sett på innlegg av andre.

Vitnesbyrdet fra Bejar, lekkasjer fra varsleren Frances Haugen og søksmål fra flere amerikanske delstater, har presset Meta til å ta grep. Nå skal selskapet omsider forsøke å gjøre plattformene tryggere for barn og unge.

Les også: Microsoft sier opp 1900 Blizzard- og Xbox-ansatte og gir opp storsatsning

Nye, strenge regler fra Meta

Barn og unges sikkerhet er altså i fokus når Meta laserer nye sikkerhetstiltak. I 2021 ble det innført restriksjoner på Facebook som forhindret voksene fra å sende meldinger til ungdommer under 16, med mindre de er venner.

Med de nye reglene vil det være helt umulig å sende meldinger til unge brukere, inkludert ungdommer imellom, med mindre man er venner fra tidligere. Dette gjelder også for Instagram.

Meta annonserte tidlig i januar at de nå også vil beskytte ungdommer fra skadelig innhold. Dette vil omfatte innhold som fremstiller vold, spiseforstyrrelser og selvskading. Med de nye reglene vil barn og unge automatisk bli plassert i en sikkerhetskategori som filtrerer bort skadelig innhold.

Les mer

Plattformene vil heller ikke lengre kunne markedsføre mot ungdommer gjennom reklame og krenkende kommentarer blir også slettet.

Koblingen mellom sosiale medier og unges søvnvaner har lenge vært debattert. Meta vil nå komme denne uvanen i møte for å forhindre at unge bruker sosiale medier for mye. På unges Instagram-kontoer kommer snart varsler automatisk når de har brukt for mye tid på plattformen.

Om brukerne er under 18 vil det heller ikke være mulig å skru av slike varsler. Instagram har også installert en «stillemodus» som gjør at ingen varsler eller meldinger når frem i spesifiserte tidsperioder.

Reglene er de nyeste av de 30 reglene Meta har introdusert siden 2010.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.