TEST: Samsung Galaxy Tab S9 Ultra er et fantastisk nettbrett, med ETT stort problem

Tab S9 Ultra

Samsung går i strupen på iPad Pro med Galaxy Tab S9 Ultra. Nettbrettet er fantastisk gjennomført og elegant. Dessverre er de viktigste tegneprogrammene forbeholdt iOS. Én app gir oss likevel håp.

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra er kort sagt et fantastisk gjennomført nettbrett. Med en utrolig tynn formfaktor på kun 5,5 mm og en skjerm på hele 14,6″ er det umulig å ikke bli dratt mot denne fjøla. Brettet er slankere enn de fleste mobiltelefoner!

Tab S9 Ultra ved siden av Google Pixel 8. Brettet er vesentlig slankere.

Samsung har laget et estetisk brett som med syltynne rammer og kun en liten utskjæring til de to frontkameraene, er nesten kun skjerm. 90,7 prosent skjerm-til-kropp-forhold er bra for et nettbrett. Med sine beskjedne 732 gram trenger man ikke vurdere om man skal stappe brettet i sekken eller ikke.

Det har tatt meg noe tid å bli vant til hvor av/på-knappen og volumknappene sitter og siden brettet ellers ser temmelig likt ut i alle retninger har jeg tatt meg selv i å fomle en del etter knappene i begynnelsen. Men så lærer man seg at de sitter på samme side som frontkameraene.

Samsung Galaxy Tab S9 Ultras spesifikasjoner:

 • 14,6″ Dynamic AMOLED 2X-skjerm, 120Hz, HDR10+, 1848 x 2960 px
 • Corning Gorilla Glass
 • Snapdragon 8 Gen 2-prosessor
 • 732g (Wi-Fi) / 737g (5G)
 • 12GB/16GB RAM, 256GB/512GB/1TB lagring
 • 11200mAh batteri, 45W lading
 • IP68 støv- og vannsikker (1,5m i opptil en halv time)
 • Fingeravtrykkleser i skjerm
 • Bakkamera:
  • 13 MP, f/2.0, 26mm (vidvinkel), 1/3.4″, 1.0µm, AF
  • 8 MP, f/2.2, (ultra vidvinkel)
 • Frontkamera:
  • 2 MP, f/2.2, 26mm vidvinkel
  • 12 MP, f/2.4, 120˚ ultra vidvinkel

Les også: TEST: Endelig Samsung! Z Flip5 får 9/10. Her er 6 grunner til å velge brettbar

Nesten som en bærbar

Nettbrettet er stort og større enn mange bærbare. Derfor føles det mer naturlig å legge det ned enn å holde det i hånden. Tips: Gjør som meg og kjøp et stativ til 300 kroner på Kjell&Company. Med tastatur koblet til, får jeg gjort mye av det jeg bruker min minste bærbare til: Skriving.

Utrolig smal, men visstnok solid. Jeg har ikke prøvd å brekke brettet.

Nettbrettet har fire høyttalere og spiller svært høyt og bra med god dekning fra diskant til bass. Fingeravtrykkleser i skjermen er noe de færreste nettbrett har.

Med Samsung Dex blir nettbrettet nesten som en PC med et Windows-lignende brukergrensesnitt med verktøylinje nederst. Du kan bytte frem og tilbake mellom skrivebordsmodus uten å miste det du arbeider med.

Du kan koble nettbrettet trådløst til en annen skjerm, eller bruke nettbrettet som ekstra skjerm til en PC. Jeg har brukt nettbrettet som ekstra skjerm på hyttekontor, men dessverre henger musen ofte etter. Dette virker som en feil jeg håper Samsung retter.

Gjenkjennelig indre

Har man brukt en Android-telefon før, blir man ikke overrasket over brukergrensesnittet. Android gjør seg godt i denne størrelsen og og jeg liker godt at appene på den nederste linjen blir liggende når man åpner en fullskjermsapp. Slik som på Z Fold.

Utenom enkelte tilpasninger som flere kolonner i menyer i innstillinger, Google Nows doble kolonne, muligheten til å åpne app tray over hvilken som helst app, etc. så oppleves nettbrettet som en stor Samsung-telefon. Til og med ringe- og meldingsapper er på plass.

Ikke så greit å holde denne med én hånd.

Tab S9 Ultra har plass for både Micro SD og simkort noe som betyr at du faktisk kan bruke nettbrettet som mobiltelefon. En stor en. Den som ser muligheten til å droppe mobiltelefonen helt, bør merke seg at man kun får snakket i telefonen på høyttaler.

Apper i Android skalerer heldigvis godt, til og med Instagram er på plass i riktig format. Tiden med oppskalerte uskarpe mobilapper på nettbrett er forbi.

Priser

Den dyreste modellen koster skjorta. Men den er det de færreste som trenger. For de fleste vil jeg tro den billigste modellen er prima. Men den er dyr den og.

 • 5G (1TB): 22 290 kroner
 • 5G (512GB): 18 290 kroner
 • 5G (256GB): 16 790 kroner
 • Wifi (1TB): 20 290 kroner
 • Wifi (512GB): 16 290 kroner
 • Wifi (256GB): 14 790 kroner

Lynrask

Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy er både skreddersydd og lynrask. Med 120Hz oppdateringsfrekvens går virkelig alt silkesmud.

