Det kan ta måneder før Starship er klar for ny testflyvning

Starship launchpad

Torsdag i forrige uke smalt det godt i Sør-Texas da Starship tok av fra Starbase i Boca Chica. Det kan bli siste gang på en stund. Nå varsler FAA om granskning av hva som førte til at Starship eksploderte og om det var fare for liv eller infrastruktur.

Federal Aviation Administration sier til FLYING at det ikke er rapportert om skader på bygninger eller mennesker etter oppskytningen av SpaceX’ Starship. Likevel er gransking vanlig i slike saker. FAA’s talsmann sier at sånne prosesser gjerne tar uker, bortsett fra i mer komplekse situasjoner der kan det ta opptil flere måneder.

Starship lagde et enormt krater under rampen. (Ill: LabPadre/YouTube)

En anomali oppstod under oppstigningen og før trinnskille, noe som resulterte i tap av fartøyet. Det er ikke rapportert om personskader eller skade på offentlig eiendom. FAA vil ha tilsyn med undersøkelsen av mislykket Starship / Super Heavy testoppdrag.

FAA, 20. april

Kan ta måneder

Selvom Starship eksploderte erklærte Musk oppskytningen for suksess. Mest sannsynlig ville stjerneskipet eksplodere, og det at det nådde en høyde på 39 kilometer var slett ikke dårlig. Musk sa på Twitter Spaces at bare Starship ikke ødelegger oppskytningsrampen, så ville det være en suksess.

Men rester etter Starship har blitt observert så langt vekk som i Port Isabel, en by med 5000 mennesker omtrent ti kilometer unna rampen. I den lille byen kunne folk til og med merke at det ristet i husene. Nå stilles det spørsmål om hvorvidt partikler fra raketten kan være skadelig å puste inn.

SpaceX har allerede ventet lenge på godkjennelse til å skyte opp Starship og med en ny runde med FAA kan det gå lenge til neste gang. Det forsinker naturligvis prosessen om å bygge en rakett som kan ta mennesker til månen og Mars.

Starship lagde enormt krater

Som om det ikke var utfordrende nok å overbevise FAA, har SpaceX et annet problem. Selvom Starship ikke ødela oppskytningsrampen, skal den ha tatt stor skade. Raketten som skyver enorme mengder eksos fra seg, for å få oppdrift, skapte et digert krater under rampen.

Les mer

Så selvom SpaceX skulle få FAA-godkjennelse imorgen, ville de ikke være klare til ny test på en stund. Dermed er det bare å smøre seg med tålmodighet til neste runde.

Ansvarlig redaktør: Ole Magnus Kinapel.
Ta kontakt på desk(at)teknokratiet.no
© 2023 Teknokratiet.