Tab S9 Ultra kan fås med opptil 16GB RAM som kan komme godt med om du jobber med mange lag i tegneprogrammer.

På dette nettbrettet kan du naturligvis spille alle de tyngste spillene som finnes til Android. Prosessoren er optimalisert for Samsungs dingser noe som gjør den enda litt raskere enn andre enheter med samme brikke.

Brettet har en magnetisk stripe som man fester pennen til.

Det eneste stedet det stutrer er i kameraet. Av en eller annen grunn har det begynt å hakke litt. Det tror jeg ikke det gjorde da jeg skrudde brettet på første gang, og jeg mistenker at dette er mer en bug enn en feature.

Og jommen sa jeg smør. Etter en omstart er kamera også slikeglatt.

Kamera

S9 Ultra skiller seg visuelt fra S9 og S9+ ved at det har fire kameraer. To foran og to bak. Ultra vidvinkel og vidvinkel begge steder. 13 MP vidvinkel og 8 MP ultravidvinkel bak, og dobbelt sett med 12 MP foran.

Ultra har bedre kameraer enn de billigere modellene.

Kamera på nettbrett er i grunn ikke så viktig for meg. Det viktigste er at de er adekvate, og egentlig er frontkameraene viktigst, med tanke på videosamtale. Kameraene i S9 Ultra er ikke noe spesielt, dårligere enn for eksempel kameraene i S23. Men de er helt ok.

Tegnebrett

Skjermen på Tab S9 Ultra nydelig 14,6″ Dynamisk AMOLED-skjerm med 1848 x 2960 piksler og et skjermforhold på 16:10. Det er mindre smalt enn klassiske 16:9 og er et mer anvendelig format, men film får naturligvis svarte kanter oppe og ende. Uten at det gjør noe. For min del kunne brettet godt vært i 3:2.

Fargene er nydelige naturlige og brettet er lyssterkt med en standard nits på 420 og en maks lysstyrke på 930 nits. Med en responstid på kun 2,8 ms burde Tab S9 Ultra være et fantastisk arbeidsverktøy for tegnere, illustratører og kanskje arkitekter.

Pennen har 2,8ms responstid. Streken ligger tett på tuppen, men ikke helt på.

Streken henger ennå ikke HELT på pennetuppen, men kommer svært nært. S Pen er god å holde og har mange smarte funksjoner, uten at jeg noen gang har hatt så mye bruk for de.

Les mer
Pixel Watch 2

Det er mulig å kjøpe et plastlag man klistrer oppå skjermen som skal få overflaten til å føles mer som papir, men dette har jeg dessverre ikke testet.

Tegneapper

Pen Up er Samsungs eget tegneprogram hvor du kan jobbe med ulike penner (brushes) og i lag. Du kommer ganske langt med Pen Up og å titte igjennom hva andre har fått til kan både være inspirerende eller demotiverende, avhengig av eget nivå.

Sketchbook er et annet program som byr på hakket mer profesjonelle verktøy. For eksempel gir appen deg mulighet til å tegne i høyere oppløsning enn Pen Up. Tegneopplevelsen er også bedre synes jeg. Og utvalget av pensler, penner og tusjer er større.

Android-tegnebretts store bøyg

Dessverre, og dette er Android-tegnebrettenes store bøyg, finner man ikke de beste tegneprogrammene på Android. Procreate, som er programmet de fleste tegnere sverger til, er kun tilgjengelig i iOS. Det samme gjelder Adobe Fresco.

Og derfor velger de fleste profesjonelle tegnere å kjøpe iPad. Heller ikke Adobe Illustrator er å finne til Android! Adobe, hører dere? Hvor blir dere av!?

S Pen minner om Apple Pencil.

Både Sketchbook og Pen Up oppleves litt stakkato. Det er fine apper, men de er på ingen måte like rask, intuitive og funksjonsrike som Procreate.

Men det er håp

Da jeg hadde skrevet ovenstående avsnitt gjorde jeg en ny søkerunde og kom over appen ArtFlow: Paint Draw Sketchbook. Og den virker lovende. Jeg er ingen tegnekunstner, men denne virker intuitiv og enkel å bruke, med de viktigste funksjonene lett tilgjengelige i menyen oppe og til høyre.

Man må betale for å bruke flere lag i ArtFlow.

Her kan du laste inn dine egne pensler, jobbe i lag, ta time-lapse av fremgangen din og lage svært høyoppløselige bilder. Du kan velge forskjellige modus for hvordan streken skal oppføre seg, speile pennestrøkene dine, bruke perspektiv.

Det viktigste er nesten at appen virker rask, enkel og intuitiv å bruke. Kanskje er programmet redningen for kunstneren som ikke kan leve med Apple (de er det få av).

Tab S9 Ultra

Apper til side, så er Tab S9 et fantastisk nettbrett på alle måter. Det er slankt, raskt og har en fantastisk skjerm, og eksepsjonell batteritid, ja brettet holder mange dager på én lading. Android er supert på nettbrett, gjenkjennelig og enkelt å bruke.

Det eneste å trekke fjøla for er dårlig tegne-app-utvalg. Og det er jo litt viktig for de som ønsker å bruke Tas S9 Ultra som tegnebrett.

Pros

Fantastisk skjerm

Ekstremt slank

Apper skalerer bra, Android er fint

Cons

Svært rask og responsiv

Litt dårlig app-utvalg for tegnere

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.